За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Нова ваксина против хламидии скоро ще бъде факт

Нова ваксина против хламидии скоро ще бъде факт
Първата ваксина против хламидии премина успешно първия си тест при хора!

Около 40 здрави жени получили на случаен принцип една от двете вариации на ваксината против хламидии или плацебо при клинично проучване.
И двата варианта на ваксината се доказали като безопасни, и двете предизвиквали имунен отговор, какъвто не се наблюдавал при плацебо групата.

"Тези резултати са изключително обнадеждаващи!" - твърдят специалистите, тъй като хламидиите могат до доведат до сериозни усложнения при жените, а тази ваксина би могла да ги предпази от тях.

Хламидията се предизвиква от бактерия Chlamydia trachomatis и е една от най-честите полово предавани болести, с около 131 млн. новозаразени мъже и жени всяка година в световен мащаб.

Заболяването се проявява с неспецифични симптоми, който дълго време могат да останат неразпознати, напр. генитално течение или болка, или пък да протече напълно безсимптомно.

Антибиотиците изчистват тялото от хламидии, но ако не се лекува, заболяването може да доведе до репродуктивни нарушения при жените.
Инфекцията засяга маточната шийка, но при 1 на 6 жени обхваща и матката, и тръбите, водейки до развитието на т.нар тазова възпалителна болест и инфертилитет.

"Процентът на жените, които развиват усложнения, е относително малък, но все пак като погледнем колко много са всички боледуващи, крайната бройка не е чак толкова незначителна," твърдят още учените.

Създаването на ваксина, която защитава от Chlamydia trachomatis е предизвикателство, защото бактериите имат сложен жизнен цикъл в тялото на човек.
При инфекция те навлизат в клетките, които образуват лигавицата на репродуктивните органи.

Базирано на проучвания върху животни, учените очакват една успешна ваксина да провокира силен имунен отговор по два основни механизма: с антитела, които да се борят с бактериите извън клетките, и чрез протеини и клетки на имунната система, като Т-клетките, които спомагат за очистването на бактерии вътре в инфектираните клетки.

При клиничните проучвания били тествани две версии на ваксината против хламидии.
И двете предизвикват имунен отговор чрез антитела и Т-клетки, но едната се представила по-добре от другата, затова предстоящите тестове ще бъдат само с този вариант на ваксината.

Ако ваксината премине успешно следващите клинични тестове и бъде одобрена за употреба, идеалната възраст за ваксиниране на момчетата или момичетата ще бъде около 11-12 години.3 признака при мъжете, че здравето ви е в риск 3 признака при мъжете, че здравето ви е в риск
Всеизвестната мъдрост „слушай какво ти казва тялото ти“ не е само празни приказки. Понякога знаците, които тялото ви дава, могат буквално да спасят живота ви.
Подробно
Как да се справим със страха от зъболекаря Как да се справим със страха от зъболекаря
Макар за някои хора посещението при зъболекаря да представлява поносим ангажимент, през който трябва да преминат два пъти в годината, то за други това е ужасяващо събитие, което правят всичко възможно да избегнат.
Подробно
ХОРОСКОП ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ ХОРОСКОП ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ
ОВЕН – през първата половина на месеца ще се радвате на повече поводи за радост и успехи, особено представителите на трета декада на Овена. Ще се чувствате силни и енергични. Пари няма да ви липсват. Партньорските взаимоотношения ще са хармонични и приятелски, а любовните взаимоотношения топли.
Подробно
Важно: калориите върху етикета не винаги отговарят на реалните! Важно: калориите върху етикета не винаги отговарят на реалните!
Днес можете да разберете съдържанието на калории на почти всяка пакетирана храна в магазина.
Подробно
И още чайове, с помощта на които да стопите коремните мазнини И още чайове, с помощта на които да стопите коремните мазнини И още чайове, с помощта на които да стопите коремните мазнини  Подробно
Какъв човек сте според активността на вашия мозък Какъв човек сте според активността на вашия мозък
Доктор Д. Амен, психиатър, преподавател и автор на бестселъри в Ню Йорк Таймс, изучава SPECT скенери на над 150 000 мозъка и определя петте типа мозък, присъщи за хората, които определят човешкото поведение, съчувствие и цялостна личност.
Подробно