За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Татул: бодливата ябълка, която може да ви убие

Татул: бодливата ябълка, която може да ви убие
През 1679 г. в Джеймстаун, Вирджиния войници яли салата с листа, след което имали „много приятно преживяване“. 

Някои от тях прекалили със салатата, която ги направила неадекватни за няколко дни. Един от тях хвърлял перо във въздуха, докато друг го целел със слама. Трети стоял чисто гол в ъгъла, хилел се и правел гримаси като маймуна, а четвърти не спирал да прегръща и целува останалите… И безброй други странности, които настъпили в поведението им. След 11 дни те най-накрая се върнали в нормалното си състояние без спомен за случилото се.

Оказало се, че войниците са се натровили с растение, което тогава нарекли Плевел от Джеймстаун (Jamestown Weed – бел.пр.) или по-известно с другото си название – татул (Datura stramonium). На английски Thorn apple (бодлива ябълка).

Цялото растение има неприятен вкус, така че случайно отравяне вследствие на директна консумация  е необичайно. Най-честно отравяне настъпва след консумация на чай от семената, който се използва за медицински цели или поради халюциногенните си ефекти. Отравянията най-често се дължат на неправилна употреба.

Основните симптоми на отравянето включват объркване, делири, халюцинации, замаяност, сънливост, кома. Възбуда и гърчове, които налагат връзване или седативи, се наблюдават при една трета от случаите. При една трета от случаите се наблюдава смърт.

Няколко източника споменават мускулна слабост и загуба на памет, предизвикани от растението, поради което то било използвано в миналото от проститутки като оръжие, за да ограбват клиентите си.

Освен обаче като отрова, татулът се използвал от лечители и шамани за лечение на много състояние, както и за спиритуални цели. В правилни дози татулът се прилагал за лечение на циреи, като дезинфектант, като обезболяващо при костни фрактури и апендицит. От него се правели пасти при ухапване от тарантула, змии и мравки, както и мехлеми при оток. Листата се използвали за успокоение на овцете след кастрация и на рани от седлата по конете. Различни части от него се прилагали още при запушен нос, болезнен артрит и за измиване но очите.

Поради интересните си качества татулът е вдъхновил множество литературни сюжети, включително и в българското творчество.

Бодлив залист за добро здраве

Моринга: Дървото на живота или Дървото-чудо

Бял равнец - приложение, взаимодействияПразниците са повод, но не са причина да се натъпчете Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете
По стара традиция приемаме предстоящите коледни и новогодишни празници като зелена светлина да се натъпчем с каквато храна си поискаме, колкото си поискаме и до каквато степен можем да поемем, а често и повече отколкото можем да поемем.
Подробно
Хормонът на съня помага в борбата със затлъстяването Хормонът на съня помага в борбата със затлъстяването
Мелатонинът е най-известен с ролята си на регулатор на цикъла сън-бодърстване, което го прави един от най-важните хормони за нашето физическо и психическо здраве. Оказва се, че мелатонинът, подобно на много други хормони, има и други функции в човешкото тяло.
Подробно
Треска (висока температура) Треска (висока температура)
Треската е покачване на телесната температура над нормалните дневни вариации , съпроводено с покачване на зададената стойност на температурата в хипоталамуса (например от 37 на 39).
Подробно
Цистит - причини, симптоми, лечение Цистит - причини, симптоми, лечение
Циститът е възпаление на пикочния мехур. Настъпва в резултат на инфекция или дразнене. Обикновено се ограничава само до пикочния мехур, но в някои случаи може да засегне уретерите (тръбите, които свързват двата бъбрека с пикочния мехур) и бъбреците.
Подробно
5 изненадващи ползи за тялото от консумацията на фурми 5 изненадващи ползи за тялото от консумацията на фурми
Фурмите са изключителен хранителен източник, съдържайки на 100 грама (ПДП – препоръчителен дневен прием)
Подробно
Куркуминът е новото обещаващо лечение за стави Куркуминът е новото обещаващо лечение за стави
Остеоартритът е най-честата форма на артрит и засяга голяма част от населението. За съжаление, за това състояние няма окончателно лечение, но пък има едно потенциално лечебно средство, което може значително да намали симптомите на заболяването.
Подробно