За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
Преодолейте болката в ставите!
Ежедневието на всеки човек е свързано с ходене и множество движения, които с течение на времето се отразяват върху ставния хрущял - устойчивата съединителна тъкан, която покрива краищата на костите, изграждащи определена става. Износването на хрущялите може да доведе до хронично възпаление на ставите, т.нар. артрит.

Ролята на ставния хрущял е да омекотява ставите, да осигурява лесни и гладки движения в тях. Специална структура, наречена синовиална мембрана, произвежда течност, която изхранва ставния хрущял. Износването на ставите може да доведе до възпаление на синовиалната мембрана, изразяващо се в повишено производство на течност в ставата - получава се оток, който впоследствие може да премине в остеоартрит или с други думи - артрит, дължащ се на износване на ставите. С напредване на процеса на износване на ставния хрущял започват да страдат костите, изграждащи ставата. Движенията се затрудняват, болката се засилва и възпалението обхваща и околните меки тъкани, по костите се образуват "шипове".
Ставите, които най-често се засягат при остеоартрит са коленни, тазобедрени, ставите на гръбначния стълб, както и малките стави на ръцете и на ходилата.

Кои са симптомите на остеоартрита?

Болка в кръста, във врата, в коляното или в която и да е друга става. Тя може да се засилва при определени движения - напр. отваряне на буркан при артрит на ставите на пръстите на ръцете.

Напрегнатост или дискомфорт при натиск върху ставата. Понякога може да е налице и оток, но обикновено това е характерно при по-напреднало заболяване.

Скованост в ставите, която се подобрява след движение, може да е един от първите признаци на заболяването, но много хора се чувстват сковани след ставане от леглото или продължително седене в една поза без да страдат от остеоартрит. Въпреки това, появата на скованост в ставите е знак, че трябва да се движите.

Странни усещания в ставата като стържене, скърцане, пукане и други подобни феномени означават, че функцията на хрущяла като амортизатор на движението е отслабнала и се дължат на триенето на костите една в друга.

Загуба на подвижност в ставата или невъзможност да се осъществи пълния обем на движение, например коляното не може да се свие докрай.
Проензи интензив

Как да се излекувам?

Остеоартритът не може да бъде излекуван окончателно, но симптомите му могат да бъдат преодолени.
Първата стъпка е потушаване на болката. Често това може да стане с лекарства без рецепта, съдържащи ацетилсалицилова киселина, ибупрофен. Можете да облекчите болката и като приемате Етриксенал, препарат съдържащ напроксен – това е нестероидно противовъзпалително лекарство. Освен болката, то повлиява подуването, зачервяването и възпалението.  При силна болка могат да бъдат приложени медикаменти по лекарско предписание.

Инжекции с кортикостероиди и хиалуронова киселина са друг начин за обезболяване. Кортикостероидите, обаче, не се правят често и продължително, тъй като могат да доведат до допълнителна увреда на ставния хрущял. Инжекциите с хиалуронова киселина се поставят предимно в колянната става с противоречиви резултати. Провеждат се и други експериментални лечения като инжекции със стволови клетки.

Когато консервативните методи на терапия не са достатъчни, е възможно да се проведене оперативно лечение. Съществуват различни оперативни методики - от частични за различните стави до пълна смяна на тазобедрената и колянната става.

Всяко лечение, обаче, е недостатъчно, ако не се обърне внимание на малките неща, които са провокирали появата на остеоартрита. Затова наред с конвенционалната терапия е препоръчително да придобием някои нови навици, както и да се отървем от вредни такива в ежедневието си.
 
Волтарен фортеОтървете се от някой и друг излишен килограм!
Освен, че ще освободите ставите си от допълнителната тежест, веднага ще усетите положителен ефект върху целия си организъм, самочувствие и тонус.

Приемайте хранителни добавки, съдържащи глюкозамин, босвелия, хондроитин, колаген, като Проензи интензив, чийто редовен прием повлиява добрата подвижност на ставите.

Движете се! Ставите се "хранят" само при движение! Умерените физически натоварвания, разходките сред природата, йога, пилатес, плуване и други занимания, съобразени с вашите възможности и възраст, са един прекрасен начин да поддържате ставите във форма. Внимавайте с някои по-интензивни спортове като напр. тенис и бягане, защото много лесно може да се стигне до претоварване и отрицателен ефект върху ставите.

Не забравяйте да си почивате! Ставите, както и целият човешки организъм, имат нужда от адекватна почивка. Колкото и натоварено да е ежедневието, отделете си време за възстановяване. Иначе няма да можете да "тичате" по задачите си още дълго време.
Поставянето на студен или топъл компрес в областта на ставите може да намали възпалението и усещането за болка.

Хранете се правилно! Смята се, че захарта, прекомерната употреба на сол и пържени храни влошава състоянието на ставите. Алкохолът, особено бирата, също не са препоръчителни. Бирата води до образуване на продукти, които се отлагат в ставите и допринасят за поддържане на възпалението.

Правете физиотерапия! 1-2 пъти в годината е напълно достатъчно, за да се поддържате във форма, а освен това е и приятно.

И не забравяйте да се грижите за себе си! Не чакайте болката да стане непоносима, за да предприемете нещо. Движете се, хранете се правилно, хранете и ставите си, и със сигурност ще запазите активността си още дълго време!

Защо се случва това?
С напредване на възрастта възстановяването на хрущяла се забавя и е нормално да се появява лека оточност или болезненост при изкачване на стълби, продължително стоене или физически упражнения. Мускулният тонус намалява, а костите губят устойчивостта си, което допълнително затруднява движенията. От друга страна, заседналият начин на живот без умерени, правилно дозирани физически натоварвания е предпоставка за отслабване на ставите, тъй като тяхното "изхранване" се осъществява само при движение.
Остеоартритът е свързан с възрастта - над 55-годишна възраст честотата му рязко се увеличава, но има някои фактори, които значително повишават риска за развитието му.

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ. Излишните килограми засилват стреса върху ставите, хрущялите и костите. Освен това, те са знак за недостатъчна физическа активност. Разходките и умерените физически натоварвания спомагат за храненето на ставите, поддържат тонуса на мускулите и намаляват риска от развитите на остеоартрит.

НАСЛЕДСТВЕНОСТ. Ако имате роднина, страдащ от остеоартрит, то вие също сте склонни към това заболяване. Въпреки това, чрез правилно хранене, грижа за ставите и умерен двигателен режим можете да предотвратите развитието му или да го забавите значително.

ПОЛ. Преди 45-годишна възраст мъжете страдат по-често от остеоартрит, но след 55 години честотата нараства при жените. След 80-годишна възраст и двата пола са еднакво застрашени.

ПРОФЕСИЯ. Работа, свързана с активни, претоварващи движения, напр. при строители, води до повишено натоварване на ставите и възпаление. При млади спортисти също могат да се появят подобни оплаквания, но обикновено те се дължат на травма. Въпреки това, травмите в млада възраст увеличават риска от развитите на остеоартрит с годините.