За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Драконов плод – питахая, питая или просто СУПЕРПЛОД!

Драконов плод – питахая, питая или просто СУПЕРПЛОД!
Суперплодът, драконов плод, се среща под различни имена – кактусов плод, питахая, питая… Без значение как го наричаме обаче той има редица здравни ползи, дължащи се на забележителния му хранителен профил. Драконовия плод, който идва направо от семейството на кактусите, има впечатляващ външен вид. Преди той е растял предимно по време на сухите сезони в югоизточна Азия, но днес се произвежда на доста места по света.

Както споменахме, съставът му е забележителен, защото на 100 грама плодът съдържа 8% от дневните нужди от рибофлавин, 10% от магнезиевите, наред с 3 грама диетични фибри.

Подобрява имунитета.
Драконовият плод е пълен с флавоноиди и антиоксиданти, които убиват вредните радикали и подобряват имунитета. Освен това той е много добър източник на витамин Ц – по-добър дори от морковите! Съдържа още витамини от група Б, калций, фосфор, ниацин, фибри.

Помага в лечението на диабета.
Споменатите по-горе фибри са важни за поддържане нормалните нива на кръвната захар.

Това, заедно със способността му да понижава оксидативния стрес, го прави ефективно средство в борбата с инсулиновата резистентност, характерна за диабет тип 2. В едно проучване затлъстели мишки, които били хранени с драконов плод, показали понижен риск за развитие на диабет.

Подобрява сърдечната дейност.
Черните семена, намиращи се във вътрешността на плода, съдържат достатъчно омега мастни киселини, които намаляват триглицеридите и подобряват сърдечната дейност. Друго проучване докладва, че консумацията на драконов плод намалява лошия и увеличава добрия холестерол.

Предпазва от рак.
Драконовия плод е източник на ликопен, който има способността да намалява риска от рак на простатата и яйчниците, поне според няколко проучвания.7 натурални средства за зрителната острота 7 натурални средства за зрителната острота
Нарушеното зрение е изключително често в нашия свят.Все повече и повече хора носят очила или контактни лещи за коригиране на късогледство или далекогледство, но окончателно решение като че ли не съществува.
Подробно
Как да придобиваме лесно нови умения Как да придобиваме лесно нови умения
Заучаването на нова информация е чудесен начин да поддържате мозъка си във форма.
Подробно
Три големи групи причини за ниско либидо у жените Три големи групи причини за ниско либидо у жените
Много „щастливи двойки“, които виждаме по социалните мрежи, крият обща тайна – малка или липса на всякаква интимност помежду си.
Подробно
Очите са прозорец към душата и към немалко болести Очите са прозорец към душата и към немалко болести Случвало ли ви се е докторът да огледа очите ви, когато ви изследва за друго заболяване? Ако ви е интересно защо, четете надолу! Подробно
Петте хранителни вещества, които ще ни липсват през 2020! Петте хранителни вещества, които ще ни липсват през 2020!
Казват ни да ядем здравословни храни, за да получаваме всичко, от което тялото ни се нуждае всеки ден и да поддържаме добро здраве през целия си живот. 
Подробно
Лесни техники за защита на очите Лесни техники за защита на очите Дигитализацията на съвременното общество ни принуждава да се взираме в екрани продължително време.Нарастващата употреба на смарт телефони, без осигуряване на необходимата защита за очите, е свързана с очен дискомфорт и очни нарушения. Подробно