За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Бременна сте – готова ли сте за приключение

Бременна сте – готова ли сте за приключение
Най-вероятно хем изпитвате радост, хем на моменти се чувствате леко объркана... Не се безпокойте, това е нормално. Особено ако за пръв път сте бременна. В главата ви сигурно изникват хиляди въпроси... За да не се лутате в морето от информация, в тази статия ви предлагаме отговорите на някои от тях.

Бременна или не - нека почакаме и ще видим

Първото нещо, след като сте си направили тест за бременност и той се е оказал положителен, е да си запишете час при гинеколог. Тестът не е достатъчен и е нужно гинекологът да потвърди бременността и да определи термина, т.е. датата, на която се очаква да се роди вашето бебче.

Също така ще се наложи да изберете лекар, който да наблюдава бременността ви. През следващите 9 месеца ще трябва да преминавате през прегледи, консултации и различни изследвания, за да сте спокойни, че вие и бебчето сте добре, че то се развива правилно и т.н.

С лекарят ще обсъдите какви витамини да приемате, с какво е добре да се храните, както и кои храни и напитки да избягвате, а също и дали имате някакви хронични заболявания.

Не е задължително през бременността да качите прекалено много килограми. Някои жени натрупват само няколко килца, които се стопяват веднага след самото раждане, а до няколко месеца след това бързо влизат във форма. Също така не е задължително да имате сутрешно гадене или да повръщате по време на бременност. Някои дами нямат неприятни симптоми и се наслаждават на цялата бременност. Помнете, че всяка бременност е различна и ако ваша приятелка или сестра е имала тежка бременност, при вас може да не е така. 

Терминът е само предполагаема дата, на която очаквате да се роди вашето бебе. Често се случва дори и лекарят да е определил датата, бебчето да се роди на друга (освен ако не сте планирали раждане чрез секцио). Как се определя терминът ли? С математически изчисления – нещо подобно на: към деня на последната менструация добавяте 40 седмици или ако знаете датата на зачеването – към нея добавяте 38 седмици... Но всъщност, не го мислете толкова... Ако ще раждате по естествен път, която и дата да сте определили, вашето бебе само ще избере кога точно да се появи.

Най-вероятно сте чували, че трябва да избягвате алкохола по време на бременност. По същия начин има и някои храни, с които ще се наложи да се разделите, докато родите. Съвсем накратко ще кажем, че не бива да се храните със сурови риби, суши, сурови яйца, както и непастьоризирани млечни продукти, тъй като е възможно да съдържат бактерии, които да причинят проблеми на вас и на плода. Също така има храни, които биха могли да предизвикат газове и/или контракции. Но все пак е добре да обсъдите темата за храненето по-детайлно с вашия наблюдаващ лекар.

През началните месеци от бременността може да откриете, че имате супер силно обоняние и да усещате аромати, които дори преди не сте забелязвали. Има вероятност и да промените своите предпочитания и възприятия по отношение на миризмите. Някои, които до сега сте харесвали, може да предизвикат непоносимост у вас. Може пък аромати, които са ви дразнели, да не ви се струват толкова неприятни сега. Приемете го като интересна особеност на бременността.

Въоръжете се с търпение – все пак ви предстои да преживеете едно от най-големите чудеса на природата – да дадете живот. Нормално е сега, когато във вас расте бебче, да има моменти, в които се чувствате леко странно. Макар и в първите дни от бременността да нямате още голям корем, може да усещате странни емоции, да забележите някои по-видими вени по краката си, да ви се струва, че имате метален вкус в устата... да ви се яде сладко, но вместо това да хапнете сандвич... Няма място за безпокойство - всички тези странности се дължат на хормоните.

Ако се питате кога ще ви порасне корема – спокойно, няма да е веднага. През първото тримесечие външно по нищо няма да ви личи, че сте бременна. Може само гърдите ви леко да наедреят и да се наложи да си купите по-голям размер сутиен. Че сте бременна ще личи само по блясъка в очите ви, по усмивката и по красотата, която излъчвате. Коремът ви ще започне плавно да нараства след влизането в четвъртия месец, но може и в следващия - отново всичко е индивидуално.

Все пак ако се окаже, че сте от „късметлийките“, които ги измъчва сутрешното гадене, бъдете сигурни, че това скоро ще премине. Когато влезете в четвъртия месец, тези сутрешни неразположения ще изчезнат, както и някои желания за храна или отвращения от нея, умората, чувствителните гърди и други неразположения...

Можем ли да предскажем вероятността за забременяване по Луната

И така... Въпреки че някои неща са често срещани при всяка бременност, скоро ще откриете, че ви предстоят девет месеца, пълни с вълнения и изненади. Както вече споменахме, няма две еднакви бременности. Дори една и съща жена може да има две коренно различни бременности с първото и второто си дете. Затова – мислете позитивно и бъдете търпелива. Вашето приключение започва сега.
Сърдечният арест настъпва внезапно и може да е фатален Сърдечният арест настъпва внезапно и може да е фатален Ако без видима причина усетите болка в гърдите, недостиг на въздух или гадене, внимавайте - може да е сърдечен арест. Подробно
Как да поддържаме младежки вид на кожата на лицето Как да поддържаме младежки вид на кожата на лицето Искате ли да имате хубава кожа? Предлагаме ви няколко съвета за здрава, свежа и сияйна кожа на лицето Подробно
Кулинарни хитринки за вкусни и сполучливи ястия Кулинарни хитринки за вкусни и сполучливи ястия Умеете ли да готвите? Дори и да не ви е от най-любимите занимания, можете да приготвите вкусна храна, следвайки нашите съвети Подробно
Защо кашляме и какво трябва да знаем за кашлицата? Защо кашляме и какво трябва да знаем за кашлицата? В сезона на респираторните инфекции на всеки се случва да кашля, дори и без да е болен. Ето какво препоръчват нашите фармацевти Подробно
Силимаринът в билката Бял трън предпазва черния дроб Силимаринът в билката Бял трън предпазва черния дроб Черният дроб преработва токсините и вредните вещества, попаднали в кръвта. Ето как можем да помогнем на този важен орган Подробно
Свети Валентин или Трифон Зарезан – какво празнувате? Свети Валентин или Трифон Зарезан – какво празнувате? На 14 февруари у нас се преплитат Денят на лозаря или на виното и Денят на влюбените. Вие кой празник празнувате? Подробно