»
»

Нарушенията при щитовидната жлеза се откриват трудно


Всеки четвърти българин страда от изменение на тъканта на щитовидната жлеза (т.нар. възли). Жените боледуват два пъти по-често от мъжете.
Щитовидната жлеза е важен хормонален орган. Тази малка тъкан с формата на пеперуда, която се намира в основата на гърлото, влияе върху целия организъм. Много са причините за възникване на дисфункция в работата й: замърсената околна среда, повишеният радиационен фон, съвременният начин на живот с високи нива на стрес и негативни емоции, нездравословният начин на хранене, нелекувани хронични възпалителни процеси. Инфекциите и генетичното предразположение също имат значение.


Болестта започва тихо и подмолно


Нарушенията в работата на щитовидната жлеза (хипер- и хипотиреоза) често се откриват с голямо закъснение, защото болните се заблужават, че причина за симптомите им са преумора и напрежение в работата или нередовният начин на живот. Ако не се лекува своевременно, щитовидната жлеза може да стане причина за сърдечно-съдови проблеми и други сериозни заболявания. Повишаването на тиреоидните хормони ускорява метаболизма и сърдечния пулс (сърцето може да бие с над 100 удара в минута). Намалената активност съответно забавя метаболизма, сърцето бие бавно или неравномерно, прескача. Нарушава се притокът на кислород и хранителни вещества до тъканите и органите.


Типични симптоми за нарушения


При хипотиреоза се наблюдават: чувствителност към студ, затруднение при сваляне на килограми, проблеми с кожата и косата, косопад, чест запек, умора и ниска производителност, депресивно настроение, намалено либидо, влошаване на симптомите преди и по време на менопаузата и по-ранна менопауза при жените. Натрупват се мазнини в областта на корема, наддава се на тегло въпреки малкото приемани калории. Появяват се симптоми, подобни на тези при Алцхаймер – паметта отслабва, мисълта се замъглява. Наблюдават се също повишено кръвно налягане и висок холестерол, проблеми със съня. Тежката хипотиреоза води и до болки в мускулите и ставите.
Хипертиреозата се отличава със: сърцебиене (ускорена сърдечна дейност), усещане за вътрешно безпокойство - до пристъпи на паника, загуба на тегло, изпотяване, леко треперене на пръстите на ръцете, чувство за горещина. Хипертиреозата е по-рядко явление. Остра хипертиреоза се появява често при тиреоидит на Хашимото.
Много често можем да имаме храносмилателни или дихателни проблеми и да не си даваме сметка, че те са възникнали от нарушение на щитовидната жлеза. Или обратното – че тези проблеми водят до нарушения на жлезата. Тя е отговорна и за преработката и трансформацията на хроничния стрес. Това обяснява защо огромната част страдащи от щитовидна жлеза са жените.

Влиянието на стреса


Човек има нужда от т.нар. позитивен, краткотраен стрес, на който тялото ни реагира по изпитана, добре работеща схема – преработва го чрез нервната система. Хроничният стрес обаче се поема от щитовидната жлеза, за да остане нервната система активна и готова да реагира. Когато той дойде твърде много, свръх възможностите на щитовидната жлеза, тя нарушава своята функция, като първоначално я повишава, а после жлезата се изчерпва и се стига до хипофункция. Хората, които не могат да преработят стреса, да се разтоварят от напрежението, са известни с термина „бърнаут” – изгорени, изтощени, с чувството, че са изолирани, страдат от негативни емоции като тъга и обида, доведени са до депресия. И свръхенергичните хора, прекалените перфекционисти, които също не се справят със стреса, могат да бъдат доведени до такова състояние. За съжаление лекарите рядко изследват щитовидната жлеза при симптоми на бърнаут.


Шуслерови соли за управление на стреса


Ако сте подложени на постоянен стрес, можете да изпробвате следната комбинация от Шуслерови соли:

Шуслерова сол №5 калиев фосфат - сутрин по 5 табл., разтворени в малко топла вода;
- Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат – вечер, преди лягане по 5 табл., разтворени в малко топла вода;
- Шуслерова сол №9 натриев фосфат – следобед, 2 x 2 табл.;
- Шуслерова сол №11 силицея - вечер по 5 табл., разтворени в малко топла вода.

 


Как можем да подпомогнем традиционното лечение на щитовидната жлеза?


Комбинацията на Шуслерови соли №5, №7 и №9 се препоръчва като съпровождаща медицинската терапия за нормализиране функцията на щитовидната жлеза.
- №5 калиев фосфат въздейства благоприятно при оток на жлезата, при нервност и смущения в съня, свързани с болестта, при мускулна слабост и бързо изморяване, сърцебиене и нарушен сърдечен ритъм. Приемът е 3 х 2 табл. ежедневно до 15 ч.
- №7 магнезиев фосфат премахва подсъзнателното напрежение и помага в стресови ситуации. Магнезиевият фосфат контролира автономната дейност на жлезите и извежда токсините от кръвта, като по този начин подпомага действието на секретите на жлезите. Прилага се вечер – като „гореща седмица” (№7): 5-10 табл., разтоврени в чаша топла вода.
- №9 натриев фосфат - възстановява алкално-киселинното равновесие и по този начин подпомага функцията на жлезата. Приемат се по 5 табл. вечер, разтворени в чаша топла вода.