За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Упражнения за тези, които работят в офис

Упражнения за тези, които работят в офис
Прекарваме средно 13 години от живота си в работа. През това време сме съсредоточени в делата си, крайните срокове, проблемите, но рядко в позицията на тялото си. Колкото по-дълго работим в грешна поза, толкова по-трайни са последствията за организма. А те могат да бъдат далеч по-сериозни от познатата вече болка във врата.

Особено важно е, докато седим, да подредим ставите, така че да не пречим на тяхната функционалност, да не спираме кръвообращението и лимфообращението; да противодействаме на статиката с подходящото движение. По този начин си гарантираме здрави стави, свеж ум и по-малко оплаквания, свързани с офиса.

Моето здраво тяло - упражнения при болки във врата

Правилния седеж изглежда така - Пръстите на краката сочат напред, глезените са точно под колената. Колената са в една линия с тазобедрените стави. Ако столът не се регулира, може да поставите подходящ предмет под ходилата. Кръстът е изгладен, без извивка. Раменете са отпуснати далеч от ушите и леко насочени назад. Гръдния кош е отворен, врата е прав. По възможност повдигнете монитора на нивото на очите – това ще улесни значително работата на врата и гърба, както и правилната им позиция. Не бива да прекарваме дълго време с кръстосани крака, да седим върху опашката или подпрени на една страна.

Упражнение 1 - Започваме комплекса с дихателно упражнение, което има за цел, освен на задълбочи дишането, също така и да активира диафрагмата. Застанете в правилен седеж с изправен гръб и поставете ръце върху най-долните ребра. Вдишайте дълбоко и разширете ребрата настрани, отдалечавайки ръцете една от друга. При издишване съберете ребрата и ръцете обратно. Дишайте само през носа. Повторете от 5 до 15 пъти, без да допускате замайване. Препоръчително е дихателните упражнения да се правят винаги в проветрено помещение и с малко на брой хора.

Упражнение 2 - Наклонете главата на една страна и леко потупайте с юмрук трапецовидния мускул в посока от рамото към врата. Повторете няколко пъти и сменете страната. След като обработите и двете половини, направете няколко кръгчета с главата, като дишате бавно и равномерно. Сменете посоката.

Упражнение 3 - Поставете преплетени пръсти на тила. С вдишване насочете погледа нагоре към тавана, обтегнете лактите назад и леко извийте назад горната част на гърба. С издишване отпуснете лактите, главата и горната част на гърба надолу. Повторете 4-5 пъти.

Упражнение 4 - Поставете дланите на коленете. С вдишване повигнете поглед нагоре, съберете лопатките, извийте целия гръб назад и насочете опашката към главата. С издиване насочете опашката напред, заоблете кръста и гърба, отпуснете главата и погледа надолу.

Упражнение 5 – Застанете в правилен седеж. Съберете дланите в молитва пред себе си. Нека пръстите да сочат право нагоре, а дланите да са плътно прилепнали. Китките са в една линия с лактите. С издишване насочете пръстите надолу, доколкото е възможно, без да разваляте подредбата на останалите стави.

Упражнение 6 – От същата позиция хванете лактите зад гърба. Насочете раменете назад. С издишване бавно приближете дланите една към друга и се опитайте да ги поставите в молитва, като пръстите сочат нагоре, а дланите са плътно прилепени. Отново насочете раменете назад. Задръжте в една от двете позиции за 10 сек. докато дишате равномерно.

Упражнение 7 – Поствете ръцете на тила и обтегнете лакти. Завъртете поглед назад и усучете гърба. С издишване насочете лакът към противоположното коляно. Повторете и в другата посока. Направете по 3 повторения на посока.

Упражнение 8 – Кръстосайте десния крак върху левия. Поставете лявата ръка върху дясното бедро. С издишване обърнете погледа назад и поставете дясната си ръка изпъната в лакътя върху облегалката на стола или ако е възможно отстрани на нея. Задръжте в позицията за 1-2 вдишвания и повторете на другата страна.

Упражнения за подсилване на имунната система

Упражнение 9 – От правилен седеж качете левия глезен върху дясното коляно. Поставете двете длани върху колената и с леко притискане се опитайте да поставите лявото коляно в една линия с дясното. Останете в позицията за няколко вдишвания. С дълбоко издишване насочете корема нодолу към краката, без да извивате гърба. Ще усетите леко разтягане в областта на лявата тазобедрена става. Останете в позицията за няколко вдишвания или докато усетите, че разтягането става лесно. Повторете и с другия крак.

Комплексът упражнения за офиса е съставен от Силвия Иванова – рехабилитатор и инструктор по Терапевтична гимнастика и йога

С любезното съдействие на NatuRali Coffee & Yoga,
гр.Бургас, к-кс Лазур, ул.Копривщица № 21
Как да изглеждате загадъчна и привлекателна за мъжете Как да изглеждате загадъчна и привлекателна за мъжете Искате ли да мъжете да ви смятат за интересна и мистериозна? Ето няколко съвета и стратегии как да постигнете това Подробно
Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях? Всичко за алергиите: Какво трябва да знаем за тях? Ако страдате от алергии, особено през пролетта, научете повече за алергичните реакции и какво да правим при проявени симптоми Подробно
Критични дни за зодиите и Луна без курс през Април 2021 Критични дни за зодиите и Луна без курс през Април 2021 Вижте кои дни през месец април не са добри за вземане на важни решения и за започване на нови начинания Подробно
Хороскоп за месец Април 2021 от Марги Паскалева Хороскоп за месец Април 2021 от Марги Паскалева Специално за вас - месечен хороскоп за Април от Марги Паскалева...Вижте какво вещаят звездите за различните зодии Подробно
Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве? Полезен ли е смехът за поддържане на добро здраве? Колкото по-често се смеете, толкова по-лесно ще преминете през трудностите на живота. Вижте за какво е полезен смехът Подробно
Сърбежът по ходилата е признак за развиваща се микоза Сърбежът по ходилата е признак за развиваща се микоза Ако ви сърбят ходилата, доста вероятно е да имате гъбички по кожата. Вижте как можете да излекувате микозата Подробно