За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Четирите най-важни биометрични показатели в тялото ни

Четирите най-важни биометрични показатели в тялото ни
Ако обичате тялото си, вероятно вече се грижите достатъчно добре за него, но все пак тук ще посочим четирите най-важни биометрични показатели на човешкото тяло, които всеки трябва да следи.

Кръвно налягане.
Защо? Основен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Често не дава никакви симптоми, така че хората не знаят, че не е в норма, докато не стане твърде късно.
Каква е нормата? Идеалното артериално налягане е до 120 за горната граница (систола) и до 80 за долната (диастола). Разбира се, възможно е да има малки вариации при отделните хора, но ако установите, че кръвното ви е над 120/80, препоръчително е да се обърнете към лекар, който да прецени дали това е нормално за вас или не.

Кръвна захар.
Защо? Около 90% от хората не знаят, че са на прага на диабет, а това заболяване води до редица усложнения, свързани с очите, бъбреците, нервите, сърцето и какво ли още не от страна на цялото тяло. Когато завишената кръвна захар бъде хваната навреме обаче, могат да се предприемат мерки за предотвратяване на заболяването.
Каква е нормата? Нормалните стойности на кръвната захар са различни в зависимост от това дали се взима на гладно или след нахранване, но обикновено на гладно не трябва да е над 6 ммол/л. Личният лекар може да назначи кръвно-захарен профил, който ще даде ясна представа за стойностите на глюкозата.

Индекс на телесна маса (ИТМ).
Защо? Наднорменото телесно тегло повишава риска от високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, диабет тип 2, инсулт, някои видове рак, психични заболявания и други.
Каква е нормата? ИТМ под 18,5 насочва към поднормено тегло. 18,5-24,9 е норма. 25-29,9 значи наднормено тегло. ИТМ над 30 е показател за затлъстяване.

LDL холестерол.
Защо? Ако е твърде висок, има вероятност да получите сърдечен или мозъчен удар.
Каква е нормата? В зависимост от метода на изследване и мерната единица тя може да е различна, затова най-добре занесете получените резултати при личния лекар за разчитане.7 натурални средства за зрителната острота 7 натурални средства за зрителната острота
Нарушеното зрение е изключително често в нашия свят.Все повече и повече хора носят очила или контактни лещи за коригиране на късогледство или далекогледство, но окончателно решение като че ли не съществува.
Подробно
Как да придобиваме лесно нови умения Как да придобиваме лесно нови умения
Заучаването на нова информация е чудесен начин да поддържате мозъка си във форма.
Подробно
Три големи групи причини за ниско либидо у жените Три големи групи причини за ниско либидо у жените
Много „щастливи двойки“, които виждаме по социалните мрежи, крият обща тайна – малка или липса на всякаква интимност помежду си.
Подробно
Очите са прозорец към душата и към немалко болести Очите са прозорец към душата и към немалко болести Случвало ли ви се е докторът да огледа очите ви, когато ви изследва за друго заболяване? Ако ви е интересно защо, четете надолу! Подробно
Петте хранителни вещества, които ще ни липсват през 2020! Петте хранителни вещества, които ще ни липсват през 2020!
Казват ни да ядем здравословни храни, за да получаваме всичко, от което тялото ни се нуждае всеки ден и да поддържаме добро здраве през целия си живот. 
Подробно
Лесни техники за защита на очите Лесни техники за защита на очите Дигитализацията на съвременното общество ни принуждава да се взираме в екрани продължително време.Нарастващата употреба на смарт телефони, без осигуряване на необходимата защита за очите, е свързана с очен дискомфорт и очни нарушения. Подробно