За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Готови ли сте за лятото? Посетете нашия ЛЕТЕН МАГАЗИН и се възползвайте от многобройните ни промоции и специални предложения
Консумацията на гъби намалява риска от рак на простатата

Консумацията на гъби намалява риска от рак на простатата
За първи път изследователи от Япония проучват връзката между редовната консумация на гъби и понижения риск от рак на простатата и резултатите са обнадеждаващи.

Според статистиките през 2019 година ще има 174 650 новооткрити случаи на рак на простатата само в САЩ.

Макар терапиите за този вид рак постоянно да се развиват, все още не са открити методи за превенцията му.

Скорошни проучвания предполагат, че здравословна диета би могла да намали риска от рак на простатата.

Защо точно гъби?

Гъбите са достъпна и широко разпространена храна из целия свят, а в последните години все повече се говори за свойствата им в борбата със заболяванията.

Според проучване от 2012 година гъбите имат противоракови, противовъзпалителни и противодиабетни качества, наред с много други.

В частност, проучванията в клетъчни култури и животински модели установяват, че екстракти от някои видове гъби могат да забавят туморния растеж.

Сега изследователите установили, че гъбите понижават нивата на простат специфичния антиген ( PSA) - биомаркер при рак на простатата, както и че стимулират имунния отговор на тялото към рак.

Това проучване е първото досега, което проучва връзката между консумацията на гъби и честотата на рак на простатата в популацията.

В него били проследени 36 499 японци на възраст 40-79 години за период средно около 13,2 години.

Те били разделени на пет групи в зависимост от консумацията на гъби:

- никога: 6,9%
- 1-2 пъти месечно: 36,8%
- 1-2 пъти седмично: 36,0%
- 3-4 пъти седмично: 15,7%
- почти всеки ден: 4,6%

В хода на проследяването възникнали 1204 случая на рак на простатата или 3,3% от всички участници.

След преглеждане на резултатите и всички съпътстващи фактори бил направен следния извод:

В сравнение с тези, които консумирали гъби по-малко от веднъж седмично, тези, които консумирали гъби един или два пъти седмично, имали 8% по-нисък риск за развитие на рак на простатата.

Тези, които консумирали гъби 3 или повече пъти седмично, имали 17% по-нисък риск.

Проучването е първото по рода си и отключва много допълнителни въпроси, но все пак какво бихте загубили, ако хапвате по-често гъби?

Мъжко сексуално здраве, грижа за простатата, либидо




4 дрехи, които могат да навредят на здравето ви 4 дрехи, които могат да навредят на здравето ви Красотата изисквала жертви, казват… трябва ли, обаче, да сме красиви за сметка на доброто ни здраве?! Подробно
Спокойствие и комфорт за Вашето дете от Wee Baby Спокойствие и комфорт за Вашето дете от Wee Baby За най-малките - Зарадвайте Вашето дете с чудесните продукти на Wee Baby до края на юни и вземете подарък Подробно
5 типа жени, които мъжете смятат за атрактивни 5 типа жени, които мъжете смятат за атрактивни Мъжкото привличане е много по-комплексно от един минижуп и чифт големи очи… ето какво още ги впечатлява... Подробно
Хороскоп за месец Юни 2020 от Марги Паскалева Хороскоп за месец Юни 2020 от Марги Паскалева Вижте какво вещаят звездите за различните представители на зодиакалните знаци през месец Юни Подробно
Пет сурови храни, които не бива да консумирате Пет сурови храни, които не бива да консумирате Вероятно вие си знаете, но да припомним – препоръчително е да ги избягвате в сурово състояние Подробно
Шуслерова сол №7 - ключ към живот без болка и стрес Шуслерова сол №7 - ключ към живот без болка и стрес Дисбалансът на минералите в клетките води до заболяване. Вижте как да избегнете това с помощта на Шуслерова сол №7 Подробно