За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Уважаеми клиенти, възможно е забавяне на доставката Ви. Временно премахваме опцията "Бърза поръчка", както и "Поръчай онлайн, вземи от аптека". Извиняваме се за причиненото неудобство.
Хората отделят химически сигнали – феромони, подобно на животните

Хората отделят химически сигнали – феромони, подобно на животните
Хората се опознават с помощта на зрението и на слуха, но част от информацията преминава между нас без дори да го осъзнаваме. 

Защото можем да си предаваме сигнали чрез едва доловими миризми.

Ново проучване предполага, че мъжете отделят "мъжествен" аромат, а жените отделят друг аромат, който обаче може да привлича само срещуположния пол (или същия в случаи на привличане към същия пол). 

Човешкото тяло отделя химически сигнали, наречени феромони и те определят начина, по който един човек бива възприеман от другите. Ефектът на феромоните вече е демонстриран при много животни, включително насекоми, гризачи, влечуги, но наличието им при хората винаги е било неясно. 

Нова проучване обаче, твърди, че човешките полови феромони съществуват. Екип от изследователи в Китай излиза със становището, че хората отделят химикали, подобни на тези, отделяни от животните. Например: когато женската свиня подуши химикал, отделян в слюнката на мъжката свиня, тя става готова за чифтосване. Мъжете отделят сходни химикали в потта и космите на подмишниците си. Нарича се андростадиенон. Други учени са доказали, че когато жените подушат тази съставка, пулсът им се ускорява и настроението им се покачва. 

По сходен начин действа химикал в женската урина естратетранол,  но върху настроението на мъжете, съответно. 

За да проучат тези ефекти, изследователите събрали 48 мъже и 48 жени за тестовете си. Половината от участниците били привлечени от хора от собствения пол или от мъже и жени едновременно. Всички участници трябвало да гледат видео, показващо 15 точки, които се движат по екрана. През това време те вдишали концентрирана форма на един от двата химикала, но без да знаят това, защото всеки химикал бил предварително дегизиран с аромата на скилидки чесън. 

Точките, които участниците гледали на екрана, не приличали на хора, но начина по който се движели, напомнял на движещи се хора. Мъжете, които вдишали женски аромат, били по-склонни да определят точките като "женски" - но само онези мъже, които били привлечени от жени. Жените пък имали обратната реакция. Тези, които харесвали мъже, определили точките като "движещи се мъже" след вдишване на мъжкия аромат; същият отговор дали и хомосексуалните мъже. А жени, които си падали по жени, определили точките като женски след вдишване на женския аромат. 

Мозъкът определя пола по аромата, който се отделя от човек, дори и да не го осъзнаваме. 

Въпреки това, доста учени засега отхвърлят идеята с човешките феромони. Лошите навици, които съсипват косата ни Лошите навици, които съсипват косата ни
Косата е най-слаба след излизане от душа. Разресването й трябва да се прави под душа, след поставяне на балсам или маска, с широк гребен.
Подробно
Прокълнати ли сте със залепени за скалпа кичури? Прокълнати ли сте със залепени за скалпа кичури?
Как да постигнем правилен и красив обем в четири стъпки ни съветва професионален стилист.
Подробно
Как да облекчим посещението на домашния ни любимец при ветеринаря Как да облекчим посещението на домашния ни любимец при ветеринаря
Посещението на ветеринаря за профилактичен преглед може да е доста плашещо за животинчето ви, нали? До степен, че дори да го отлагате, докато не стане напълно задължително. 
Подробно
Бижутата от човешка коса били супер модерни през 19-ти век Бижутата от човешка коса били супер модерни през 19-ти век
Бихте ли носили бижу, направено от човешки косми? Така казано, вероятно звучи малко зловещо, но носенето на чужда коса всъщност е нещо съвсем нормално (замислете се за всички екстеншъни и перуки).
Подробно
Учените заявиха: китайците са най-големите пиячи в световен мащаб Учените заявиха: китайците са най-големите пиячи в световен мащаб Китай е на върха на класацията за причинени от алкохола смъртни случаи сред мъже и жени. Подробно
Как да останем емоционално здрави насред паниката от COVID-19 Как да останем емоционално здрави насред паниката от COVID-19 Списъкът от засегнати страни постоянно се разширява като COVID-19 не пропусна и нас и първите доказани случаи на коронаривирус в България вече са факт. Подробно