За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Ще плащаме ли допълнителна такса, ако купуваме захарни продукти?

Ще плащаме ли допълнителна такса, ако купуваме захарни продукти?
„Едно от основните оръжия в борбата с хроничните заболявания като диабет трябва да бъде данък върху захарта“ - заяви Световната здравна организация.
 
Наскоро били обсъдени препоръки за подобрение на храненето, както и аргументи "за" и "против" въвеждането им.

Що се касае до захарта, авторите заключили, че 20% поскъпване в продажната цена на подсладени напитки би ограничило консумацията на захари в значително количество.

Това понижение би могло да има големи ефекти върху доброто здраве на хората, както и отчетлив ефект върху финансите им. 
 
Консумацията на свободни захари, включително подсладени напитки е главен фактор за глобалното увеличаване на болните от затлъстяване и диабет.

Ако правителството сложи такса на продукти като захарните напитки, това би могло да намали заболеваемостта и да спаси животи.  
 
Някои от най-добрите и скорошни резултати от данък върху захарта идват от Мексико, където през 2014 година е приета подобна мярка. 

Според проучване, публикувано през този януари, такса от 1 песо (или около 1 лв) на всеки литър сода, са намалили продажбата на кола с 6% като същевременно са увеличили продажбата на вода и други освободени от данък продукти с 4%.
И макар че спад в консумацията на сладки напитки е отчетен сред всичко социалноикономически групи, най-голямо е понижението сред бедните - група, особено уязвима към затлъстяване и други свързани със захарта болести.

За момента не ясно дали тези спадове са довели до значителни здравни ползи, обаче. 
 
39% по света са с наднормено тегло (2014 год.), а 11% са затлъстели. 42 млн. деца под 5 год. възраст са с наднормено тегло или със затлъстяване, като рязко покачване е установено от началото на 21-ви век насам.
Намаляването на тези стойности изисква драстично понижение на захарната консумация. 
 
Хранително хората не се нуждаят от захар в диетата си. СЗО препоръчва, че ако все пак хората консумират свободни захари, приемът им трябва да бъде сведен до под 10% от дневните енергийни нужди.
 Очите са прозорец към душата и към немалко болести Очите са прозорец към душата и към немалко болести Случвало ли ви се е докторът да огледа очите ви, когато ви изследва за друго заболяване? Ако ви е интересно защо, четете надолу! Подробно
Наръчник по избора и употребата на лубрикант Наръчник по избора и употребата на лубрикант От сухота на влагалището обикновено страдат жени, които не приемат достатъчно вода, пушат цигари, кърмят, използват орални контрацептиви, приемат антихистамини или антидепресанти, са в перименопауза или менопауза, страдат от синдром на Сьогрен, са подложени на химиотерапия. Подробно
Лоши навици, които убиват сексуалното ви желание и водят до еректилна дисфункция Лоши навици, които убиват сексуалното ви желание и водят до еректилна дисфункция Чаша вино с вечерята може да ви предразположи към секс, но прекаляването с алкохола, особено редовно, може да потисне либидото. Подробно
Всичко, което трябва да знаете за безопасния секс Всичко, което трябва да знаете за безопасния секс Безопасният секс значи секс, при който предпазвате себе си и сексуалния си партньор от полово предавани болести и непланирана бременност. Подробно
Седемте вида любов според психологията Седемте вида любов според психологията Всички копнеят по романтичната любов, но малко осъзнават, че освен че е „вечна“ и „универсална“, романтичната любов всъщност е съвременно „изобретение“, възникнало в тандем с романтичните новели. Подробно
Връзката между любовта и сладкото не е просто мит Връзката между любовта и сладкото не е просто мит Науката сега знае защо Свети Валентин и всички шоколадчета във формата на сърца умеят да ни вкарат в романтично настроение. Подробно