За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях?

Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях?
Има хора, които кихат, други получават сърбежи и обриви, а при трети – очите им сълзят. Всички тези неприятни реакции са в резултат на проява на алергия. Ако и вие сте алергични, не се притеснявайте – много хора имат същите оплаквания през пролетта, точно като вас.

10-те най-често срещани причинители на алергия

Ако знаете повече за тези реакции на имунната система, това би ви помогнало да контролирате до известна степен алергията си и да се чувствате по-добре.

Какво представляват алергиите?

Алергиите всъщност се активират от имунната система, която става свръхчувствителна към определени вещества, наречени алергени. По време на реакция имунната ви система освобождава антитела, които предават съобщение на клетките. След това клетките изпращат хистамин, който кара кръвоносните съдове да се разширяват, както и други химикали, предизвикващи симптомите на алергия.

Всяко от тези антитела е насочено само към един вид алерген. Това обяснява защо някой може да е алергичен към фъстъци, но не и към яйца.

Можете да влезете в контакт с алергени по много начини: през кожата, очите, носа, устата или стомаха. Това може да доведе до запушване на синусите, да възпали кожата ви, да затрудни дишането или да причини стомашни проблеми.

Защо някои хора са силно алергични, а други не?

Експертите нямат конкретен отговор на този въпрос, но казват, че наследствеността има голямо значение. Другата теория е че хората с по-светли очи, кожа и коса са по-предразположени към алергии.

Някои от често срещаните алергени са животински пърхот, ожилвания или ухапвания от насекомо, някои лекарства като пеницилин например, акари, прах, мухъл, растения, полени, латекс или други материали, до които се докосва кожата, както и различни храни - особено фъстъци, ядки, риба, ракообразни, яйца, мляко, пшеница и соя.

Алергичните реакции могат да варират от леки до по-тежки и дори животозастрашаващи.  Всичко зависи от начина, по който тялото ви реагира и каква част от алергена е попаднал във вашата система. Ако вашата алергия е тежка, може да получите сериозна алергична реакция, наречена анафилаксия, която в най-тежката си форма може да доведе до фатален край и при поява е необходима спешна медицинска помощ.

Ето някои от най-често срещаните алергии:

Сенна хрема (алергичен ринит) - той може да причини кихане, течащ или запушен нос, сърбеж в очите, носа или устата, зачервени, подути, сълзящи очи - състояние, известно като алергичен конюнктивит.

Хранителни алергии - може да почувствате изтръпване в устата, както и езикът, устните, гърлото или лицето ви да се подуят. А в най-лошите случаи може да получите анафилаксия и да имате нужда веднага от медицинска помощ.

Екзема (атопичен дерматит) – повечето видове екземи не са алергии, но болестта може да пламне, ако в близост има нещо, което ви причинява алергична реакция. Имунната ви система реагира на алергените и в следствие на което може да получите уртикария, сърбеж, подуване, кихане и хрема. Възможно е да получите зачервяване или кожата ви да започне да се бели.

Лекарства - ако сте алергични към определено лекарство, може да получите обрив, подуване на лицето или копривна треска. При по-силна алергична реакция е възможно да получите хрипове, а при по-тежки прояви може да развиете и анафилаксия.

Ужилвания - ако сте алергични към пчели или други насекоми, може да получите оток на мястото на ужилването, сърбеж, а понякога и копривна треска по цялото тяло, задух, хрипове, стягане в гърдите или кашлица. Както при някои други алергии (от храна и лекарства), тежката алергична реакция при ужилване може да доведе до анафилаксия. Въпреки, че повечето хора с алергии получават само леки до умерени симптоми, ако получите анафилаксия, това е сериозна реакция, в следствие на която е възможно тялото ви да изпадне в анафилактичен шок.

Какво да правим, ако получим алергична реакция?

Ако знаете, че сте алергични към даден алерген, внимавайте, защото симптомите на анафилаксия могат да се появят внезапно. От лек обрив или хрема те бързо могат да преминат в затруднено дишане, стягане в гърлото, копривна треска или подуване, гадене или повръщане и припадък или замаяност. Дори при някои хора може да се стигне до ускорен пулс и спиране на сърдечната дейност.

В случай, че сте имали предишни пристъпи или знаете, че сте изложени на риск от анафилаксия, Вашият лекуващ лекар може да ви предпише лекарство, което при нужда можете да приемете или ваш близък може да ви даде. По тази причина е добре винаги да го носите със себе си.

Ако почувствате, че имате толкова силна алергична реакция, веднага се обадете на 112, тъй като в някои случаи това може да ви спаси живота.

Леките до умерени алергични реакции могат да се лекуват чрез различни лекарствени средства. Найчесто се използват антихистамини и деконгестанти, както и назалните спрейове.

Ако имате астма от алергичен тип, лекуващият ви лекар може също да ви предпише инхалатор за облекчаване на пристъпите.

Сезонът на алергичните конюнктивити

Използвайки различни противоалергични средства и избягвайки контакт с алергените, до колкото е възможно, вероятно ще почувствате облекчение на алергичната реакция. И все пак ако не настъпи подобрение, направете консултация със специалист, който ще избере най-правилното лечение за вашата алергия.

Снимка: Cenczi от Pixabay
Как да изглеждате загадъчна и привлекателна за мъжете Как да изглеждате загадъчна и привлекателна за мъжете Искате ли да мъжете да ви смятат за интересна и мистериозна? Ето няколко съвета и стратегии как да постигнете това Подробно
Критични дни за зодиите и Луна без курс през Април 2021 Критични дни за зодиите и Луна без курс през Април 2021 Вижте кои дни през месец април не са добри за вземане на важни решения и за започване на нови начинания Подробно
Хороскоп за месец Април 2021 от Марги Паскалева Хороскоп за месец Април 2021 от Марги Паскалева Специално за вас - месечен хороскоп за Април от Марги Паскалева...Вижте какво вещаят звездите за различните зодии Подробно
Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве? Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве? Колкото по-често се смеете, толкова по-лесно ще преминете през трудностите на живота. Вижте за какво е полезен смехът Подробно
Сърбежът по ходилата е признак за развиваща се микоза Сърбежът по ходилата е признак за развиваща се микоза Ако ви сърбят ходилата, доста вероятно е да имате гъбички по кожата. Вижте как можете да излекувате микозата Подробно
Ефективни природни средства при болки в гърлото Ефективни природни средства при болки в гърлото Боли ви гърло, трудно преглъщате и никак не ви е добре... Ето няколко съвета как да премахнете неприятните усещания Подробно