За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
4 ЕСТЕСТВЕНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ЗАХАРТА
4 ЕСТЕСТВЕНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ЗАХАРТА
СТЕВИЯ
Стевията е изключително популярен нискокалоричен подсладител. Извлича се от листата на растение, наречено Stevia rebaudiana, което се отглежда от векове в Южна Америка. Основните сладки компоненти в стевията са стевиозид и ребаудиозид, които са сто пъти по-сладки от захарта. Ето защо стевията е много сладка, но не съдържа калории. Освен това някои проучвания са установили, че може да понижава кръвното налягане при хора, страдащи от артериална хипертония, както и да понижава кръвната захар при диабетици. Някои хора, обаче, не харесват вкуса на стевия, затова избират други подсладители.


ЕРИТРОЛ
Еритролът е друг нискокалоричен подсладител. Представлява захарен алкохол, открит в някои плодове. Съдържа 0, 24 калории на грам или около 6% от калориите в същото количество захар, и 70% от сладостта на захарта. Не повишава нивата на инсулина и на кръвната захар, не влияе върху липидите (холестерол и триглицериди). Според проучванията е напълно безопасен за консумация, но в големи количества може да предизвика храносмилателни разстройства.

КСИЛИТОЛ
Това е друг захарен алкохол със сладост близка до тази на захарта. Съдържа 2,4 калории на грам и е свързан с понижен риск от зъбни кариеси. Не влияе върху нивата на инсулина и кръвната захар, но подобно на другите захарни алкохоли, би могъл да предизвика храносмилателни разстройства в по-големи количества. Токсичен е за кучетата, така че ако имате куче вкъщи, убедете се че няма достъп до ксилитола.

СИРОП ОТ ЯКОН
Добива се от растението якон, което расте естествено в Андите в Южна Америка. Напоследък нашумя като добавка за сваляне на тегло. Съдържа разтворими фибри, които подобряват чревната микрофлора и помагат при запек. Въпреки това, в големи количества също би могъл да доведе до хранителни разстройства.