За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Учените откриха нов начин за определяне на кучешката възраст

Учените откриха нов начин за определяне на кучешката възраст
Може би си мислете, че знаете на каква човешка възраст точно отговарят годините на вашето куче. А може би не. Учени твърдят, че досега сме определяли грешно годините на кучето.

Всеобщото мнение е, че 1 кучешка година отговаря на 7 човешки, но американската ветеринарномедицинска асоциация твърди, че възрастта не е съвсем ясно определима.

Вместо да се превръщат години, те препоръчват на хората, които живеят с кучета, да наблюдават за специфичните белези на физическо развитие и стареене, ако искат да разберат на какъв етап от живота си се намира техният домашен любимец.

Сега екип от изследователи от университета в Калифорния откри нов, по-точен метод за определяне възрастта на кучето и превръщането й в човешки години.

Този нов метод се основава на химичните промени в тялото, настъпващи с течение на времето, които влияят върху генната експресия – процес наречен ДНК метилация.

Тези химични промени играят ключова роля в стареенето както на човека, така и на животните.

8 седмици за кучето се равняват на 9 месеца за човек.

В конкретното проучване учените се съсредоточили върху една порода – лабрадор ретривър. Екипът проучил промени в генната експресия в 104 ретривъра на възраст 4 седмици до 16 години.

След това учените сравнили промените с тези при хора и установили, че и при хора, и при ретривъри, определени генни мутации настъпват по сходен начин в гени, играещи роля в процесите на развитие.

На база тези наблюдения екипът смята, че някои аспекти на стареенето вероятно са част от процеса на развитие.

„Докато биологията на стареенето досега се е разглеждала отделно от тази на развитието, силната връзка между тях, установена при това проучване, подкрепя модел, при който поне някои аспекти на стареенето са продължение на развитието, а не отделен процес.“

Още повече когато сравнили степента на ДНК метилация при лабрадори и хора, учените успели да свържат кучешката с човешката възраст. Тези сметки обаче се оказали доста трудни.

„Приблизително 8 кучешки седмици (0,15 години) отговарят на 9 човешки месеца (0,78 години) и кореспондират с фазата на новороденото, когато зъбите никнат. При възрастните очакваната продължителност на живот на лабрадор ретривър, 12 години, отговаря на очакваната средна продължителност на човека в световен мащаб, а именно 70 години.“
Лошото състояние на кожата е знак за отслабена имунна система Лошото състояние на кожата е знак за отслабена имунна система
Ако сте от тези, които са склонни да пръскат стотици левове по продукти за красота и така и не успявате да постигнете желания ефект, може би има нещо друго, на което да обърнете внимание.
Подробно
7 необичайни етикета при хранене, когато сте в чужбина 7 необичайни етикета при хранене, когато сте в чужбина
Когато сте в нова страна и все още не сте запознати с етикета при хранене, споделянето на обяд или вечеря с местните може да се окаже стресиращо преживяване.
Подробно
Облекчете стреса с това лесно дихателно упражнение Облекчете стреса с това лесно дихателно упражнение
Стресът ни дебне зад всеки ъгъл – вкъщи, на работа, в трафика, в сметките и къде ли още не. 
Подробно
Драконов плод – питахая, питая или просто СУПЕРПЛОД! Драконов плод – питахая, питая или просто СУПЕРПЛОД!
Суперплодът, драконов плод, се среща под различни имена – кактусов плод, питахая, питая…
Подробно
Добро решение ли е да заменим обикновената кола с диетична кола Добро решение ли е да заменим обикновената кола с диетична кола
Решихте да се откажете от обикновената кола и да я замените с диетична такава? Това може би не е най-добрата идея. 
Подробно
Какво е да обичаш някого, който е зодия Рак Какво е да обичаш някого, който е зодия Рак
Според астрологията Рака е един от знаците, който най-често се определя като твърде чувствителен, но същевременно верен до гроб.
Подробно