За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Всеки мъж трябва да знае за здравето си, че…

Всеки мъж трябва да знае за здравето си, че…
Да не звучим мелодраматично, но ако сте мъж, казаното тук би могло да ви спаси живота!

Избягването на доктора не е във ваша полза

Само трима от петима мъже си правят редовни профилактични прегледи (според изследване в САЩ, в България статистиката вероятно е по-лоша). Останалите отиват на лекар само когато нещата станат много зле.

Но посещение при лекаря веднъж годишно може да ви спести много главоболия, защото медицината работи най-добре, когато фокусът е върху профилактиката на заболявания или в „хващането“ им в най-ранни срокове след появата.

Сърцето ви е много по-важно, отколкото си мислите

Един от четирима мъже умира от сърдечно заболяване, а 70-90% от случаите на внезапна сърдечна смърт са при мъже. Повечето хора си мислят, че инфарктът се проявява с болка в лявата ръка и в гърдите, но може да доведе само до дискомфорт в челюстта, понижен физически капацитет или пък тежест в гърдите с изпотяване.
Други едва забележими признаци за инфаркт биха могли да бъдат леко затруднено дишане или болка в стомаха. Заключението е, обръщането на внимание на дребни симптоми би могло да предотврати много по-сериозни усложнения.

76% от болните от ХИВ са мъже

Най-честите начин за заразяване е чрез сексуален контакт, затова използвайте предпазни средства и се тествайте (както и вашия партньор).

Рискът от инсулт е по-висок при млади мъже в сравнение с млади жени

Има доста неща, които младите мъже биха могли да направят, за да намалят този риск – отказ от пушенето, контрол на кръвното налягане и кръвната захар, холестерола и нарушенията на съня. Много е важно да се знаят симптомите на мозъчен инсулт: внезапна мускулна слабост, нарушена реч, замаяност, понякога внезапно започнало тежко главоболие. Всеки човек, който има такива оплаквания, трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

Диабетът често остава скрит

Според статистиките състояния на преддиабет се срещат по-често при мъже, отколкото при жени. Рискът от развитие на диабет е свързан с възраст, затлъстяване, семейна история за диабет, липса на физическа активност. Може да го понижите като спазвате правилен режим на хранене и тренирате редовно.

Еректилната дисфункция може да е признак на по-сериозен проблем

Мъжете често търсят помощ при еректилна дисфункция с цел подобряване представянето си в леглото, но често това състояние може да се дължи на подлежащи съдови, неврологични, психологични или хормонални нарушения, както и да насочва към заболявания като диабет, дислипидемия, затлъстяване, артериална хипертония, нисък тестостерон. Лекарят ви ще проведе необходимите изследвания и ще предложи най-доброто решение – понякога то е толкова просто като отказ от цигарите, например.

Честотата на самоубийствата е най-висока сред мъже на средна възраст.

Мъжете са около 4 пъти по-склонни да извършат самоубийството от жените. Ако имате подобни мисли, обърнете се към специалист – нищо не е непоправимо.

Към новините от блогаПразниците са повод, но не са причина да се натъпчете Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете
По стара традиция приемаме предстоящите коледни и новогодишни празници като зелена светлина да се натъпчем с каквато храна си поискаме, колкото си поискаме и до каквато степен можем да поемем, а често и повече отколкото можем да поемем.
Подробно
Хормонът на съня помага в борбата със затлъстяването Хормонът на съня помага в борбата със затлъстяването
Мелатонинът е най-известен с ролята си на регулатор на цикъла сън-бодърстване, което го прави един от най-важните хормони за нашето физическо и психическо здраве. Оказва се, че мелатонинът, подобно на много други хормони, има и други функции в човешкото тяло.
Подробно
Треска (висока температура) Треска (висока температура)
Треската е покачване на телесната температура над нормалните дневни вариации , съпроводено с покачване на зададената стойност на температурата в хипоталамуса (например от 37 на 39).
Подробно
Цистит - причини, симптоми, лечение Цистит - причини, симптоми, лечение
Циститът е възпаление на пикочния мехур. Настъпва в резултат на инфекция или дразнене. Обикновено се ограничава само до пикочния мехур, но в някои случаи може да засегне уретерите (тръбите, които свързват двата бъбрека с пикочния мехур) и бъбреците.
Подробно
5 изненадващи ползи за тялото от консумацията на фурми 5 изненадващи ползи за тялото от консумацията на фурми
Фурмите са изключителен хранителен източник, съдържайки на 100 грама (ПДП – препоръчителен дневен прием)
Подробно
Куркуминът е новото обещаващо лечение за стави Куркуминът е новото обещаващо лечение за стави
Остеоартритът е най-честата форма на артрит и засяга голяма част от населението. За съжаление, за това състояние няма окончателно лечение, но пък има едно потенциално лечебно средство, което може значително да намали симптомите на заболяването.
Подробно