За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Космените топки при котките - трябва ли да се притесняваме?

Космените топки при котките - трябва ли да се притесняваме?
Котките са едни от най-чистите животни. Тъй като имат вроден инстинкт да си почистват козината сами чрез езика и слюнката си, не е необходимо да ги къпете или поне рядко може да ви се наложи. По време на ежедневната си грижа за личната хигиена, котката поглъща отделящите се косми от козината и.

Десет интересни факта за любимите ви котки

Като стопани на котка, вероятно ви се е случвало да забележите, че котката кашля, а понякога дори повръща насъбраните в стомаха и косми. Притеснително ли е това и какви мерки трябва да предприемете?

Котешкият език има грапава повърхност и е идеално пригоден за премахване на мъртвите косми от козината и. Често, обаче, се случва котката да погълне космите, докато се мие. По-голямата част от тези косми без проблеми преминават през храносмилателния тракт. Ако някои от тях останат в стомаха, се образуват космени топки, които котките обикновено повръщат. Ако навлязат в червата, обаче, е възможно да се наложи ветеринарят да предпише на котката ви слабителни, за да ги изхвърли заседналите косми.

Съществува вероятност котката да не успее да изхвърли космените топки. В такъв случай те могат да причинят чревна непроходимост, което може да бъде сериозен здравословен проблем за вашия домашен любимец.

Представителите на дългокосместите породи като Персийска и Мейнкун са по-склонни да образуват космени топки. Поради дълга си козина, те поглъщат много по-голямо количество косми, докато се мият.

Ако имате дългокосместа котка, необходимо е ежедневно да разресвате козината и с помощта на специален гребен или четка. Подходящи пособия за разресване за вашата пухкавелка бихте могли да закупите от близкия зоомагазин, от където и купувате храна.

Това не означава, че ако котката ви е късокосместа, тя не образува космени топки. Котките с по-къса козина също трябва да се сресват, но не е необходимо това да се случва ежедневно. Най-добре е да решите козината и веднъж седмично.

И все пак наблюдавайте вашата котка и помнете, че не е нормално котките да повръщат твърде често. Някои заболявания като възпаление на червата, чревни паразити и бактерии също биха могли да предизвикат повръщане. Ако епизодите на повръщане станат по-чести или постоянни, ако котката ви не се храни, летаргична е или има други храносмилателни проблеми като запек или диария, задължително я заведете на преглед при ветеринар.

Но когато става дума за изхвърлянето на обикновени космени топки, можете да помогнете на вашия любим пухкав приятел като му осигурите котешка храна със специална формула за намаляване образуването на космени топки. Много производители на храни за домашни любимци сега произвеждат храни с високо съдържание на фибри. Те подобрят здравето на козината на котката ви и помагат на космените топки попаднали в стомашно-чревния и тракт да премине през храносмилателната система.

Разговаряйте с вашата котка – това ще укрепи връзката ви

И не забравяйте да сресвате козината на вашата котка. Освен че ще допринесете за доброто здраве и чудесния външен вид на домашния си любимец, също така ще прекарате допълнително време с котката си, изграждайки още по-силна връзка помежду ви.

Снимка: Syed Ahmad on Unsplash
Моето здраво тяло - упражнения при болки във врата Моето здраво тяло - упражнения при болки във врата На всеки се е случвало да се събуди със схванат врат. Предлагаме ви комплекс от упражнения за облекчаване на болката Подробно
Не чакайте Св.Валентин, празнувайте всеки ден! Не чакайте Св.Валентин, празнувайте всеки ден! Не пропускайте новата игра на Durex по случай Св.Валентин – всяка седмица можете да спечелите чудесни награди Подробно
Знаете ли, че ... Любопитни факти за здравето Знаете ли, че ... Любопитни факти за здравето Докато спите можете да отслабнете повече, отколкото докато гледате телевизия... Невероятно, нали?! Подробно
Как да се справим ефективно със симптомите на менопаузата Как да се справим ефективно със симптомите на менопаузата Хормоналните промени по време на менопауза често са причина някои жени да преминават трудно през този период Подробно
Какво ни очаква в Годината на Белия Метален Вол Какво ни очаква в Годината на Белия Метален Вол Според Китайския хороскоп 2021-ва е Годината на Белия Метален Вол. Вижте какво ни предстои през новата година Подробно
Помогнете на тялото да се адаптира към студеното време Помогнете на тялото да се адаптира към студеното време Следващата седмица ни очаква чувствително застудяване. Ето как можем по-лесно да се аклиматизираме към студа Подробно