»
»

За безгрижни разходки без сърбеж и зачервявания


С настъпването на пролетния сезон, топлото време и галещите слънчеви лъчи приключенията на открито стават все по-примамливи. Дали се излежавате на плажа или се разхождате в планината, не забравяйте да предпазите децата и себе си от ярките слънчеви лъчи и неприятните ухапвания от насекомите. Тези ухапвания освен зачервяване, сърбеж, парене и болка, понякога могат да бъдат животозастрашаващи.

Най-често алергични реакции при децата, както и при възрастните предизвикват ужилванията от пчели и оси. Алергиите се считат за генетично обусловено заболяване, т.е. когато единият или двамата родители са с алергия към определени насекоми, вероятността детето да има също такава е голяма.  Чрез кожни тестове със съответния алерген може да бъде определено наличието или отсъствието на подобна алергия.

Ако не сте алергични, мястото на ужилването ще се подуе, ще има усещане за боцкане, парене и болезненост. При наличие на алергия, клиничните изяви могат да бъдат от леки до много тежки. Сърбящата уртикария, подуване на мястото на ухапване и евентуално поява на мехури или оток е обикновената алергична реакция. Препоръчва се прием на антихистамин, за да се ограничи изявата. Обикновено този тип реакция преминава за 2-3 дни. По-тежките симптоми на алергична реакция са уртикария и сърбеж по кожата по цялото тяло, подуване на лицето, ускорен сърдечен ритъм. Понякога се получават отоци по горните дихателни пътища със затруднено или свиркащо дишане. Най-тежкия симптом е анафилактичния шок, който за радост при децата се случва изключително рядко, в сравнение със случаите при възрастни.

Първа помощ при ужилване

При ужилване от пчела извадете жилото по възможно най-бързия начин. При осата жилото не остава в кожата. Не притискайте мястото, за да не се разнесе секрета в тъканта. Наложете студен компрес, за да облекчите подуването и сърбежа. Ако няколко дни след ухапването мястото стане болезнено, подуе се и е горещо на допир, задължително се консултирайте с лекар.
Ако имате доказана алергия към инсекти, носете винаги със себе си необходими медикаменти, за да ги приложите веднага след ужилването. Тези медикаменти трябва да бъдат предварително консултирани и предписани от лекар.
Ухапването от кърлеж обикновено не води до алергични прояви. Проблемите в този случай са свързани с възможността от заразяване с лаймска болест. Изваждането на кърлежа изисква определени познания, за да не останат части от него в кожата. Препоръчваме ви да се обърнете към медицинско лице, особено ако кърлежът е бил повече от 24 часа в тялото ви. При вадене на кърлежа с пинсета хванете насекомото възможно най-близо до кожата и дърпайте (без въртеливи движения) в посока обратна на хобота. Не мажете мястото с мазнина.
Ужилването от комари се третира обикновено само с антихистаминов крем или билков продукт с подобно действие.
Ако имате ужилвания по очите, устата и езика, задължително отидете на лекар, защото отоците в тези зони са изключително опасни,

Разбира се, най-добре е превенцията. При предстояща разходка носете със себе си препарат за отблъскване на насекоми, който може да бъде под формата на спрей, крем, гел, стик, гривна, кърпички.

по материали от сп.Бети