За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
И кучетата имат чувства: невролог използва ЯМР, за да го докаже

И кучетата имат чувства: невролог използва ЯМР, за да го докаже
Неврологът Грегъри Бърнс от университета Емори в Атланта, Джорджия, заедно с осиновения си черен териер, провел ЯМР на кучета в опит да разбере до къде се простират емоциите и „човешките“ им характеристики.

И какво било неговото заключение?

И кучетата са хора.

Емоционалната сфера на кучето е сложен въпрос. От една страна виждаме как кучето разбира не малка гама от човешки емоции, реагирайки по определен начин на тъга, безпокойство, щастие, въодушевление.

От друга страна невъзможността на кучето да облече в думи своята реакция силно затруднява правилното й тълкуване.

„Не можеш да попиташ кучето защо прави нещо и със сигурност не можеш да го попиташ как се чувства“ - казва Бърнс.

Ето защо в последния му проект, заедно с треньора на кучета Марк Спивак, успешно са обучили кучета да стоят мирно в апарат за ЯМР без упойка и без да бъдат вързани.

Резултатите показват, че хората и кучетата делят общи физиологични механизми, свързани с емоциите.

Според Бърнс впечатляващо сходство било установено в nucleus caudatus, ключов мозъчен регион, свързан с контрола на позитивните реакции и предпочитанията.

Много от нещата, които активират този център при хората и са свързани с положителни емоции, активират същия център при кучетата.

„Способността да изпитват позитивни емоции като любов и привързаност означава, че кучетата притежават ниво на съзнателност, сходна с тази на човешко дете. Това би трябвало да ни накара да преосмислим как се държим с тях“ – обяснява Бърнс.

Той се надява, че откритията му ще вдъхновят хората да променят мястото на кучетата в обществото и те да се освободят от своя сегашен статут на „човешка собственост“.Какво представлява диетата на Орниш? Какво представлява диетата на Орниш?
Диетата на Орниш е една от популярните диети в наши дни, предимно защото обещава да се справи с всяко хронично заболяване, паралелно с подобряване на общото ни здраве.
Подробно
Ако зодиите притежаваха суперсили… част 2 Ако зодиите притежаваха суперсили… част 2 Подробно
Насекомите са бъдещият източник на протеин за хората Насекомите са бъдещият източник на протеин за хората
В очакване на недостиг на храна в предстоящите декади някои компании рекламират насекомите като бъдещия източник на протеин за хората.
Подробно
Ако зодиакалните знаци притежаваха суперсили… Ако зодиакалните знаци притежаваха суперсили…
Всички мечтаем да имаме суперсили като нашите любими герои. Уви, в реалния живот „суперсилите“ са малко по-различни от тези, които наблюдаваме по филмите и обикновено се въртят около способността ни да маневрираме между работата, дома, децата и всички други ангажименти. 
Подробно
Как да запазим летния си тен за най-дълго време Как да запазим летния си тен за най-дълго време
В началото на есента все още имате красив загар на кожата, който се чудите как да опазите през
предстоящите студени месеци. 
Подробно
Заместете пшеничното брашно с някое от брашната, изброени тук Заместете пшеничното брашно с някое от брашната, изброени тук Искате да замените пшеничното брашно, но нямате представа с какво? Подробно