За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Цветята нямат чувства - не се хабете да им говорите

Цветята нямат чувства - не се хабете да им говорите
"Не хабете емоциите си за растенията, защото те нямат чувства," казват някои учени. 
 
Когато едно дърво падне в битка, то няма угризения. Нито пък изпитва страх, гняв, облекчение или тъга, щом тупне на земята. Дърветата и всички растения не чувстват нищо, защото съзнанието и емоциите са характеристики само на животните. 
 
Идеята, че растенията притежават известна съзнателност възниква преди около 20 години. Терминът "растителна невробиология" се върти около мнението, че някои аспекти от поведението на растенията могат да бъдат сравнени с интелигентността на животните. Макар растенията да нямат мозъци, подаване на електрически импулси към стеблата и листата им предизвиква отговори, които насочват към съзнателност. 
 
Но според авторите на нова статия по темата тази идея е безумна. Биологията на растенията е сложна и впечатляваща, но се различава значително от животинската и така наречената "интелигентност на растенията" е интересна, но необоснована
 
При животните невробиологията се отнася до механизмите, чрез които нервната система регулира поведението, и които са претърпели милиони години еволюция, за да се развият до днешната "интелигентност". 
 
Още от 2006 год. някои учени спорят, че растенията притежават невроноподобни клетки, които взаимодействат с хормони и невротрансмитери, формирайки нервната система на растението, която е аналогична на животинската. Дори се твърди, че растенията притежават мозъкоподобни командни центрове в корените си. 
 
Тази гледна точки би има смисъл, ако опростите работата на сложен мозък, редуцирайки я до поредица от електрични импулси. Да, клетките в растението също комуникират чрез електрични сигнали според авторите на статията, но тези сигнали пътища са нищожни в сравнение с милиардите синапси в сложния животински мозък
 
За да се развие съзнание е необходим мозък с определена степен на сложност и капацитет. 
 
В тази връзка, други изследователи, които наскоро проучвали неврологичните основни на съзнанието, открили, че при животните само гръбначните, членестоногите и главоногите имат достатъчно сложни мозъчни системи, за да развият съзнателност. 
 
"Ако по-нисшите животни нямат съзнателност, то вероятността растенията да имат клони към нула," казват авторите на статията. 
 
И какъв би би смисълът от тази съзнателност? Растенията не могат да избягат от опасност, така че ако губят енергия в страх и болка при наближаваща опасност, то това би била доста кофти еволюционна стратегия. 
 
"Следователно липсата на съзнателност при растенията е в тяхна полза“, заключват авторите. 
 3 признака при мъжете, че здравето ви е в риск 3 признака при мъжете, че здравето ви е в риск
Всеизвестната мъдрост „слушай какво ти казва тялото ти“ не е само празни приказки. Понякога знаците, които тялото ви дава, могат буквално да спасят живота ви.
Подробно
Как да се справим със страха от зъболекаря Как да се справим със страха от зъболекаря
Макар за някои хора посещението при зъболекаря да представлява поносим ангажимент, през който трябва да преминат два пъти в годината, то за други това е ужасяващо събитие, което правят всичко възможно да избегнат.
Подробно
ХОРОСКОП ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ ХОРОСКОП ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ
ОВЕН – през първата половина на месеца ще се радвате на повече поводи за радост и успехи, особено представителите на трета декада на Овена. Ще се чувствате силни и енергични. Пари няма да ви липсват. Партньорските взаимоотношения ще са хармонични и приятелски, а любовните взаимоотношения топли.
Подробно
Важно: калориите върху етикета не винаги отговарят на реалните! Важно: калориите върху етикета не винаги отговарят на реалните!
Днес можете да разберете съдържанието на калории на почти всяка пакетирана храна в магазина.
Подробно
И още чайове, с помощта на които да стопите коремните мазнини И още чайове, с помощта на които да стопите коремните мазнини И още чайове, с помощта на които да стопите коремните мазнини  Подробно
Какъв човек сте според активността на вашия мозък Какъв човек сте според активността на вашия мозък
Доктор Д. Амен, психиатър, преподавател и автор на бестселъри в Ню Йорк Таймс, изучава SPECT скенери на над 150 000 мозъка и определя петте типа мозък, присъщи за хората, които определят човешкото поведение, съчувствие и цялостна личност.
Подробно