За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
За да се избавите от главоболие и мигрена – послушайте червата си!

Мигрената е широко разпространено заболяване. Периодично повтарящи се пристъпни или пулсиращи, тъпи или остри болки, едностранно или двустранно се определят като мигренозно главоболие. Често са придружени от гадене, повръщане, чувствителност към светлина, шум и миризма или от храносмилателни проблеми като запек и диария.

Мигрената е неврологично заболяване, от което страдат около 10% от хората в Европа като жените страдат 3 пъти повече. Как се стига до това хронично заболяване не е изяснено окончателно и до днес. Съвременното научно предположение е , че се касае за дразнене на мозъчната тъкан и мозъчните мембрани, което увеличава чувствителността към болка и причинява болка чрез освобождаване на сигнални вещества. Симптомите са обширни и включват не само измъчващата болка в главата, но и сетивни смущения и проблеми със стомашно-чревния тракт. Към отключващите фактори спадат стрес, дефицит на сън, хормонални проблеми, фактори на околната среда и определени храни и напитки – особено тези, които съдържат много глутамат (вкусов подобрител) или тиамин, хистамин или триптофан (червено вино, шоколад, сирене).
Много засегнати се оплакват, че главоболието е толкова силно, че по време на пристъп не са в състояние да извършват работа или ежедневните си задължения. Физическите дейности усилват дискомфорта. Диагнозата се поставя на базата на симптомите и историята на заболяването. Важно е да се изключат други неврологични заболявания.
Други видове главоболие например тензионното главоболие (двустранна  тъпа притискаща болка, която може да се появява епизодично или хронично също могат значително да влошат качеството ни на живот. Причините за него също не са напълно изяснени, но се свързва с претоварването и напрежението на вратните, шийните и раменните мускули, както и психологическия стрес.

За интензивно лечение на мигрена се използват различни синтетични молекули с болкоуспокояващ ефект. Много пациенти приемат медикаменти за превенция, като например бета-блокери. Тези лекарства, особено при по-продължителна употреба предизвикват различни странични ефекти. Може да възникнат слабост, световъртеж, гадене, диария, проблеми с кръвното налягане или сърцето, а това влошава качеството на живот, колкото и самата мигрена. Сами по себе си тези медикаменти биха могли да предизвикат главоболие (медикаментозно главоболие).

Връзка между корема и мозъка

За да се разбере как може да възникне мигрената е важна тясната връзка между червата (чревните бактерии), черния дроб и мозъка. Кръвта по целия стомашно-чревен тракт първо се въвежда в черния дроб през порталната вена, за да бъде детоксикирана там. През един голям кръвоносен съд кръвта се отвежда към сърцето и през аортата – към мозъка, където съдовете фино се разклоняват. По този начин на мозъка се доставят хранителните вещества, абсорбирани в червата. Разбира се, по този път в мозъка могат да попаднат и токсични вещества, ако не могат да бъдат достатъчно добре разградени в черния дроб.

Каква роля играят червата?

Функцията на чревно-епителната бариера със своите милиарди бактерии може да бъде нарушена поради стрес, небалансирано хранене или прием на прекалено много лекарства. В този случай токсичните вещества могат да вземат превес и да доведат до негативни ефекти в мозъка, като например: промени в настроението, липса на мотивация, депресии, главоболи и дори мигрена.

Пропускливо черво Leaky Gut

В буквален превод това означава „черво с дупки“ и представлява точно това. Слузестият слой на чревната повърхност се изменя, много бактерии просто измират, променя се пропускливостта на чревната лигавица. Специални медиатори на стреса и възпалението унищожават подлежащия слой епителни клетки
Попадналите чрез храната в тялото вредни вещества като пестициди и емулгатори, както и отпадните продукти от собствената обмяна на веществата не се изхвърлят с изпражненията, а могат невъзпрепятствено да навлязат в кръвоносните и нервните пътища и по този начин  да попаднат в мозъка през черния дроб: така да се каже в главата се натрупва „боклук“ – шлаки и токсични вещества. Научно доказано е , че липсващата филтърна функция на червата и черния дроб води до много масивни проблеми: последствията могат да бъдат чернодробни заболявания, прекомерна или недостатъчна имунна реакция, главоболие или мигрена, промени в настроението, както и състояние на изтощение, burn out, депресии.

Червата към мозъка: Моля почистете!

Нашият мозък е в състояние да отстранява вредни вещества. Учени наскоро откриха, че в него има и фагоцити, които поддържат централната нервна система чиста и готова да функционира. Узряването и активирането на тези клетки, наречени „микроглия“ съществено зависи от веществата, произвеждани от чревните ни бактерии, сред които важния за енергийния метаболизъм бутират. Така че , ако в нашите черва са заселени прекалено малко полезни пробиотични бактерии, на „почистващата бригада“ се доставя прекалено малко енергия за работа. Токсичните вещества се натрупват и тялото реагира с промени в настроението, главоболи, мигрена. Съвременният ни, често нездравословен начин на живот с прекалено много захар, кафе, алкохол и оскъдно движение уврежда червата ни и унищожава жизненоважните чревни бактерии. Към това се прибавя и голямото натоварване със стрес, което води до възпаления, както в червата, така и в мозъка.

омни биотик миграОмни Биотик Мигра е профилактична терапия за намаляване на интензивността и честотата на мигренозната болка, както и често съпровождащите я слабост, замайване, гадене, сърдечни проблеми. Подходящ е за подобряване на състоянието на всички пациенти с мигрена и хора с тежко главоболие(например главоболие, предизювикано от напрежение) за дългосрочен прием. В същото време тъжното настроение може да се подобри.
Омни Биотик Мигра е иновативен терапевтичен подход, който действа по  така наречената "Интестинална-чернодробна-мозъчна ос“. Връзката между мигрената и стомашно-чревната дисфункция е демонстрирана в двете посоки: от една стра пациентите с мигрена страдат по-често от автономни стомашно-чревни симптоми, а от друга – хората с автономни стомашно-чревни смущения страда по-често от мигрена.
Тези окрития са в основата за разработването на Омни Биотик Мигра: терапията с високо активни чревни синбиоти повлиява именно центъра на здравето, т.е. червата ни.Ракът е водеща причина за смърт в богатите страни Ракът е водеща причина за смърт в богатите страни Ракът е причината за смърт при 55% от хората на средна възраст, докато сърдечните заболявания са отговорни за 23% от смъртните в случаи в страните с висок стандарт. Подробно
Бабини зъби за добро либидо, сила и кръвна захар Бабини зъби за добро либидо, сила и кръвна захар Растението бабини зъби (трибулус) от години се използва в Аюрведа и традиционната китайска медицина. Твърди, че може да повлиява високо кръвно налягане, висок холестерол, бъбречни камъни, сексуална дисфункция, както и да действа като диуретик. Подробно
Различна ли е чревната микрофлора на бебетата родени чрез секцио? Различна ли е чревната микрофлора на бебетата родени чрез секцио? Човешкото тяло е екосистема, състояща се от нашите собствени клетки и различни микроби – бактерии, вируси, гъбички.Повечето от тези микроби живеят в червата ни, образувайки т.нар микробиом. Подробно
Бабини зъби – четири ефекта, от които могат да се възползват жените Бабини зъби – четири ефекта, от които могат да се възползват жените Бабини зъби или трибулус се използва от години в народната медицина и не случайно това растение си е извоювало име на стимулатор на доброто здраве. Подробно
Фейсбук събира информация за сексуалния ви живот Фейсбук събира информация за сексуалния ви живот Дали чрез пряка информация или не, Фейсбук е много вероятно да знае кога последно правихте секс. Подробно
Колко точно полезен е черният боб? Колко точно полезен е черният боб? Черният боб е може би най-здравословната бобова храна, която бихте могли да консумирате.В обвивката се съдържат мощни антиоксиданти, за които се твърди, че намаляват белезите на стареенето Подробно