За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Как да облекчим възпалението и болките в ставите

Как да облекчим възпалението и болките в ставите
Много хора страдат от болки в ставите, особено в есенно – зимния период. С напредване на възрастта ставите и сухожилията се натоварват все повече, ставният хрущял се износва и в много случаи това води до дискомфорт и силна болка.

Куркуминът е новото обещаващо лечение за стави

Ролята на ставния хрущял е да омекотява ставите, да осигурява лесни и гладки движения в тях. Износването на хрущялите може да доведе до хронично възпаление на ставите, т.нар. артрит. Когато ставите се износят, това може да доведе до повишено производство на течност в ставата и поява на оток.

В резултат на всичко това впоследствие може да се появи остеоартрит или с други думи - артрит, който се на износване на ставите. Движенията се затрудняват, болката се засилва и възпалението обхваща костите и околните меки тъкани.

Ставите, които най-често се засягат при остеоартрит са коленни, тазобедрени, ставите на гръбначния стълб, както и малките стави на ръцете и на ходилата. Най-характерните симптоми са болка, оток, напрегнатост или дискомфорт при натиск върху ставата, скованост, както и щракане, скърцане или пукане на ставата при раздвижване.

Има различни начини за облекчаване на болките. Това може да стане с лекарства без рецепта, съдържащи ацетилсалицилова киселина или ибупрофен. Можете да облекчите болката и като приемате нестероидни противовъзпалителни лекарства. Освен болката, тези медикаменти ще повлияят и подуването, зачервяването и възпалението. При силна болка могат да бъдат приложени лекарства по лекарско предписание.

Друг начин за обезболяване е чрез инжекции с кортикостероиди и хиалуронова киселина. Кортикостероидите, обаче, не се препоръчват за продължителна употреба, тъй като могат да доведат до допълнителна увреда на ставния хрущял. Инжекциите с хиалуронова киселина се поставят предимно в колянната става.

Когато консервативните методи на терапия не са достатъчни, е възможно да се проведе оперативно лечение, при което се извършва от частична до пълна смяна на тазобедрената и колянната става.

Като допълнение към гореописаните начини за преодоляване на болката в ставите, можете да се наложи да промените някои от навиците, които са провокирали появата на остеоартрита.

Например ако имате наднормено тегло е препоръчително да се опитате да отслабнете, тъй като по този начин натоварвате допълнително ставите си. Освен промяна на хранителния си режим, увеличете физическата си активност. Движението влияе добре на ставите. И все пак не претоварвайте ставите си – те също имат нужда от почивка, така че бъдете умерени в тренировките.

Приемайте хранителни добавки, съдържащи глюкозамин, босвелия, хондроитин, колаген, като Проензи интензив, чийто редовен прием повлиява добрата подвижност на ставите.

Поставянето на студен или топъл компрес в областта на ставите може да намали възпалението и да намали болката.

Естествени лекове за облекчаване на болка и оток на ставите

Препоръчително е веднъж или два пъти годишно да правите физиотерапия. Тя също ще повлияе добре на болките в ставите.
 
Снимка: Kjpargeter on freepik.com
Гергьовден е - ето какви са традициите и обичаите днес Гергьовден е - ето какви са традициите и обичаите днес С пожелание за здраве и късмет към всички празнуващи, ще ви припомним какви са традициите на Гергьовден Подробно
Луна без курс през Май 2021 - кои дни са по-критични за зодиите Луна без курс през Май 2021 - кои дни са по-критични за зодиите Вижте кои са неблагоприятните дни през Май за вземане на важни решения и за започване на нови начинания Подробно
Защо боядисваме първото Великденско яйце в червено Защо боядисваме първото Великденско яйце в червено Знаете ли защо първото яйце за Великден се боядисва в червено? На Велики Четвъртък ще ви разкажем повече за тази традиция Подробно
Хороскоп за месец Май 2020 от Марги Паскалева Хороскоп за месец Май 2020 от Марги Паскалева Месец Май настъпва с ухание на люляк и пролетни цветя... Вижте какво да очакват различните зодии през този месец Подробно
Кога емоциите ни помагат да оцелеем и да се развиваме Кога емоциите ни помагат да оцелеем и да се развиваме Вероятно си задавате въпроса защо изобщо изпитваме емоции и каква е тяхната роля? Ето каква е ползата от тях Подробно
Необичайни симптоми при алергия към мляко Необичайни симптоми при алергия към мляко Случвало ли ви се без причина да получите обрив или акне? А знаете ли, че това е един от симптомите на алергия? Вижте повече... Подробно