За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Как да облекчим възпалението и болките в ставите

Как да облекчим възпалението и болките в ставите
Много хора страдат от болки в ставите, особено в есенно – зимния период. С напредване на възрастта ставите и сухожилията се натоварват все повече, ставният хрущял се износва и в много случаи това води до дискомфорт и силна болка.

Куркуминът е новото обещаващо лечение за стави

Ролята на ставния хрущял е да омекотява ставите, да осигурява лесни и гладки движения в тях. Износването на хрущялите може да доведе до хронично възпаление на ставите, т.нар. артрит. Когато ставите се износят, това може да доведе до повишено производство на течност в ставата и поява на оток.

В резултат на всичко това впоследствие може да се появи остеоартрит или с други думи - артрит, който се на износване на ставите. Движенията се затрудняват, болката се засилва и възпалението обхваща костите и околните меки тъкани.

Ставите, които най-често се засягат при остеоартрит са коленни, тазобедрени, ставите на гръбначния стълб, както и малките стави на ръцете и на ходилата. Най-характерните симптоми са болка, оток, напрегнатост или дискомфорт при натиск върху ставата, скованост, както и щракане, скърцане или пукане на ставата при раздвижване.

Има различни начини за облекчаване на болките. Това може да стане с лекарства без рецепта, съдържащи ацетилсалицилова киселина или ибупрофен. Можете да облекчите болката и като приемате нестероидни противовъзпалителни лекарства. Освен болката, тези медикаменти ще повлияят и подуването, зачервяването и възпалението. При силна болка могат да бъдат приложени лекарства по лекарско предписание.

Друг начин за обезболяване е чрез инжекции с кортикостероиди и хиалуронова киселина. Кортикостероидите, обаче, не се препоръчват за продължителна употреба, тъй като могат да доведат до допълнителна увреда на ставния хрущял. Инжекциите с хиалуронова киселина се поставят предимно в колянната става.

Когато консервативните методи на терапия не са достатъчни, е възможно да се проведе оперативно лечение, при което се извършва от частична до пълна смяна на тазобедрената и колянната става.

Като допълнение към гореописаните начини за преодоляване на болката в ставите, можете да се наложи да промените някои от навиците, които са провокирали появата на остеоартрита.

Например ако имате наднормено тегло е препоръчително да се опитате да отслабнете, тъй като по този начин натоварвате допълнително ставите си. Освен промяна на хранителния си режим, увеличете физическата си активност. Движението влияе добре на ставите. И все пак не претоварвайте ставите си – те също имат нужда от почивка, така че бъдете умерени в тренировките.

Приемайте хранителни добавки, съдържащи глюкозамин, босвелия, хондроитин, колаген, като Проензи интензив, чийто редовен прием повлиява добрата подвижност на ставите.

Поставянето на студен или топъл компрес в областта на ставите може да намали възпалението и да намали болката.

Естествени лекове за облекчаване на болка и оток на ставите

Препоръчително е веднъж или два пъти годишно да правите физиотерапия. Тя също ще повлияе добре на болките в ставите.
 
Снимка: Kjpargeter on freepik.com
Магнезий с В-комплекс – защо да ги приемаме заедно? Магнезий с В-комплекс – защо да ги приемаме заедно? Какво би станало, ако приемаме комбинация от Магнезий с В-комплекс? Дали това е полезно или вредно? Вижте сами... Подробно
10 причини да си вземете рибки за домашен любимец 10 причини да си вземете рибки за домашен любимец Ако възнамерявате да си вземете домашен любимец, но не сте привърженик нито на котки, нито на кучета, вземете си рибки... Подробно
Упражнения за подсилване на имунната система Упражнения за подсилване на имунната система Комплексът е съставен от Силвия Иванова – рехабилитатор и инструктор по Терапевтична гимнастка и йога. Подробно
Кои съставки да избягваме, когато си избираме шампоан Кои съставки да избягваме, когато си избираме шампоан Шампоанът е един от продуктите, които са част от нашата хигиена. Когато си купувате шампоан четете ли съставките му? Подробно
Дюлята – неповторим вкус, съчетан с лечебни свойства Дюлята –  неповторим вкус, съчетан с лечебни свойства Макар не толкова предпочитани като ябълките и крушите, дюлите също имат редица достойни лечебни свойства... Подробно
Любопитни факти за мъжете, които не сте знаели до сега Любопитни факти за мъжете, които не сте знаели до сега Жени, познавате ли добре силния пол? Вероятно понякога Ви се струва, че сякаш са от друга планета... Ето доказателства... Подробно