За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Диета протеин

Диета протеин
Внимавайте с високопротеиновите диети, за да не увредите бъбреците си. Кои хора са в най-висок риск? Много хора следват хранителни планове, състоящи се от висок прием на протеини, които водят до отслабване и изграждане на мускулна маса. Твърде много протеини обаче биха могли да имат някои нежелани ефекти.

Диетата, богатите на белтъци, могат да увредят бъбреците, особено при хора със затлъстяване или диабет.

Високопротеиновата диета води до състояние на „гломерулна хиперфилтация“ в бъбреците, което може значително да влоши съществуващо вече влошаване в бъбречната функция, което за съжаление е доста често при хората с диабет.

Освен това се повишава и риска от развитие на бъбречно заболяване при здрави досега хора, съветват специалистите. Важно е да се следи количеството на консумираните протеини. Колкото по-голямо е то, толкова по-бързо се влошава бъбречната функция.

Здравните специалисти съветват пациентите дори с начален стадий на хронично бъбречно заболяване да преминат на нископротеинова диета.

Болните от диабет тип 2 също са в риск, тъй като при около 30% от тях се наблюдава хронично бъбречно заболяване, което налага контрол върху количеството протеини, които приемат.

Хората да са наясно както с предимствата, така и с недостатъците на диетите с висок прием на протеини, особено рисковите групи – диабетици, хора със затлъстяване, с хронично бъбречно заболяване, с един бъбрек, възрастните хора, при които е възможно да има свързано с годините понижение на бъбречната функция.

Предстои да бъде проведено проучване дали има разлика в ефектите на протеините от животински и от растителен произход върху бъбречната функция.Когато обичаш някой зодия овен Когато обичаш някой зодия овен Добрият, лошият, Овенът…
Влюбени сте в овен? Тежко ви…
Това беше шега, разбира се. Вие сте щастливци, защото овенът буквално ще ви приклещи в ъгъла с любовта си.


Подробно
Как да не дебелеем по време на празниците Как да не дебелеем по време на празниците
Качването на тегло по време на празниците е проблем за повечето от нас. Кулинарните изкушения са толкова много, че съчетаването им с по-малкото физическа активност, типична за зимата, лесно води до натрупване на излишни килограми, от които после е трудно да се отървем.
Подробно
Чести психологически фактори, които ни пречат да отслабнем Чести психологически фактори, които ни пречат да отслабнем
Повечето от нас знаят много добре какво трябва да ядат и какво не, когато се опитват да отслабнат. Често обаче зарязваме всякаква диета, щом се почувстваме уморени, стресирани, отегчени или притеснени… а да си го признаем, тези емоции никак не са редки в днешни дни.
Подробно
Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете
По стара традиция приемаме предстоящите коледни и новогодишни празници като зелена светлина да се натъпчем с каквато храна си поискаме, колкото си поискаме и до каквато степен можем да поемем, а често и повече отколкото можем да поемем.
Подробно
Високи дози витамин Е и селен водят до повишен риск от развитие на рак на простатата. Високи дози витамин Е и селен водят до повишен риск от развитие на рак на простатата.
Все пак мъжете все още могат да вземат ежедневните си мултивитамини без страх. Повечето от тях съдържат витамин Е и селен в количества многократно по-ниски от даваните на мъжете в изследването.
Подробно
Хормонът на съня помага в борбата със затлъстяването Хормонът на съня помага в борбата със затлъстяването
Мелатонинът е най-известен с ролята си на регулатор на цикъла сън-бодърстване, което го прави един от най-важните хормони за нашето физическо и психическо здраве. Оказва се, че мелатонинът, подобно на много други хормони, има и други функции в човешкото тяло.
Подробно