За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
Да поправим щетите след празниците
Дълги часове пред отрупаните маси, алкохол, цигари, недостиг на сън... Прегрешенията ни по празниците са многобройни, но началото на новата година е чудесен момент да започнем „на чисто”.

Кои са естествените начини за детоксикация на организма?

Всяка клетка в човешкото тяло има способността да се детоксикира. Отпадъците от метаболитните процеси и натрупани токсини от храни и замърсената околната среда се разграждат, неутрализират и отстраняват благодарение на лимфната система, бъбреците и черния дроб. Но когато нарушаваме естествения си ритъм на активност-сън-почивка и се храним безразборно, тялото ни не може да се възстанови, да се зареди с нови сили. Системата за детоксикация на организма е претоварена и затрудена. Натрупват се токсини и отпадъчни продукти. Нарушени са и процесите на регенерация и на обмяна на веществата. Как да помогнете на тялото си да се детоксикира?

Детокс без стрес

Не е нужно да правите някакви радикални промени, достатъчно е да спазвате някои съвети за разумно хранене и здравословен начин на живот:
Пийте повече вода – така помагате на функционирането на бъбреците си, извеждате токсините както от клетките, така и от извънклетъчното пространство.
Пийте също много чай – полезни са билковите чайове, а зеленият помага за пречистване и извеждане вън от тялото на задържаните течности.
Не е нужно да прекалявате и да минавате на строга диета – тялото ви се нуждае от хранителните вещества, за да може органите за детокс да функционират правилно. За известен период от време изключете алкохола, цигарите, кафето, месото и преработените храни. За да прочистите черния дроб и да подпомогнете работата му, включете в менюто си много храни, съдържащи горчиви вещества - рукола, цикория, зеленолистни зеленчуци, червено цвекло, ряпа, зеле, карфиол и др.

За връщане на алкално-киселинното равновесие – тъй като „празничният” режим на хранене и почивка води до свръхкиселинност на организма, трябва да регулирате това чрез адекватно хранене със сурови/ алкални храни. Ще ви помогнат свежите плодове и зеленчуци, семена и кълнове, сурови ядки, пълнозърнести храни, богати на баластни вещества. Този режим е ефективен за детоксикация на дебелото черво, черния дроб и др. Връщането на алкално-киселинното равновесие помага на естествените възможности на тялото да се самолекува.

Детокс програма с минерални соли – при натоварване на черния дроб поради прекаляване с алкохол, задържане на течности, отоци, прекомерна употреба на неподходящи храни много ефективно действа Комбинацията при детоксикация на Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU): сол №9 натриев фосфат, №6 калиев сулфат и №10 натриев сулфат. Изчистват междуклетъчното пространство, стимулират регенерирането на клетките и разграждането на мазнините. Приемът е по 3 таблетки от всяка сол, сутрин - №10, на обяд - №6, и вечер - №9.

Шуслерова сол №10 натриев сулфат е особено важна – позната е като минералната сол на отделителните процеси. Помага за изхвърлянето на всичко, което е вредно или излишно за организма: излишното количество вода, отпадъчни вещества (при запек) и токсини (например след прием на медикаменти или натрупване на токсични вещества от околната среда). С нейна помощ се подобрява и разнасянето на отоците в тялото. От голямо значение е за поддържането на функцията на органите на отделителната система - черен дроб, жлъчка, бъбреци, пикочен мехур и дебело черво.