За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Следпразнична депресия в първия работен ден от годината

Следпразнична депресия в първия работен ден от годината
Според психолозите все повече хора изпитват затруднения да се върнат към нормалния работен процес в пръвия работен ден от Новата година. Дори в някои случаи се стига до т.нар. следпразнична депресия. На какво се дължи това минорно настроение?

Четири скрити признака на депресия

След Коледно – Новогодишните празници днес е денят, в който човек се връща към нормалното си ежедневие. Богатите трапези по празниците, подготовката, празничната еуфория, избирането на подаръци, лежерното настроение и изобилието от свободно време в почивните дни - след всичко това е нормално човек да се чувства емоционално изтощен и леко отпаднал.

Като се има предвид, че някои хора може да са попрекали с храна или алкохол, днес, когато трябва да се върнем към работния процес, съвсем в реда на нещата е да изпитваме затруднения като трудно събуждане, липса на концентрация, понижена енергия, раздразнителност, а в някои случаи може да се стигне и до депресия.

Друга причина за следпразничната депресия може да бъдат проблеми в семейството, раздяла, неудоволетворение от постигнатото през изминалата година, чувство за вина, липса на работа, нестабилно финансово състояние, страх от неизвестното и др. През януари най-депресирани се чувстват тези, които са загубили работата си, независимо дали причината е свързана с Covid-19 или се дължи на други фактори, поради по-високите непосилни сметки през зимния период и разходите около празниците.

Напразните очаквания и ограниченията във връзка със ситуацията около коронавируса донякъде промениха протичането на Коледно-Новогодишните празници и го направиха малко по-нестандартно и без обичайните шумни купони и събирания с приятели. Това също допринася някои по-чувствителни хора да чувстват неудоволетвореност и депресия.

Какво съветват психолозите?

Опитайте се да се настроите позитивно. Заредете се с добро настроение и мислете оптимистично за предстоящата година. Старайте се да възприемете предстоящата нова година като вълнуващо приключение, по време на което ви очакват куп приятни изненади.

На работното си място започнете с изпълнението на най-спешните си задачи за деня. Опитайте се да се насладите на работния процес като не се поддавате на динамиката и нервното напрежение. Ако нещо или някой ви изнервя, старайте се да не си разваляте настроението и гледайте по-философски на нещата. И не забравяйте, че вие сте си избрали тази работа и ако нещо не ви устройва, винаги можете да направите промяна. Също така, ако е възможно, в първия работен ден след празниците, не оставяйте след работно време, за да довършите задачите си. Така или иначе не можете да свършите всичко само за един ден. Направете всичко възможно да отложите по-неспешните задачи за следващия работен ден.

Придържайте се към по-леко и здравословно хранене, за да разтоварите организма си, особено ако сте прекалили с храната по празниците. Пийте повече вода, чай и сокове, за да хидратирате тялото и да подпомогнете детоксикацията.

Храни, които могат да ни избавят от депресия

Ако въпреки предприетите мерки, лошото настоение, апатията и депресията ви се увеличават или продължават повече от седмица, препоръчително е да потърсите помощ от специалист.
Моето здраво тяло - упражнения при болки във врата Моето здраво тяло - упражнения при болки във врата На всеки се е случвало да се събуди със схванат врат. Предлагаме ви комплекс от упражнения за облекчаване на болката Подробно
Не чакайте Св.Валентин, празнувайте всеки ден! Не чакайте Св.Валентин, празнувайте всеки ден! Не пропускайте новата игра на Durex по случай Св.Валентин – всяка седмица можете да спечелите чудесни награди Подробно
Знаете ли, че ... Любопитни факти за здравето Знаете ли, че ... Любопитни факти за здравето Докато спите можете да отслабнете повече, отколкото докато гледате телевизия... Невероятно, нали?! Подробно
Как да се справим ефективно със симптомите на менопаузата Как да се справим ефективно със симптомите на менопаузата Хормоналните промени по време на менопауза често са причина някои жени да преминават трудно през този период Подробно
Какво ни очаква в Годината на Белия Метален Вол Какво ни очаква в Годината на Белия Метален Вол Според Китайския хороскоп 2021-ва е Годината на Белия Метален Вол. Вижте какво ни предстои през новата година Подробно
Помогнете на тялото да се адаптира към студеното време Помогнете на тялото да се адаптира към студеното време Следващата седмица ни очаква чувствително застудяване. Ето как можем по-лесно да се аклиматизираме към студа Подробно