За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
Правила при прием на лекарства
Без значение дали приемате лекарства без рецепта или по лекарско предписание, дали лекарството е предписано на вас или на някой ваш близък, има правила за безопасност при употребата му, които задължително трябва да спазвате. Това е особено важно, ако приемате голям брой медикаменти за определено заболяване или периодично приемате лекарства без рецепта.

1. Спазвайте броя на приемите като ги разпределяте през цялото денонощие, без да изключвате времето за сън. Това е  така, защото организмът функционира без значение дали човек е буден или спи -  сърдечният мускул се съкращава, черният дроб преработва лекарствата, а бъбреците елиминират отпадните продукти с урината. За да бъде ефективно едно лекарство (особено антибиотиците и противовирусните препарати) те трябва да осигуряват терапевтична  бионаличност през цялото денонощие, защото вирусите и бактериите „не спят“ и болестите не изчезват докато спим.
                Така, ако приемите са три, вие трябва да вземате медикаментите си през 8 часа например в 6 часа , в 14 часа и  в 22 часа. Ако приемите са два, часовете могат да бъдат в 8 часа и в 20 часа.
Рабира се, винаги можете да приемете медикамента си час по-рано или по-късно, но в никакъв случай не го правете хаотично. Ако, отивайки на работа, сте забравили да си вземете таблетките, в никакъв случай не вземайте двете дози едновременно като се приберете в къщи или с интервал от 2-3 часа. Създайте си собствен график, удобен за вас и го спазвайте. Ако лекарят ви е задал часове, особено за лекарствата, свързани с психо-емоционалното състояние, се старайте да ги спазвате без отклонения.

2. Бъдете внимателни с дозите, които приемате. Довършете курса на лечение след толкова дни, колкото е посочил вашият лекар. Обикновено хората са много стриктни в приема на медикаментите си в първите няколко дни, но с подобряването на състоянието им, особено при по-дълги курсове, в резулат на разсеяност, стрес или бързане пропускат отделни приеми. Това обикновено води до непълно излекуване и не дава очаквания здравен резултат. В други случаи в полусън или поради разсеяност човек забравя че е взел дозата си и взема повторна, не просто напълно излишна, но в повечето случай опасна.
За да се справите с този проблем можете да ползвате ораганайзер за лекарства, в който да разпределите медикаментите по дни и приеми. Органайзерът, който предлагаме в аптеки Афиа е с кутийки с различни цветове и надпис за всеки ден от седмицата. Всяка кутийка е разделена на четири отделения, маркирани с надпис на български (сутрин, обед, вечр, преди сън). Можете да заредите органайзера еднократно за седем дни, а всяка кутийка да вземате със себе си, ако се налага прием през деня. Изваждайки кутийката за понеделник, автоматично в позиция за изваждане идва кутийката за вторник и т.н.

3. Преди или след храна?
Храната до голяма степен повлиява активността на медикаментите и скоростта на преминаването им в кръвта.
Лекарствата, изискващи прием „преди хранене“ се приемат на  празен стомах, след което 30 минути не се консумира храна. По този начин медикаментът попада в празния стомах и нищо не се намесва в смесването му с храносмилателните сокове. Ако пациентът в този момент си позволи един бонбон или чаша сок, той може да наруши всмукването на медикамента от червата или да го разруши.
За лекарствата, изискващи прием „по време на храна“ е много важно да попитате вашия лекар или фармацевт каква точно да бъде храната.
Лекарствата, които се приемат „след хранене“ обикновено са за нормализиране на стомашните киселини и жлъчните сокове.  

4. Не всички лекарства могат да се приемат едновременно. Ако приемате няколко медикамента и лекарят не ви е предупредил, че трябва да ги вземате едновременно, то е необходимо това да става на интервал поне от около 30 минути. Това е доста неудобно, но дава възможност на всеки от медикаментите да се усвои без да влиза във взаимодействие с другия. Много пациенти добавят към изписаното им лечение билки, хранителни добавки, витамини. Посъветвайте се предварително с вашия лекар или фармацевт. Ако ви лекуват няколко лекаря, то задължително ги информирайте за всички медикаменти, които приемате.

5. Лекарствата се приемат с вода. Ако в листовката на медикамента ви не е описано, че може да се приема със сок или мляко, приемайте медикамента си само с вода. Не с чай, не с кафе, не с алкохол.

6. Таблетките за дъвчене се дъвчат. Ако глътнете цяла таблетката за дъвчене, тя или няма да подейства или ще подейства значително по-късно. Лекарствената форма (обвита таблетка, капсула,дъвчаща таблетка и др) не е случайно избрана от производителя. Тя гарантира запазване на лекарствената активност в срока на годност и осигурява определено терапевтично действие в определено време след прием на медикамента. Капсулната форма , например, се използва за лекарства, чието всмукване трябва да се направи в червата и то определено време след приема. Отварянето на капсулите и директния прием на лекарствената субстанция може да става само след предварителна консултация.


10 ПРАВИЛА ПРИ ПРИЕМ НА МЕДИКАМЕНТИ:
 
1. Винаги прочитайте листовката преди употреба на което и да е лекарство!Научете повече за лекарствата, които приемате. Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, за да сте сигурни, че правилно сте разбрали начина на прием. Ако листовката на продукта не съдъжа достатъчно информация, попитайте в аптеката или личния си лекар за разяснения.
2. Информирайте вашия лекар за:
      - Всички медикаменти и хранителни добавки, които приемате.
      - Ако сте бременна, планирате да забременеете или кърмите.
     - Ако сте имали алергични реакции при предишен прием на медикаменти.

3. Проверете дали има  храни, които повлияват приема на лекарството ви и възможно ли е да употребявате алкохол по време на лечението.

4. Приемайте вашето лекарство точно както е предписано от вашия лекар!
5. Проверете дали лекарството ви може да ви направи сънливи или да повлияе на способността ви за шофиране и работа с машини.
6. Приемът на някои лекарства е несъвместим с продължително излагане на слънце. Ако вашето лекарство е такова, вземете всички защити при излагане на слънце и като цяло избягвайте такова.
7. Съхранявайте всички лекарства на хладно място, далеч от слънчева светлина, недостъпно за деца.
8. Следвайте стриктно предписанията за съхранение на лекарствата, указани в листовката, ако се изисква съхранение в хладилник.
9. Не използвайте лекарства след изтичане срока на годност, указан върху опаковката.
10. Не използвайте лекарства, изписани за някой друг.


Самолечението е опасно! Не експериментирайте с вашето здраве!