За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Консумацията на гъби намалява риска от рак на простатата

Консумацията на гъби намалява риска от рак на простатата
За първи път изследователи от Япония проучват връзката между редовната консумация на гъби и понижения риск от рак на простатата и резултатите са обнадеждаващи.

Според статистиките през 2019 година ще има 174 650 новооткрити случаи на рак на простатата само в САЩ.

Макар терапиите за този вид рак постоянно да се развиват, все още не са открити методи за превенцията му.

Скорошни проучвания предполагат, че здравословна диета би могла да намали риска от рак на простатата.

Защо точно гъби?

Гъбите са достъпна и широко разпространена храна из целия свят, а в последните години все повече се говори за свойствата им в борбата със заболяванията.

Според проучване от 2012 година гъбите имат противоракови, противовъзпалителни и противодиабетни качества, наред с много други.

В частност, проучванията в клетъчни култури и животински модели установяват, че екстракти от някои видове гъби могат да забавят туморния растеж.

Сега изследователите установили, че гъбите понижават нивата на простат специфичния антиген ( PSA) - биомаркер при рак на простатата, както и че стимулират имунния отговор на тялото към рак.

Това проучване е първото досега, което проучва връзката между консумацията на гъби и честотата на рак на простатата в популацията.

В него били проследени 36 499 японци на възраст 40-79 години за период средно около 13,2 години.

Те били разделени на пет групи в зависимост от консумацията на гъби:

- никога: 6,9%
- 1-2 пъти месечно: 36,8%
- 1-2 пъти седмично: 36,0%
- 3-4 пъти седмично: 15,7%
- почти всеки ден: 4,6%

В хода на проследяването възникнали 1204 случая на рак на простатата или 3,3% от всички участници.

След преглеждане на резултатите и всички съпътстващи фактори бил направен следния извод:

В сравнение с тези, които консумирали гъби по-малко от веднъж седмично, тези, които консумирали гъби един или два пъти седмично, имали 8% по-нисък риск за развитие на рак на простатата.

Тези, които консумирали гъби 3 или повече пъти седмично, имали 17% по-нисък риск.

Проучването е първото по рода си и отключва много допълнителни въпроси, но все пак какво бихте загубили, ако хапвате по-често гъби?

Мъжко сексуално здраве, грижа за простатата, либидо



Наблегнете на протеините по време на закуска съветват експертите Наблегнете на протеините по време на закуска съветват експертите Знаем колко са важни протеините и то не само за онези, които искат да впечатляват с бицепси или планират да разхождат мускули из състезанията за културисти. Подробно
Как да се справим с излишното тегло след празниците Как да се справим с излишното тегло след празниците Каквото и да си говорим, нормалните човеци сме склонни да прекаляваме с яденето по време на празници и да поемаме повече, отколкото можем да сдъвчем. Подробно
Кейл - супер храна и супер зеленчук Кейл - супер храна и супер зеленчук Кейлът е с изключително ниско съдържание на калории, следователно можете да го ядете спокойно, докато сте на диета. Богат е на фибри, които засилват моториката на червата. Подробно
Защо не запретнем ръкави и не изстискаме малко доматен сок Защо не запретнем ръкави и не изстискаме малко доматен сок Високото съдържание на ликопени в доматите подпомага естествените защитни механизми на кожата срещу свободни радикали. Подробно
Факти за розата, които всеки любител на цветето на любовта трябва да знае Факти за розата, които всеки любител на цветето на любовта трябва да знае Смята се, че най-старата роза в света е на над 1000 години. Тя расте по стените на Катедралата Хилдесхайм в Германия и нейното присъствие там е документирано за първи път през 815-та година. Подробно
Четенето в тоалетната води до хемороиди Четенето в тоалетната води до хемороиди Докторите от дълго време ни предупреждават, че дългото заседяване върху тоалетната чиния със списание в ръка би могло да доведе до образуване на хемороиди, тъй като в тази пози се увеличава налягането върху вените в долната част на ректума. Подробно