За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
Какви са стойностите на нормалното кръвно налягане и трябва ли да се страхуваме от високо кръвно
Какви са стойностите на нормалното кръвно налягане и трябва ли да се страхуваме от високо кръвно       За да се грижите за своето кръвно налягане, трябва да го разбирате. Когато измерите стойностите му, ще получите две граници– горната е т.нар. систолно налягане, а долната – диастолно. Систолното налягане се отнася към фазата, в която се изтласква кръв от сърцето. Диастолното е фазата, в която сърцето се пълни с кръв. Нормалното кръвно налягане влиза в границите от 90 до 139 mmHg систолно и 60 до 89 mmHg диастолно. Под тези числа то е ниско, а над тях – високо. Понякога се случва само една от тези граници да е извън нормата. Винаги трябва да се консултирате с лекаря си, когато имате съмнения в тази насока. Често пъти се обръща повече внимание на систолното налягане – то се увеличава с възрастта, а когато е над нормата при хора над 50 години, става рисков фактор за сърдечни заболявания. Дори систолното кръвно налягане да не се увеличи с годините, диастолна граница извън нормата може да доведе до някои усложнения. Затова тя също трябва да бъде третирана, независимо дали с промени в начина на живот или с медикаменти. Винаги се консултирайте със своя личен лекар и следете редовно кръвното си налягане у дома.
 
Защо е важно да следим кръвното налягане?
Опасност от високо кръвно
Високото кръвно налягане може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете, е, че високото кръвно налягане може да Ви убие. Наричат го „Тихия убиец“, защото често няма симптоми. Вие може и да не разберете как хипертонията уврежда Вашите органи и артерии. Откриването на високо кръвно е пълна изненада за повечето хора. Често хипертонията се открива прекалено късно, след като организмът години наред е тормозен от високото кръвно и са настъпили усложнения.
Неконтролираното високо кръвно налягане предизвиква усложнения, като например:
- Увреждания на сърцето и артериите – включително инфаркт;
- Инсулт;
- Бъбречни заболявания;
- Проблеми със зрението;
- Заболявания на периферните артерии;
- Сексуални проблеми.
 
Рискът от подобни усложнения се увеличава драматично, ако високото кръвно е в комбинация със следните фактори:
- Напреднала възраст;
- Наследствена обремененост (наличие на заболявания в рода);
- Нездравословно хранене;
- Наднормено тегло;
- Тютюнопушене;
- Висок холестерол;
- Диабет;
- Обездвижване.
 
Основната грижа за сърдечното здраве е редовната проверка и измерване с апарат за кръвно налягане. Домашните апарати за кръвно са най-близките Ви приятели в борбата с хипертонията. За да се погрижите за високото кръвно, трябва да знаете, че го имате. След като сте информирани, грижата е далеч по-лесна.

SENDO Advance 3 е апарат за измерване на кръвно налягане, при бицепса с иновативна технология HIRA. Най-важните характеристики на SENDO ADVANCE 3 са:
- Иновативна HIRA технология – технологията зад функцията HIRA отчита и анализира наличието на аритмичен сърдечен ритъм.
- Хипоалергенен маншет
- Бързи и точни измервания – натискане само на един бутон
- Клинично утвърден от Европейско дружество по хипертония
- 5 години гаранция
- Индикатор за грешка при неправилно поставяне на маншета
- Удобна кутия за пренос и по-добра защита