»
»

14 ноември - Световен ден за борба с диабета


Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември. Изборът на тази дата не е случаен, тогава е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. Открива  животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.  Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.
Според статистиката в България от захарен диабет страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче имат диабет, но не знаят за това и не се лекуват. Диабетът се разделя основно на два типа - тип 1 и тип 2. Симптомите са сходни и включват повишена жажда, често уриниране, загуба на тегло, лесна уморяемост,замъглено зрение, трудно зарастващи рани, уро-генитални инфекции и др.
Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от това заболяване. Определящо значение има и начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

Ранната диагностика и лечение са предпоставка за качествен живот при страдащите от диабет.
Измервайте редовно кръвната си захар! Консултирайте се с ендокринолог при наличие на горепосочените симптоми!


Прочетете още:
» Диабет - как да го разпознаем?
» Диабет и суха уста (ксеростомия) – взаимовръзка и превенция
» Измерване на кръвната захар – защо, кога и как?
» Глюкомери и тест ленти
» Добавки и витамини за диабетици