За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Как да се справим ефективно със симптомите на менопаузата

Как да се справим ефективно със симптомите на менопаузата
Макар че това е естествен процес, за някои жени преходът към менопауза може да бъде изпълнен с трудности както физически, така и емоционални.

Менопаузата настъпва, когато яйчниците на жената престанат да произвеждат яйцеклетки, което означава, че тя вече не може да забременее по естествен път.

Сексуално активните жени имат по-късна менопауза

Смята се, че една жена е в менопауза, когато не е имала менструация в продължение на една година. Средната възраст за навлизане в менопаузата е 52 години, но при някои жени това може да се случи между 45-тата до 60-тата година.

Известно време преди да настъпи същинската менопауза, функцията на яйчниците започва да затихва. Промяната в нивата на хормоните естроген и прогестерон, които те произвеждат, причинява промени в тялото на жената. Този процес се нарича перименопауза и може да има различна продължителност – от 1 до 6 години (в редки случаи може и повече).

Симптомите, които се появяват в годините на перименопаузата, наподобяват тези на същинската менопауза - нощно изпотяване, горещи вълни, раздразнителност, нередовна менструация... Това показва, че тялото ви се адаптира към настъпващите хормонални промени. При различните жени тези симптоми могат да са различни, както и не е задължително да усещате всички симптоми едновременно. Възможно е при вас да се проявят само някои от тях.

Когато вече навлезете в същинската менопауза, към вече описаните симптоми може да се добавят и нарушения на съня, намалено либидо и вагинална сухота. Разбира се, усещанията и интензитета отново са индивидуални и могат да варират.

Ако имате някои от вече споменатите симптоми, добре е да се консултирате с вашият лекар, който ще ви назначи изследвания за нивата на хормоните. След анализ на резултатите, ще можете да се насочите към най-добрия вариант за облекчаване на неприятните симптоми. Съществуват различни хормонални и нехормонални терапии, от които може да се избере това, което отговаря на вашите индивидуални потребности и състояние.

За да се справите по-ефективно със симптомите на менопаузата, ето какво бихте могли да направите в допълнение към предписаната ви терапия:

Ако имате горещи вълни, поддържайте стаята хладна и се обличайте така, че да можете при необходимост да съблечете или облечете някоя дреха. При нощни изпотявания, носете тънка пижама или нощница, а завивката ви трябва да е лека и незапарваща. Избягвайте изкуствените материи.

Бъдете внимателни към това, с което се храните. Избягвайте пикантна храна, кофеина и алкохол - всички те могат да влошат симптомите като засилят горещите вълни и нощното изпотяване.

По време на менопаузата е възможно да качите нежелани килограми или нивата на холестерола ви да се повишат. Опитайте се да се храните по-здравословно като включите повече плодове, зеленчуци и органични протеини с ниско съдържание на мазнини като пиле или риба. Пийте много вода и избягвайте преработените храни.

Старайте се да сте физически активни. Физическите упражнения и спорта ще ви помогнат да поддържате здравословно телесно тегло, ще подобрят съня ви, ще облекчат безпокойството и промените в настроението ви по време на менопаузата.

Възможно е периодът на менопауза да ускори загубата на костна плътност - една от причините за възникване на остеопороза. Затова е важно да поддържате на здравината на костите си, както чрез редовни тренировки и пълноценно хранене, така и с допълнителен прием на хранителни добавки с високо съдържание на Калций и Витамин D3.

Намерете своя начин за справяне със стреса. Когато сте под стрес, това може да повлияе на качеството ви на живот, на съня и настроението ви. Също така може да увеличи честотата на горещите вълни. Съществуват много занимания, които биха повлияли благоприятно, като йога, медитация, дихателни упражнения, тай чи или прекарване на време, занимавайки се с любимото ви хоби.

Фемарел, Femarelle за жени в различните етапи на менопауза

И не забравяйте – дори и най-добрата ви приятелка да има сходни симптоми по време на менопауза или перименопауза, или пък да има отлични резултати от конкретна терапия, важно е да намерите своя начин, чрез който по-лесно да преминете през тази естествена биологична промяна на организма.
Как да поддържате огъня на любовта след години брак Как да поддържате огъня на любовта след години брак Вероятно мислите, че връзката ви зацикля... и нищо не е същото както преди... Ето как да поддържате любовта помежду си Подробно
Пародонтитът - война между зъбите и имунната система Пародонтитът - война между зъбите и имунната система Правилните грижи за зъбите и добрата устна хигиена ще ви помогнат да избегнете появата на пародонтоза Подробно
Подут корем? Не и ако пиете чай от тези билки... Подут корем? Не и ако пиете чай от тези билки... Вероятно понякога чувствате корема си подут, усещате тежест в стомаха си и имате газове. Вижте кои билки могат да ви помогнат Подробно
Няколко начина как да се справите с гнева си Няколко начина как да се справите с гнева си Чувствате ли се понякога твърде ядосани? Ето как да разпознаете кога вашия гняв е станал хроничен и вреден. Подробно
Ако нощем често сънувате кошмари, значи сте креативни Ако нощем често сънувате кошмари, значи сте креативни Вероятно ви се е случвало да сънувате кошмар, да се събудите обляни в пот и сърцето ви да бие учестено. Ето какво означава това... Подробно
Луна без курс и критични дни за зодиите през месец Март 2021 Луна без курс и критични дни за зодиите през месец Март 2021 Вижте кои са неблагоприятните дни през Март 2021 г за вземане на важни решения и започване на нови начинания Подробно