За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
Без здравословни “аварии” по празниците
Без съмнение, Коледните и Новогодишните празници са най-очакваните през цялата година. Но често празничното настроение бива изневиделица разбито на пух и прах от болест или инцидент.

С деца на Коледа или когато плановете отиват на вятъра

В семействата с малчугани Коледа и Нова година обичайно преминават по два изпитани сценария. И докато винаги планираме първия – празникът да бъде време за радост в семейството и игри с мъниците, за съжаление, често ни сполетява вторият - поредната битка с вируси или още едно премеждие със синини, охлузвания и т.н.


Кои са най-честите изпитания за майки и татковци,които превръщат празнуването на Коледа и Нова година в Мисия невъзможна?
Травми и наранявания, разстройство и повръщане, температура и настинкаса главните виновници за провала на празника. За всяка от тези ситуации се нуждаете от медикаменти, които ще ви помогнат да реагирате в първите най-важни 6-8 часа. Така ще овладеете и облекчите острите състояния, докато успеете да се срещнете с лекар.


За първа помощ при травми – тук лесно и бързо действа немското хомеопатично лекарство Арника D6 в комбинация с Шуслерова сол №3 железен фосфат на Немския хомеопатичен съюз (DHU).

Арника D6 е позната в хомеопатията като средството за първа помощ при всякакви инциденти. Можете да я давате на често – по 1 доза на всеки час в острата фаза. След отшумяване на симптомите приемът трябва да продължи поне още 2-3 дни с по 2 дози дневно. Шуслерова сол №3 е задължителна при всякакви наранявания и контузии (порязване, ожулване, натъртване и др). Давайте на детето по 1 табл. на всеки 15 мин. до настъпване на подобрение, а след това по 3 табл. дневно още няколко дни.


При стомашно-чревно разстройство (с вирусен причинител или заради храна) – първо трябва да се погрижите за регулиране на водния баланс в организма, тъй като диарията и/или повръщането много бързо могат да доведат до дехидратация при малките деца. Комбинирайте нужните диета и прием на достатъчно течности (вода, билков чай,  рехидратиращи разтвори) с хомеопатичното лекарство Гастрокинд и с комбинация Шуслерови соли с номера 3, 4 и 8. Гастрокинд е създаден специално за деца и въздейства върху възпалението на чревната лигавица, облекчава болката и газовете в червата, регулира специфичните изхождания, повлиява гаденето и повръщането. Ако малчуганът е под 1 г., при остро състояние давайте по 1 таблетка 6 пъти дневно. Дозата за деца над 1 г. е по 2 таблетки през час до 12 таблетки дневно. След като настъпи подобрение, намалете приема на 4 пъти на ден по 1 или 2 таблетки, в зависимост от възрастта, до пълното изчезване на симптомите. Гастрокинд може да се използва и от възрастни, като препоръчителната доза е 4 таблетки на всеки час до настъпване на подобрение. Ефектът ще бъде още по-бърз, ако приемът на лекарството се съчетае с комбинацията от Шуслерови соли №3 железен фосфат, №4 калиев хлорид и №8 натриев хлорид. Те ще овладеят възпалителната реакция и температурата, ще ускорят възстановяването на организма и ще го предпазят от обезводняване. Разтворете по 3 таблетки от всяка сол във вода и давайте на често по 1 чаена лъжичка от разтвора през целия ден. 

При грип и настинка – първите симптоми са втрисане, главоболие, отпадналост, болки в гърлото, температура. Можете да ги овладеете с помощта на комплексното хомеопатично лекарство Инфлуцид, което задейства оздравителните сили. Приемът в острата фаза е на всеки 2 часа по една таблетка, максимум до 8 таблетки дневно за деца до 12 г., а за възрастни – по 1 табл. на всеки час, до 12 таблетки на ден. След настъпване на подобрение се продължава с поддържаща терапия за още 10-14 дни (3 пъти по 1-2 таблетки дневно).
При вирусни инфекции високата температура обичайно предизвиква паника у родителите на малки деца. Много важно е обаче да не избързвате с понижаването й с медикаменти, освен ако не достига опасно високи стойности (над 38,5 С). Mожете да използвате Шуслерови соли №3 железен фосфат и №5 калиев фосфат, които помагат за регулиране на телесната температура. До 38,5°C се препоръчва приемът на сол №3, за да се спре развитието на инфекцията в началния й стадий и да се стимулират защитните сили на организма. Над 38,5°C комбинирайте сол №3 със сол №5, която действа антисептично и помага на детето да се чувства по-бодро и енергично. След като температурата спадне, продължете да давате солите още няколко дни.


Три дена яли, пили и се веселили…

Определено едно от любимите ни занимания по празниците е похапването. Но освен че в края на празненствата се оказваме с някое и друго килце отгоре, този вреден навик е причина и за редица стомашно-чревни проблеми. Храненето определено носи наслада, но като че ли никога не се замисляме какво се случва след това в стомаха ни.

Как можем да подпомогнем храносмилането? В Германия, например, са широко популярни лечебните билкови отвари, познати като горчивки. Наречени са така заради комбинирането на билки, съдържащи особено полезните горчиви вещества. Такава е немската горчивка Гастритол, включваща в състава си 6 билки, познати много добре и у нас - пачи очиболец, сладник, горчив пелин, пресечка, пищялка, лайка. Те имат  благоприятно действие при стомашно-чревни оплаквания като подуване на корема, метеоризъм, болезнени стомашни спазми, киселини, гадене. Помагат за лечение на гастрити, стомашни язви и колити. Подобряват храносмилателните процеси и ускоряват метаболизма.
Добре е да започнете приема на Гастритол още от сега, за да подготвите стомашно-чревния тракт за предстоящите празнични хранителни маратони. Можете да го взимате и по-продължително време. Освен вече изброените ефекти, при метаболитни проблеми и лечение за отслабване горчивите субстанции в препарата подкрепят обмяната на веществата и намаляват неудържимия глад за сладко. Имат и важна роля в лечението на червата при различни храносмилателни смущения и/или различни храносмилателни непоносимости (хистаминова, глутенова, фруктозна и др.), при диабет, чести гъбични инфекции и др.
Препоръчително е Гастритол да се пие 3 месеца, след което да направите почивка от 1-2 месеца, преди да подновите приема му. Започнете с по 10 капки, разтворени във вода, 3 пъти дневно. Постепенно увеличавайте дозата с по 1 капка на всеки 2-3 дена, докато стигнете доза от 20-30 капки на прием. Пият се 15 мин. преди хранене.

Весели празници!