За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Ако се чувствате потиснати, изберете си ново хоби

Ако се чувствате потиснати, изберете си ново хоби
В забързаното ежедневие сигурно не ви остава много време за хоби? Помните ли, че когато бяхме деца, си избирахме различни хобита – колекционирахме марки, салфетки, сапуни дори, картинки от дъвки, пишехме си писма с непознати другарчета, ходихме на уроци по пиано или по танци, спортувахме... Когато станахме възрастни, обаче, затрупани от ангажиментите си, сякаш все по-често забравяме да отделяме време за нещата, които харесваме.

Няколко причини защо е полезно да имате хоби

Хобито не само запълва свободното ви време, постепенно то се превръща във вълнуваща страст, помага ви да си починете след уморителен ден или предизвиква ума ви да твори. Чрез хобито си вие изразявате своята креативност и то ви дава възможност да опитвате да правите различни нови неща. Да имате хоби, което ви харесва, ви носи редица ползи - по-лесно да преодолявате стреса, прави ви по-здрави, преодолявате безсънието, намалява риска от депресия и ви помага да намерите нови приятели.

Обаче ако до сега не сте се запалили по нищо и не сте открили своето хоби, не се притеснявайте. Лесно е да изберете нещо ново, с което да запълвате свободното си време и да се разтоварвате. Предлагаме ви няколко съвета как да откриете какво обичате да правите и да намерите новото си хоби:

Спомнете си какво обичахте да правите, когато бяхте дете

Най-вероятно си спомняте вашето детство, изпълнено с безгрижни дни и весели игри. Спомнете си какво правехте тогава, кое ви носеше радост и дали сега, когато сте възрастни, това също би ви доставяло удоволствие. Вероятно сте колекционирали нещо, шиели сте дрехи за куклите си или сте карали колело... Разбира се сега бихте могли да използвате тези неща като отправна точка – можете отново да карате велосипед, да практикувате скално катерене, да шиете чанти, дрехи или аксесоари и т.н.

Разгледайте идеите на други хора за хоби

Можете да посетите близкия хоби магазин, уличката на занаятите, магазин за спотни стоки, книжарница или близкия музикален магазин. Обърнете внимание кое ви привлича – готварските книги, акварелните бои или мизикалните дискове. Възможно е като видите някои от тези неща, да се разпали любопитството и желанието ви.

Кое занимание ви поглъща напълно

Сещате ли се за нещо, което толкова поглъща вниманието ви, че не усещате как времето е отлетяло? Кога за последно правихте нещо приятно, а като погледнахте часовника, забелязахте, че неволно сте пропуснали обяда или вечерята си?

Изберете за хоби това, което ви кара да забравите тревогите си, да се отпуснете и да си върнете баланса. Ако плетенето на една кука или изучаването на език ви се струва изключително трудно, значи това не може да бъде вашето хоби. Ако изпитвате удоволствие от бягането, докато със слушалки слушате музика – правете го винаги, когато можете. Помнете – хобито трябва да ви носи удоволствие, а не тревожност.

Уверете се дали не сте имали хоби, което сте забравили

Вижте дали вече не сте имали някое хоби, което да сте пренебрегнали по някакви причини и с течение на времето да сте го забравили. Може да обичате да правите снимки, но да не сте се замисляли, че това може да се превърне във ваше хоби. Или обичате пътешествията – това също може да бъде новото ви хоби.

Забележете какво обичате да си купувате

Какво си купувате, просто за да си доставите удоволствие и след това вероятно чувствате лека вина. Това също може да ви насочи към следващото ви хоби. Какво си купихте последния път, когато пазарувахте – картина, прежда, ароматни свещи, естествени камъни? Опитайте вие да нарисувате нещо, да напишете разказ, да си направите гривна.

Замислете се какво искате да промените

На много от хората им е трудно да правят нещо, ако нямат цел. Ако сте от тях поставете си цел, изберете си хоби, което отговаря на вашите критерии. Вярвайте, че вашето хоби ще ви промени към по-добро. Не е задължително то да е доходоносно, по-важно е да ви радва и да се вълнувате, когато го практикувате.

Как да се преборим с липсата на достатъчно време

Да намерите новото си хоби може да ви се струва доста трудна задача, но вярвайте, че си заслужава да откриете това, което провокира вашата креативност и ви кара да се чувствате изпълнени с щастие.

Снимка: Steve Johnson on Unsplash
Как да изглеждате загадъчна и привлекателна за мъжете Как да изглеждате загадъчна и привлекателна за мъжете Искате ли да мъжете да ви смятат за интересна и мистериозна? Ето няколко съвета и стратегии как да постигнете това Подробно
Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях? Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях? Ако страдате от алергии, особено през пролетта, научете повече за алергичните реакции и какво да правим при проявени симптоми Подробно
Критични дни за зодиите и Луна без курс през Април 2021 Критични дни за зодиите и Луна без курс през Април 2021 Вижте кои дни през месец април не са добри за вземане на важни решения и за започване на нови начинания Подробно
Хороскоп за месец Април 2021 от Марги Паскалева Хороскоп за месец Април 2021 от Марги Паскалева Специално за вас - месечен хороскоп за Април от Марги Паскалева...Вижте какво вещаят звездите за различните зодии Подробно
Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве? Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве? Колкото по-често се смеете, толкова по-лесно ще преминете през трудностите на живота. Вижте за какво е полезен смехът Подробно
Сърбежът по ходилата е признак за развиваща се микоза Сърбежът по ходилата е признак за развиваща се микоза Ако ви сърбят ходилата, доста вероятно е да имате гъбички по кожата. Вижте как можете да излекувате микозата Подробно