»
»

Готови сте за почивката? А готови ли сте за стомашно-чревни проблеми?


Когато мечтаем и планираме за лятната почивка, почти не мислим, че е възможно да има и неприятни последици. Но такива се случват и диарията е най-честото медицинско състояние, което се наблюдава при почиващите.

Диария на пътешественика

Т.нар „диария на пътешественика“ може да засегне до 50% от пътуващите и се изразява най-често в разстройство, но може да се прояви и като болки в корема, гадене и дискомфорт. Ако не се появи диария, често се наблюдава обратния симптом – констипация /запек/. Всички те са признак за дисбаланс. Децата са в по-голям риск от проява на такива проблеми и често ги понасят по-тежко, отколкото възрастните.

Но защо?
Всички тези проблеми биха могли да се дължат на много и различни фактори – сурови и недобре обработени топлинно храни, замърсена вода, лоша хигиена в заведенията за хранене, различен минерален и солеви състав на водата, но и нарушените ритми на тялото и смяната на климата и режима. Те нарушават естествените защитни механизми на тялото срещи инфекции и „отслабват“ действието на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт. Така, диарията на пътешественика може да продължи до шест дни и частично или напълно да провали почивката ви.

Lopedium, ЛопедиумКакво препоръчваме
Има редица действия и мерки, които биха могли да предотвратят или да намалят тежестта на диарията на пътешественика и да спасят почивката ви:
- Избягвайте чешмяната вода, пийте най-вече бутилирани напитки.
- Ледът може да е направен с нечиста вода, така че е най-добре да го избягвате.
- Внимавайте с високорискови храни като сурово или недостатъчно топлинно обработено месо и морски дарове, както и сурови, небелени плодове и зеленчуци. Млечните продукти могат също да бъдат рискови.
- За бебета (под шест месеца) най-сигурният подход е кърменето. За подрастващи, хранени с адаптирано мляко, прахът трябва да се разтвори с гореща вода над 70° С. Всички бутилки и дюзи трябва да бъдат стерилизирани с вряла вода.
- Приемът на пробиотични продукти още преди пътуването може да предотврати появата на „диария на пътешественика“ и различни симптоми

Пробиотиците
Пробиотиците се определят като „живи микроорганизми, които, приемани в достатъчни количества, са полезни за здравето на приемника". Те са обещаваща стратегия за предотвратяване на „диария на пътешественика“, защото имат няколко механизма на действие:
- Подпомагат имунитета (знаехте ли, че около 70% от клетките, отговорни за нашия имунитет, се намират в стомашно-чревния тракт?)
- Конкурират се с вредните бактерии за хранителни вещества и така ограничават развитието им
- Възвръщат полезните бактерии и баланса на стомашно-чревния тракт
Резултатите от 12 клинични проучвания показват, че 85% от случаите на „диария на пътешественика“ са предотвратени чрез приемането на пробиотици, съдържащи живи бактерии.

Как да изберем пробиотик?
- Много пробиотици съдържат видове бактерии, без да имат клинични проучвания за тях – търсете пробиотик с клинично доказани ефекти за конкретния брой и щамове бактерии, указани на опаковката
Колкото по-строги са условията на производство и съхранение на продукта, толкова по-добре гарантирано е качеството му до края на срока на годност
- За децата, търсете пробиотици със доказани щамове бифидобактерии – те са най-важните бактерии за малките и едни от първите, които се заселват в техния стомашно-чревен тракт
- Не винаги многото видове бактерии или голямото им количество са гаранция за доказан полезен ефект.