За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
За родителите – всичко, което трябва да знаете за въшките
Забелязването на малко бяло петънце в косата на детето е достатъчно да притесни много родители. Вярно е, че въшките са много неприятни, но обикновено не създават сериозни проблеми.

Главовите въшки са малки насекоми с 6 крачета, които се прикачват към скалпа и врата и се хранят с човешка кръв. Всяка въшка е с размера на сусамово семе и трудно може да бъде забелязана. Яйцата на въшките, наречени гниди, се залепват по космите близо до скалпа и са по-трудни за забелязване.

Въшките се срещат по-често при малки деца, които посещават ясла, детска градина или начално училище. Децата на тази възраст често играят много близо  едно до друго, разменят си четки, шапки, шноли за коса и др. Възрастни, които живеят с деца, също са с повишен риск да хванат въшки.

Как се предават въшките?

Обикновено чрез директен контакт глава-глава, като изпълзяват от косата на един човек към  косата на друг. Въшките могат да оцелеят за кратко време и върху дреха или други принадлежности. Те не могат да скачат или да прелитат от един човек на друг.

Как да забележим въшките?

Гнидите са кръгли или овални петънца, здравно залепени за космите близо до скалпа. Най-често се намират по кожата на врата и зад ушите. Ако се опитате да ги отстраните не помръдват. Най-добре се откриват при разресване на мокра коса. Забелязването на жива въшка често е единствения симптом на заразата.
При повечето  деца въшките не предизвикват никакъв дискомфорт. Оплакванията са най-често от  сърбеж, който може да започне седмици или месеци след като въшките са се настанили. Сърбежът е резултат  от алергична реакция към ухапванията. Многото чесане може да доведе до разранявания и разкървявания на скалпа. Рядко раните от разчесване могат да се инфектират. Свържете се с лекар, ако кожата стане зачервена, подута, болезнена или лимфните възли на врата станат чувствителни. Това може да са симптоми на кожна инфекция.

Въшките няма да се махнат от само себе си. Ако заподозрете, че детето ви е заразено, има няколко неща, които трябва да направите:
• Посъветвайте се с медицинско лице, ако имате съмнения
• Уведомете яслата или училището на детето си, за да бъдат проверени и другите деца.
• Прегледайте всички членове на семейството си за следи от въшки
• Лекувайте всички, които са заразени, едновременно.

padstop против въшкиКак да се отървем от въшките?

В аптеки Афиа може да намерите различни препарати за лечение и предпазване от главова въшка под формата на лосион, гел, шампоан. Независимо какъв препарат използвате, задължително следвайте инструкциите за това,  колко дълго препаратът  трябва да остане върху главата и как трябва да бъде отмит. Може да бъде необходимо и повторно лечение след 9-10 дни.

Как да премахнем въшките в дома си?

Въпреки, че въшките не оцеляват дълго, далеч от кожата човек, най-добре изперете  завивките на всеки, който сте лекували от въшки. Дрехи, носени през последните 48 часа, също трябва да се изперат  с топла вода.  Ако детето ви спи с любимата си плюшена играчка - сложете я в гореща сушилня за 30 минути – достатъчно, за да бъдат убити всички пълзящи.

Домашни средства против въшки:

Някои родители твърдят, че майонезата, белия оцет и маслото от чаено дърво са ефективни естествени средства против въшки. За майонезата се твърди, че задушава въшките, а оцетът разтваря лепилото, което задържа гнидите в косата. Няма научно доказателство за тези домашни лекове и педиатрите казват, че не трябва да разчитате на тях като основно лечение.

Фино назъбените гребени са друг начин да се отървете от въшките Тези гребени могат да извадят въшките и техните гниди. С тяхна помощ са се справяли древните египтяни. Гребени против въшки са открити в техните гробници. Недостатъкът  е,  че отнема много време и търпение да изрешете абсолютно всички въшки от косата на детето. По - ефективно е да решите косата след третиране с шампоан против въшки, за да се отървете от останалите нашественици.

Митове за въшките

Въшките не са напаст на низшите класи, нито пък знак за лоша хигиена. Те засягат много деца, независимо от социалния статус, доходите и чистота. Тези буболечки могат да оцелеят под вода 6 часа, така че децата които се къпят редовно не са защитени от тях.

Добрата новина е, че въшките не пренасят болести.
Не спирайте здравото си дете от училище заради въшки. Предупредете го да избягва близък контакт глава с глава с другите деца. След лечението мъртвите яйца могат да останат в косата на детето докато се махнат от само себе си.

Ако децата ви са малки, за съжаление,  можете да направите много малко,  за да ги предпазите от въшки. Децата са си деца и когато доближават главите си, въшките лесно се разпространяват. Най-добрата защита е да преглеждате скалпа и главата на вашето дете редовно, за да хванете заразата възможно най-рано. Бързото лечение ще предотврати разпространението на въшките в семейството.