За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Как да поддържаме баланса на вагиналната микрофлора

Как да поддържаме баланса на вагиналната микрофлора
Почти всяка жена се изправя поне веднъж в живота си срещу вагиналната инфекция. Бактериална вагиноза, кандидоза, трихомониаза, гонорея – все причинители на неприятни усещания за жената, които освен негативен ефект върху самочувствието, могат да предизвикат и тежки поражения върху здравето.

Пробиотици и екстракт от боровинка помагат при цистит и възпалена простата

Знаете ли, че влагалищните инфекции са сериозен здравословен проблем и са пряко свързвани с редица гинекологични усложнения и репродуктовни проблеми, както и с разпространението на ХИВ и СПИН сред жени в репродуктивна възраст?

Вагиналната екосистема играе съществена роля в защитата на женското тяло от влагалищни и уроинфекции. Тя представлява динамична среда, чието равновесие зависи от взаимодействието между жената и нейните „добри“ микроорганизми, т.нар. лактобацили. Благодарение на тях влагалищната среда държи причинителите на инфекции под контрол.

Тази защитна система на женското тяло обаче е много чувствителна и лесно се повлиява от различни външни и вътрешни фактори. Честата смяна на интимния партньор,  инструменталните интервенции, приемът на антибиотици, хормоналните промени, отслабването на имунните сили на организма са само част от тези фактори, които нарушават рН на влагалището. Това води до значително намаляване в количеството на лактобацилите и създава благоприятна среда за развитие на болестотворни микроорганизми. Възникналата инфекция води до субективни, неприятни оплаквания. Понякога влагалищните инфекции протичат без симптоми, но често е налице засилено вагинално течение с промяна в цвета и/или мириса, сърбеж, болка, парене.

Влагалищната кандидоза (гъбички) е една от най-честите инфекции сред жените в репродуктивна възраст. Приблизително 75% от жените страдат от кандидоза поне веднъж през живота си. При 40-50% от тях инфекцията възниква повече от веднъж, а при 5% се наблюдава т.нар. рецидивираща форма, която се характеризира с 3 или повече епизода в годината.

Докато някои от факторите, за които знаем, че повишават риска от влагалищни инфекции, са контролируеми (например, рисково полово поведение), то срещу други изглежда сме безсилни. Знаем, че антибиотиците често нарушават влагалищната микрофлора и водят до гъбични инфекции, но понякога приемът им е неизбежен. Ами онези жени с рецидивиращите форми, които просто са приели, че са „склонни“ към кандидоза, макар да спазват безупречна интимна хигиена и не са приемали антибиотици наскоро?

Времената, в които всеки прием на антибиотик почти задължително се последва от прием на противогъбичен препарат, са в миналото, защото вече знаем, че има какво да направим, за да запазим баланса на влагалищната микрофлора, дори и в условия на повишен стрес за тялото.

Хората са наясно колко полезни са пробиотиците за нормалната функция на стомашно-чревния тракт, но в съвременния динамичен свят чревната среда не е единствената, която има нужда от периодично подсилване. Лактобацилите, за които вече споменахме, че са от съществено значение за здравословното поддържане на вагиналната микрофлора и за предотвратяване на вагинални инфекции, могат да бъдат приети през устата, под формата на хранителна добавка.

Разработен е подобен на физиологичния, балансиран състав от вагинални лактобацили, който се приема през устата, за да се подпомогне възстановяването на вагиналната микрофлора. Приети през устата, лактобацилите попадат в чревния тракт, който служи като техен резервоар, а от него по съседство, през перинеума, достигат до влагалището.

Астарте е хранителна добавка, съдържаща четири щама млечнокисели бактерии (Lactobacillus crispatus LBV88, Lactobacillus rhamnosus LBV96, Lactobacillus gasseri LBV150, Lactobacillus jensenii LBV116) и е предназначена за възстановяване и поддържане на баланса на чревната и вагинална микрофлора. Щамовете са одобрени и патентовани от Германско Обединение за Микроорганизми и Клетъчни Култури. Астарте е носител на престижната награда „пробиотичен продукт на годината“ за 2019 присъдена от NUTRAINGREDIENTS AWARDS.

Специално подбраните четири щама лактобацили в състава на Astarte успешно колонизират червата, а от ректума достигат до влагалището. Там чрез прикрепване и растеж се повишава количеството на физиологичните лактобацили, които, произвеждайки млечна киселина, неутрализират евентуалните патогени и възстановяват нормалната влагалищна микрофлора.

Кои са естествените средства за женското здраве и красота?

Astarte е подходящ за бременни, кърмачки и всички жени в репродуктивна възраст. Може да се използва и по време на месечния цикъл. Употребата му е лесна, хигиенична и не е свързана с полов контакт или вида на употребяваните контрацептиви. Може да се употребява с локални антимикробни или противогъбични продукти. Препоръчителната дневна доза е по 1 капсула два пъти на ден, за предпочитане преди храна с чаша вода или друга течност.
Как да изглеждате загадъчна и привлекателна за мъжете Как да изглеждате загадъчна и привлекателна за мъжете Искате ли да мъжете да ви смятат за интересна и мистериозна? Ето няколко съвета и стратегии как да постигнете това Подробно
Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях? Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях? Ако страдате от алергии, особено през пролетта, научете повече за алергичните реакции и какво да правим при проявени симптоми Подробно
Критични дни за зодиите и Луна без курс през Април 2021 Критични дни за зодиите и Луна без курс през Април 2021 Вижте кои дни през месец април не са добри за вземане на важни решения и за започване на нови начинания Подробно
Хороскоп за месец Април 2021 от Марги Паскалева Хороскоп за месец Април 2021 от Марги Паскалева Специално за вас - месечен хороскоп за Април от Марги Паскалева...Вижте какво вещаят звездите за различните зодии Подробно
Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве? Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве? Колкото по-често се смеете, толкова по-лесно ще преминете през трудностите на живота. Вижте за какво е полезен смехът Подробно
Сърбежът по ходилата е признак за развиваща се микоза Сърбежът по ходилата е признак за развиваща се микоза Ако ви сърбят ходилата, доста вероятно е да имате гъбички по кожата. Вижте как можете да излекувате микозата Подробно