За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Магнезий с В-комплекс – защо да ги приемаме заедно?

Магнезий с В-комплекс – защо да ги приемаме заедно?
Както най-вероятно вече знаете, магнезият е един от най-важните минерали за човешкото тяло, тъй като участва в редица функции на организма, спомагайки те да протичат нормално и човек да се чувства в добро здравословно състояние.

Магнезий - защо, колко и кога не?

Магнезият облекчава мускулното напрежение, възстановява мускулна тъкан след тренировка или спорт, както и допринася за укрепването на костите. Също така минералът подобрява качеството на съня ви и спомага за преодоляването на натрупания стрес, действайки успокояващо на цялото тяло.

Витамините от група В са водоразтворими, и по тази причина тялото ни не е в състояние да ги съхранява, така както прави с минерали и мастноразтворими витамини като витамин D и витамин А. Всеки един витамин от група В влияе благоприятно върху различни функции в организма ни, например витамин В1, известен още като тиамин, подпомага нормалната функция на сърцето и мозъка, а витамин В6, наречен пиридоксин, допринася за производството на инсулин, помага на тялото ни да се пребори с инфекциите, както и участва в процеса на създаване на двата  невротрансмитера, регулиращи емоциите и настроението - серотонин и допамин.

А витамин В12 (кобаламин) е един от витамините с най-голямо значение за организма и за много функции и процеси, протичащи в тялото ни. Той е полезен за периферната и централната нервна система, поддържа активността на имунната система, както и здравето на нервните ĸлетĸи. Освен това участва в образуването на червените кръвни телца и нивата му в организма са свързани с наличието на анемия. Витамин В12 участва в храносмилането като дава възможност на тялото да превърне в енергия, приетите с храната мазнини, протеини и въглехидрати.

Макар че много храни съдържат магнезий и витамините от групата В, не винаги можем да изяждаме толкова много и разнообразни храни на ден, за да си набавим необходимите количества витамини и минерали. По тази причина е препоръчително те да се приемат под формата на хранителни добавки.

Полезно ли е да приемаме Магнезий с В-комплекс едновременно?

Да, приемът на комбинирана хранителна добавка, съчетаваща в състава си магнезий с висока бионаличност и витамините от група В, определено би било полезно за организма Ви. Това е така, понеже и магнезият, и витамините от група В не си пречат при усвояването им в тялото.

Тъй като много хора водят динамичен начин на живот и ежедневието им е изпълнено с редица ангажименти, когато приемат магнезий и В-комплекс в комбинация, би им било по-лесно да приемате 1 капсула дневно вместо няколко таблетки неколкократно, както и да проследяват приема си. 

Друго предимство на комбинацията е че магнезият и В-комплекс заедно спомагат нормалната функция на нервната система, допринасят за намаляването на умората, подобряват настроението и помагат на тялото да се отпусне. Комбинирането на витамините от група В с магнезий допринася за подобряване на енергийния метаболизъм в тялото ни.

8 факта за недостига на витамин В12 в организма

Важно е също да се спомене, че приемането на магнезий помага на тялото да усвоява и използва другите важни минерали като калций, фосфор и калий. Така ако редовно и ежедневно приемате магнезий и витамини от група В едновременно, ще понижите риска от развитие на дефицита на някой от витамините или на минерала, което от своя страна би довело до здравословни проблеми и неразположения.
Моето здраво тяло - упражнения при болки във врата Моето здраво тяло - упражнения при болки във врата На всеки се е случвало да се събуди със схванат врат. Предлагаме ви комплекс от упражнения за облекчаване на болката Подробно
Не чакайте Св.Валентин, празнувайте всеки ден! Не чакайте Св.Валентин, празнувайте всеки ден! Не пропускайте новата игра на Durex по случай Св.Валентин – всяка седмица можете да спечелите чудесни награди Подробно
Знаете ли, че ... Любопитни факти за здравето Знаете ли, че ... Любопитни факти за здравето Докато спите можете да отслабнете повече, отколкото докато гледате телевизия... Невероятно, нали?! Подробно
Как да се справим ефективно със симптомите на менопаузата Как да се справим ефективно със симптомите на менопаузата Хормоналните промени по време на менопауза често са причина някои жени да преминават трудно през този период Подробно
Какво ни очаква в Годината на Белия Метален Вол Какво ни очаква в Годината на Белия Метален Вол Според Китайския хороскоп 2021-ва е Годината на Белия Метален Вол. Вижте какво ни предстои през новата година Подробно
Помогнете на тялото да се адаптира към студеното време Помогнете на тялото да се адаптира към студеното време Следващата седмица ни очаква чувствително застудяване. Ето как можем по-лесно да се аклиматизираме към студа Подробно