За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
Противогрипна ваксина сезон 2018 / 2019 г.

Инфлувак Тетра е новата противогрипна ваксина на фармацевтичната компания Mylan. Предназначена е за защита от четирите основни грипни щама, определени от Световната здравна организация за предстоящия есенно-зимен сезон 2018 / 2019 г. Това са щамовете от тип А: Мичиган и Сингапур, и щамовете от тип В: Колорадо и Пукет. Инфлувак Тетра може да се прилага при всички възрастни над 18 години.

Грипът е най-тежкото заболяване от групата на острите респираторни инфекции. Разпространява се бързо и се причинява от различни по вид щамове, които обикновено се променят всяка година. Поради тази причина се препоръчва ваксинацията да се извършва ежегодно.

След прилагането на противогрипната ваксина имунната система създава своя собствена защита срещу заболяването. Нито един от компонентите на ваксината не може да причини грип. Ваксината защитава от четирите щaма на вируса, съдържащи се в нея, след период около 2 до 3 седмици след инжектирането. Тя не защитава от обикновена настинка, въпреки че някои от симптомите са подобни на тези на грипа.

Правителството подготвя национална програма за имунизация срещу грип на възрастни над 65-годишна възраст, която предстои да влезе в сила от 2019 г. Ваксинацията срещу грип ще бъде препоръчвана на възрастни хора, предразположени към заболявания, или такива с тежки хронични заболявания, но няма да има задължителен характер.

Няколко факта за ваксините:

1. Най-подходящото време за ваксиниране е през септември/октомври или февруари, тъй като най-голям риск от заболяване има през студените месеци между октомври и март.
2.  Ваксината ще Ви защити само срещу вирусните щамове, включени във нея.
3.  Ваксината е особено препоръчителна при възрастни хора и хора с хронични заболявания.
4.  Ваксината няма да Ви предпази от обикновена настинка, въпреки че някои от симптомите са еднакви.
5.  Ваксинацията трябва да се отложи до пълното Ви оздравяване, ако в момента имате температура и/или остра инфекция.

дефендил

Победете грипа! Препоръчано от нашите фармацевти.