За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Добро решение ли е да заменим обикновената кола с диетична кола

Добро решение ли е да заменим обикновената кола с диетична кола
Решихте да се откажете от обикновената кола и да я замените с диетична такава? Това може би не е най-добрата идея. „Преминаването от обикновена към диетична кола може да предложи краткосрочна редукция в приема на калории, но организмът ви не може да бъде заблуден за дълго“ – твърди регистрираният диетолог Кристин Киркпатрик. Според нея диетичната кола води до наддаване на тегло.

Някои проучвания показват, че мозъкът реагира сходно на захарта и изкуствените подсладители. Честата им консумация може да доведе до повишено желание за висококалорични храни, което увеличава риска от наддаване на тегло и прекаляване с бонбоните, бисквитите и всякакви други сладки.

Друго проучване установява, че хора с наднормено тегло, преминали към диетична кола, са по-склонни да поемат повече калории с храната в сравнение с хора с наднормено тегло, които пият обикновена кола.

Тези, пиещи диетична кола, дори имали по-висок ИТМ. Киркпатрик казва, че диетичната кола „обърква“ инсулина.

Мозъкът асоциира „сладкото“ с калории. То кара тялото ви да отделя инсулин и клетките ви създават гориво.

В миналото се е смятало, че това не се случва, когато консумиране изкуствени подсладители, защото сладкият вкус не се последва от калории. Обаче проучване показва, че това всъщност се случва.

В него участниците, консумирали изкуствения подсладител сукралоза, имали повишение и в инсулина, и в кръвната глюкоза. Честите повишавания на инсулин водят до инсулинова резистентност и по-висок риск от диабет тип 2.

Освен това според диетоложката диетичната кола променя реакцията на мозъка ви към сладко. Хората, които пият диетична кола, имат повишена мозъчна активност в зоните, свързани с желанието за сладко и мазнини.

В крайна сметка: по-добре ли е да пием обикновена кола?Вероятно всички вече знаем отговора на този въпрос.

Отказването от консумацията на кола, без значение дали се касае за диетична или не, може да има значителни ефекти върху теглото и здравето ви.Алергията към козметика и парфюми може да бъде предотвратена Алергията към козметика и парфюми може да бъде предотвратена Може да ви прозвучи странно, но не на всички хора им допада да използват парфюми и козметични продукти. Подробно
Как диабетът влияе върху здравето на очите? Как диабетът влияе върху здравето на очите? Високата кръвна захар може да доведе до проблеми като замъглено зрение, катаракта, глаукома, ретинопатия. Статистически погледнато, диабетът е водеща причина за слепота във възрастта 20-74 години. Подробно
Учени лекуват паник атаките с „безопасни сигнали“ Учени лекуват паник атаките с „безопасни сигнали“
Хората с безпокойство могат да развият паническо разстройство, което се изразява в спонтанно чувство за безпокойство, страх, приближаваща опасност.
Подробно
Рисковете, които крие неправилната употреба на контактни лещи Рисковете, които крие неправилната употреба на контактни лещи Контактните лещи могат да доведат до сериозни здравни последици, ако не бъдат използвани правилно.  Подробно
Любопитни факти за очите, които не сте чували досега Любопитни факти за очите, които не сте чували досега Очите са невероятен орган, способен да прави забележителни неща, за които може би не сте чували досега, като например впечатляващото им умение да се самолекуват и не само. Подробно
Високо кръвно налягане и влиянието му върху очите Високо кръвно налягане и влиянието му върху очите
Освен че води до сърдечни и бъбречни проблеми, нелекуваното високо кръвно налягане може да засегне зрението и да причини очни заболявания. Артериалната хипертония води до увреда на кръвоносните съдове в ретината – областта в задната част на окото, където образите се фокусират.
Подробно