За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
НЕДОСПИВАНЕТО ВОДИ ДО ОГЛУПЯВАНЕ
НЕДОСПИВАНЕТО ВОДИ ДО ОГЛУПЯВАНЕ
Според проучване от 2018 година върху повече от 10000 души способността на тялото да функционира нормално намалява, ако не получава необходимата доза 7-8 часа сън. Толкова сън е нужен, за да използва организмът с пълен капацитет способностите си за комуникация, планиране и вземане на решения. 

Колко точно сън е необходим?
Препоръките за здрави хора без сънни нарушения са както следва:
Новородени: 14-17 часа
Кърмачета: 12-15 часа
Малки деца: 11-14 часа
Предучилищна възраст: 10-13 часа
Ранна училищна възраст: 9-11 часа
Тийнейджъри: 8-10 часа
Възрастни: 7-9 часа
Напреднала възраст: 7-8 часа.

Какво се случва, ако не получаваме достатъчно сън?
Непосредствените симптоми на недоспиване включват сънливост, прозяване, нарушена концентрация, раздразнителност, умора, слаба памет, безпокойство. Симптомите се влошават, ако недоспиването продължава и дори могат да се появят халюцинации. Недоспиването е свързано и с повишен риск от диабет, сърдечен или мозъчен удар, ранна смърт и снижение на мозъчните функции. При проведени изследвания редовното лишаване от сън (сън не повече от 4 часа на денонощие) води до влошаване на мозъчните функции, еквивалентно на добавяне на около осемдесет години към възрастта.

Понякога въпреки необходимите часове, прекарани в леглото, качеството на съня се нарушава от различни подлежащи физически заболявания, напр. при сънна апнея или психически разстройства като безпокойство, депресия и други. В тези случаи е важно да се потърси възможно най-бързо помощ от специалист преди задълбочаване на състоянието.

ПРОМОЦИИ