За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Грижа за новороденото: Достатъчно ли яде моето бебе?

Грижа за новороденото: Достатъчно ли яде моето бебе?
Едно от най-често срещаните притеснения на тези, които от скоро са родители, е дали бебето изяжда достатъчно количество мляко. Няма значение колко книги за отглеждането на бебето сте изчели по време на бременността, винаги ще имате още и още въпроси.

Как да научите бебето наистина да „спи като бебе“

Ето някои основни насоки относно храненето на малките бебета, които биха ви помогнали:

През първият месец новородените бебета трябва да се хранят често на всеки 2 до 3 часа – това означава от 8 до 12 пъти на ден. Ако кърмите бебето, възможно е то да огладнява по-често и да се наложи да го храните на всеки час и половина, като го оставате да суче от гърдата средно от 10 до 20 минути. Някои бебета заспиват докато сучат, затова се уверете, че сучи и преглъща.

Ако през първите няколко седмици бебето спи и не се събужда самостоятелно, за да се храни, ще трябва вие да го събудите и да му дадете мляко – така ще му създадете някакъв режим.

В първите дни бебето изяжда приблизително от 50 до 85 мл при всяко хранене, а след месец то ще започне да изяжда по около 120 мл на всяко хранене.

Независимо дали кърмите или хранете бебето с шише, колкото повече расте вашето бебе, апетитът му ще се увеличава. Когато стане на 4 месеца, на всеки 3-4 часа то ще изяжда от 120 до 150 мл мляко. Вашият педиатър ще ви посъветва в кой момент да започнете да захранвате бебето с други храни и дали да изчакате още.

На 6-месечна възраст бебетата изяждат около 230 мл кърма или адаптирано мляко.

Имайте предвид, че количеството мляко, което вашето бебче ще изяжда, може да варира в различните дни. Например, възможно е някои от дните да иска да хапне по-голямо количество за сметка на други дни, когато може да изяде по-малко. Доверете се на бебето си, то интуитивно усеща от колко храна се нуждае.

Ако сте наблюдателни, скоро ще се научите да разпознавате кога вашето бебе вече се е нахранило. Например, когато вече е сито, то се отдръпва от гърдата или от бутилката, стиска устнички и извърта глава, когато го подканяте да сучи или заспива докато се храни.

Когато бебето ви се храни достатъчно, ще забележите че:

1. Памперсите са пълни – през първите дни след раждането за едно денонощие ще имате 1-3 напишкани плюс 1-3 наакани памперса. Когато навърши 1 месец бебчето ви ще пълни минимум 6 напишкани плюс 1-3 наакани памперса за денонощие.

2. Бебето ви става все по-тежко - след първите 2 седмици бебето ви ще наддава 100-200 г на седмица до достигането на шестия си месец, а след това, в периода от 6-ия до 18-ия месец, теглото му ще се повишава с 85-150 г на седмица.

3. Вашето бебе е бодро и щастливо - дете, което се храни добре, изглежда бодро, щастливо и е активно.

Все пак ако имате притеснения, че бебето ви не се храни достатъчно или забележите, че все по-често отказва да се храни, спи повече от нормалното, или нещо друго ви направи впечатление, консултирайте се с Вашия педиатър.

Какво да направим, ако бебето има запушен нос

Не се притеснявайте, въпреки че от скоро сте родител, скоро ще се научите да се доверявате на инстинктите си и ще знаете в кой момент от какво точно се нуждае вашето бебе.

Снимка: Lucy Wolski on Unsplash
Сърдечният арест настъпва внезапно и може да е фатален Сърдечният арест настъпва внезапно и може да е фатален Ако без видима причина усетите болка в гърдите, недостиг на въздух или гадене, внимавайте - може да е сърдечен арест. Подробно
Как да поддържаме младежки вид на кожата на лицето Как да поддържаме младежки вид на кожата на лицето Искате ли да имате хубава кожа? Предлагаме ви няколко съвета за здрава, свежа и сияйна кожа на лицето Подробно
Кулинарни хитринки за вкусни и сполучливи ястия Кулинарни хитринки за вкусни и сполучливи ястия Умеете ли да готвите? Дори и да не ви е от най-любимите занимания, можете да приготвите вкусна храна, следвайки нашите съвети Подробно
Защо кашляме и какво трябва да знаем за кашлицата? Защо кашляме и какво трябва да знаем за кашлицата? В сезона на респираторните инфекции на всеки се случва да кашля, дори и без да е болен. Ето какво препоръчват нашите фармацевти Подробно
Силимаринът в билката Бял трън предпазва черния дроб Силимаринът в билката Бял трън предпазва черния дроб Черният дроб преработва токсините и вредните вещества, попаднали в кръвта. Ето как можем да помогнем на този важен орган Подробно
Свети Валентин или Трифон Зарезан – какво празнувате? Свети Валентин или Трифон Зарезан – какво празнувате? На 14 февруари у нас се преплитат Денят на лозаря или на виното и Денят на влюбените. Вие кой празник празнувате? Подробно