За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Ехинацея при първи симптоми на грип и настинка

Ехинацея при първи симптоми на грип и настинка
Една от най-известните билки, които помагат при грип и настинка, е Ехинацеята. Тя произхожда от Северна Америка и има розови, пурпурни или бели, подобни на маргаритки цветове. Още от древни времена стъблото, цветовете и корените на Ехинацеята се използват за лечебни цели под формата на екстракт, хранителна добавка или чай.

Чай от липов цвят при настинка с висока температура

Въпреки противоречивите мнения през годините, последните проучвания доказват, че Ехинацеята има редица лечебни свойства - укрепва защитните сили на организма, влияе благоприятно при възпаление, болка, синузит, мигрена и др. Тя ефективно намалява риска от дихателни инфекции, скъсява продължителността на боледуване и облекчава симптомите при настинка и грип.

Лековитата билка съдържа съвкупност от активни вещества – феноли, алкамиди, флавоноиди, цихорова киселина и розмаринова киселина – някои от тях са известни антиоксиданти, които имат свойството да повишават имунитета. Изследванията показват, че Ехинацеята увеличава броя на лимфоцитите в организма, които отговарят за съпротивителните сили на организма и се борят с инфекциите.

Също така растението проявява антимикробни и антивирусни свойства, благодарение на веществата, които се съдържат в състава му. Те помагат за защита на клетките от оксидативен стрес - състояние, което е свързано с някои хронични заболявания, като диабет, сърдечни заболявания и много други. Ехинацеята се използва при лечение на артрит и ревматизъм, както и превантивно при стрес, тревожност и за укрепване на паметта.

Според някои проучвания билката Ехинацея оказва положителен ефект при диабет и инсулинова резистентност. Проведени изследвания показват, че екстрактът от Echinacea purpurea потиска ензимите, които усвояват въглехидратите. Това, от своя страна, намалява количеството консумирана захар, постъпващо в кръвта.

Като имуностимулатор и при първи симптоми на грип и настинка, най-често Ехинацеята се приема под формата на запарка, чай, тинктура или таблетки.

Поради противъзпалителните си и антимикробни свойства, билката влиза в състава на мехлеми и други козметични продукти. Установено е, че приложен директно върху кожата, екстрактът от Ехинацея хидратира, възстановява кожата и подобрява симптомите при екземи, рани и кожни инфекции.

Специалистите съветват Ехинацея да не се прилага при малки деца и бременни жени, поради висок риск от развитие на алергична реакция. Най-честите симптоми са поява на обриви, затруднено дишане, както и астматични пристъпи. При някои хора алергичната реакция се изразява в разстроен стомах.

Пийте чай от шипка, за да преборите грипа и настинката

Ехинацеята също може да не е безопасна при хора, които приемат определени лекарства, например за сърце, както и някои противогъбични препарати. В такива случаи е препоръчително, преди прием на билката, да се консултирате с Вашия лекар.
Моето здраво тяло - упражнения при болки във врата Моето здраво тяло - упражнения при болки във врата На всеки се е случвало да се събуди със схванат врат. Предлагаме ви комплекс от упражнения за облекчаване на болката Подробно
Не чакайте Св.Валентин, празнувайте всеки ден! Не чакайте Св.Валентин, празнувайте всеки ден! Не пропускайте новата игра на Durex по случай Св.Валентин – всяка седмица можете да спечелите чудесни награди Подробно
Знаете ли, че ... Любопитни факти за здравето Знаете ли, че ... Любопитни факти за здравето Докато спите можете да отслабнете повече, отколкото докато гледате телевизия... Невероятно, нали?! Подробно
Как да се справим ефективно със симптомите на менопаузата Как да се справим ефективно със симптомите на менопаузата Хормоналните промени по време на менопауза често са причина някои жени да преминават трудно през този период Подробно
Какво ни очаква в Годината на Белия Метален Вол Какво ни очаква в Годината на Белия Метален Вол Според Китайския хороскоп 2021-ва е Годината на Белия Метален Вол. Вижте какво ни предстои през новата година Подробно
Помогнете на тялото да се адаптира към студеното време Помогнете на тялото да се адаптира към студеното време Следващата седмица ни очаква чувствително застудяване. Ето как можем по-лесно да се аклиматизираме към студа Подробно