За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
Детоксикация след лечение с антибиотици
Детоксикация след лечение с антибиотици Как да неутрализираме неблагоприятния ефект от употребата на антибиотични лекарства, като в същото време извлечем максимални ползи за здравето си.

Мисленето за антибиотика като за „вълшебното хапче”, което в рамките на ден-два разрешава здравословните ни проблеми, носи сериозни рискове и последици.

Какво се случва в организма?
Честата и безразборна употреба на антибиотици потиска естествения отговор на имунната система и води до отслабването й. Когато организмът вече не успява сам да се справя с инфекциите, постепенно се стига до нуждата от нови и все по-силни лекарства, а на даден етап и до развиване на резистентност към тях.
Употребата на силни медикаменти, продължителното антибиотично лечение носят опасността от поява на дисбаланс в чревната флора. Така редица бактерии, гъбички, паразити могат да се размножават бързо и да виреят лесно в тази среда. Нарушенията при полезните чревни бактерии водят не само до стомашно-чревни разстройства като метеоризъм, диария и др., но и застрашават да провокират заболявания като язвен колит и дори рак на дебелото черво. Прекомерната употреба на антибиотици ни изправя и пред друга сериозна заплаха – все по-широкото разпространение на алергични реакции към тях. Как да неутрализирате неблагоприятните ефекти от употребата на медикамента?

Как да върнем здравето?
Ако приемът на антибиотик е бил неизбежен, ето как можем да се погрижим за по-бързото си възстановяване и за отстраняването на отрицателните му последици върху тялото ни.
По време на прием на антибиотични лекарства – за да предпазим полезните чревни бактерии, трябва да включим в менюто си кисело мляко, а също и да приемаме пробиотици. Нуждаем се и от допълнителен прием на витамин С. А за да подпомогнем имунната система на тялото в реакцията й срещу бактериалната инфекция. Приемът на Шуслерова сол №6 калиев сулфат от самото начало на антибиотично лечение е много важен. Сол №6 подхранва клетките на черния дроб, за да може да се справи с въздействието на тежки медикаменти като антибиотиците и с изчистването на токсините от организма. Вземайте два 2 пъти дневно по 3 табл. в периода на приема на антибиотик.

За да се справите със стомашно-чревните нарушения: болки в корема, диария (както и обратното – запек), появили се вследствие от приема на антибиотици, използвайте хомеопатичния препарат Окубака D6 - от 3 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули). В хомеопатията Окубака се препоръчва винаги при употреба на силни медикаменти, каквито са антибиотиците, за да се преодолеят нежеланите им странични ефекти. Помага и при диария или стомашно-чревни проблеми, каквито често се проявяват при антибиотично лечение. Приемът на Окубака D6 трябва да продължи през целия антибиотичен курс и 10 дни след това.

След приключване на лечението с антибиотик – време е да се заемем с възстановяването на чревната микрофлора. Всяко завършване на антибиотичен курс на лечение трябва да бъде последвано от т.нар. „опашка” – подкрепа от хомеопатични препарати и отново – пробиотици. За пълно възстановяване и изчистване на организма и за да няма рецидив на инфекцията ще ви помогне Шуслерова сол №12 калциев сулфат - по 5 табл. дневно за 10 дни.

Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) са лекарствени средства, които могат да помогнат и за възстановяването на чревната лигавица, когато често се налага антибиотично лечение или сте преминали дълъг курс със смяна на няколко антибиотика. В такива случаи след края на антибиотичната терапия може да използвате утвърдената програма за възстановяване на лигавицата на стомашно-чревния тракт с Шуслерови соли №2, №4, №9 и №10 - по 5 табл. дневно от всяка сол, за 1 седмица.

Не забравяйте, че режимът на хранене е не по-малко важен от подкрепата на хомеопатията. Нужно е да се ограничи приемът на бял хляб, тестени и захарни изделия. По-подходящи са пълнозърнестите продукти, които ще стимулират работата на червата. Трябва да се пие много вода, за да се изчисти организмът по-бързо.

Употребата на кисело-млечните продукти е много полезна, а към тях задължително трябва да се добави и използването на препарати , съдържащи бифидо-и лакто-бактерии за по-бързото възстановяване на чревната флора. Днес в аптеките се предлага голямо разнообразие от пробиотици, които оказват своето положително влияние върху храносмилането, като в същото време са и чудесни имуностимулатори. Що се отнася до киселото мляко – важно да сме сигурни, че става въпрос за истински, качествен продукт.

Вижте още:
» Следпразнична детоксикация! Как най-лесно да се случи?
» Готови сте за почивката? А готови ли сте за стомашно-чревни проблеми?
» Как да неутрализираме неблагоприятния ефект от антибиотици
» Продукти за детоксикация и пречистване на организма