За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Предшествениците ни кърмели в продължение на години

Предшествениците ни кърмели в продължение на години
Бебетата били кърмени през първите 12 месеца, след което минавали отново на кърма при недостиг на друга храна…

Предшествениците ни кърмели децата си в продължение на години

Продължителните родителски грижи са един от основните белези на човешката еволюция. Анализ на датиращи от над 2 млн. години зъбни останки от Australopithecus africanus, открити на Южна Африка, разкрива, че новородените били кърмени продължително от раждането до 1 годишна възраст.

Кърменето продължавало циклично през първите години на малкото. Сезонните промени и недостигът на храни принуждавали майките да заменят храненето с кърмене.

За първи път се установява съществуването на продължителна връзка между майка  и новородено, което кара учените да преосмислят досегашните са становища за социалната организация на най-ранните ни предшественици. Australopithecus africanus живял преди 2-3 млн. години в период на значителни климатични и екологични промени в Южна Африка, и видът представлявал комбинация между човекопободни и маймунски черти.

Макар че първите останки са открити преди век, учените една сега успяха да разкрият как видът е отглеждал малките си чрез анализ на зъбни останки.
С помощта на микрогеохимични карти учените успели да „разчетат“ последователно сигнали, инкорпорирани в зъбите, които дават информация за консумацията на храни. От резултатите става ясно, че консумираната от Australopithecus africanus храна била богата на литий в периодите когато не били кърмени.

Силната връзка между майка и новородено, продължаваща няколко години, влияе върху груповата динамика и социалната структура на видовете.

Освен това възможността за замяна на храната с кърма и обратното показва адаптивността и гъвкавостта на този вид към оцеляване и отглеждане на потомството.

Мама и бебе 

„УМНИТЕ“ ДЕЦА ПО-СКЛОННИ ДА МАМЯТ

Мозъкът на децата гори половината от енергията на организма

Профилактика на глисти и острици при деца и възрастни


Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете
По стара традиция приемаме предстоящите коледни и новогодишни празници като зелена светлина да се натъпчем с каквато храна си поискаме, колкото си поискаме и до каквато степен можем да поемем, а често и повече отколкото можем да поемем.
Подробно
Хормонът на съня помага в борбата със затлъстяването Хормонът на съня помага в борбата със затлъстяването
Мелатонинът е най-известен с ролята си на регулатор на цикъла сън-бодърстване, което го прави един от най-важните хормони за нашето физическо и психическо здраве. Оказва се, че мелатонинът, подобно на много други хормони, има и други функции в човешкото тяло.
Подробно
Треска (висока температура) Треска (висока температура)
Треската е покачване на телесната температура над нормалните дневни вариации , съпроводено с покачване на зададената стойност на температурата в хипоталамуса (например от 37 на 39).
Подробно
Цистит - причини, симптоми, лечение Цистит - причини, симптоми, лечение
Циститът е възпаление на пикочния мехур. Настъпва в резултат на инфекция или дразнене. Обикновено се ограничава само до пикочния мехур, но в някои случаи може да засегне уретерите (тръбите, които свързват двата бъбрека с пикочния мехур) и бъбреците.
Подробно
5 изненадващи ползи за тялото от консумацията на фурми 5 изненадващи ползи за тялото от консумацията на фурми
Фурмите са изключителен хранителен източник, съдържайки на 100 грама (ПДП – препоръчителен дневен прием)
Подробно
Куркуминът е новото обещаващо лечение за стави Куркуминът е новото обещаващо лечение за стави
Остеоартритът е най-честата форма на артрит и засяга голяма част от населението. За съжаление, за това състояние няма окончателно лечение, но пък има едно потенциално лечебно средство, което може значително да намали симптомите на заболяването.
Подробно