За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Цветя и домашни любимци: кои са съвместими и кои не?

Цветя и домашни любимци:  кои са съвместими и кои не?
Ако имате домашни любимци, трябва да мислите внимателно за цветята, които гледате в дома и в градината. Някои растения са отровни за животните и когато любопитните ни опашатковци решат да си похапнат от листата или цветовете, може да завършат в кабинета на доктора. Дори някои неотровни растения могат да причинят стомашни болки и повръщане на котките и кучетата, ако бъдат похапнати в по-големи количества. Оптималният вариант е всички растения да бъдат гледани извън обсега на домашните любимци.

Въпреки това бихте могли да намерите растения за дома и градината без да подлагате животинката си на риск.

Африканските теменужки, например, са идеални домашни растения с красиви виолетови цветове. Изискват минимални грижи, без директна слънчева светлина и не представляват  проблем за домашните любимци.

Други растения, безопасни за любимците, са домашна палма, хипоестес, калатея, клеома (цвете „паяк“).

Навън преспокойно можете да отглеждате мирта, хибискус, петунии, невен, градински чай. Списъка включва още: слънчогледи, астра (богородичка), тигрова лилия, метличина, теменужки, циния, коледниче, орхидея фаленопсис.

Отровни растения за домашните любимци

Хризантемите причиняват дискомфорт и нарушена координация. Карамфилите и далиите не са много отровни, но могат да причинят леки гастроинтестинални нарушения. Макар и чест избор за градината, здравецът може да доведе до кожни обриви, ниско кръвно налягане, летаргия и загуба на апетит на домашните любимци. Алое вера причинява гадене и диария.

Други опасни за животните растения са: беладона, африканска маргаритка, азалия, зюмбюл, хортензия, лавандула, коледна звезда, доматени растения, лалета, спатифилум (лилия на мира).

Лечебните свойства на цветята

Кой е по-умен: Котки срещу Кучета?

Затлъстяването сред домашните любимци е сериозен проблем
Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете
По стара традиция приемаме предстоящите коледни и новогодишни празници като зелена светлина да се натъпчем с каквато храна си поискаме, колкото си поискаме и до каквато степен можем да поемем, а често и повече отколкото можем да поемем.
Подробно
Хормонът на съня помага в борбата със затлъстяването Хормонът на съня помага в борбата със затлъстяването
Мелатонинът е най-известен с ролята си на регулатор на цикъла сън-бодърстване, което го прави един от най-важните хормони за нашето физическо и психическо здраве. Оказва се, че мелатонинът, подобно на много други хормони, има и други функции в човешкото тяло.
Подробно
Треска (висока температура) Треска (висока температура)
Треската е покачване на телесната температура над нормалните дневни вариации , съпроводено с покачване на зададената стойност на температурата в хипоталамуса (например от 37 на 39).
Подробно
Цистит - причини, симптоми, лечение Цистит - причини, симптоми, лечение
Циститът е възпаление на пикочния мехур. Настъпва в резултат на инфекция или дразнене. Обикновено се ограничава само до пикочния мехур, но в някои случаи може да засегне уретерите (тръбите, които свързват двата бъбрека с пикочния мехур) и бъбреците.
Подробно
5 изненадващи ползи за тялото от консумацията на фурми 5 изненадващи ползи за тялото от консумацията на фурми
Фурмите са изключителен хранителен източник, съдържайки на 100 грама (ПДП – препоръчителен дневен прием)
Подробно
Куркуминът е новото обещаващо лечение за стави Куркуминът е новото обещаващо лечение за стави
Остеоартритът е най-честата форма на артрит и засяга голяма част от населението. За съжаление, за това състояние няма окончателно лечение, но пък има едно потенциално лечебно средство, което може значително да намали симптомите на заболяването.
Подробно