За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Кои съставки да избягваме, когато си избираме шампоан

Кои съставки да избягваме, когато си избираме шампоан
Всеки от нас най-вероятно си има предпочитания както към определена марка, така и към определен вид шампоан, в зависимост от типа на косата. Съществува огромно изобилие от разнообразни видове шампоани за коса. За обем, за блясък, за хидратация, за подхранване, за суха, за мазна, за нормална коса и т.н.

Лошите навици, които съсипват косата ни

Това го пише отпред на опаковките. Обръщали ли сте внимание какъв е състава на любимия Ви шампоан? Може би някои от съставките ще Ви се сторят със сложни имена и вероятно няма да значат нищо за Вас. Но пък е добре да сте запознати с някои от съставките, които трябва да избягвате, ако ги откриете в състава на шампоана си, тъй като те могат да причинят дразнене на скалпа или да повлияят негативно на някои съществуващи заболявания.

Това, което най-вероятно вече знаете, че повечето шампоани съдържат между 10 и 30 съставки. Разбира се, всеки шампоан трябва да съдържа детергент или почистващ агент, който отстранява от скалпа натрупаните мазнини, мръсотия и излишен себум.

Съставките в шампоана, които трябва да избягваме, включват сулфати, формалдехид, парабени, хексахлорофен и дибутил фталати.

Сулфатите са химикали, използвани като почистващи агенти в шампоана. Най-често срещаните са натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат. Това е тази съставка, на основата на която шампоанът образува пяна. Сулфатите могат да причинят дразнене при по-чувствителна кожа, както и да нарушат естественото производство на себум.

Формалдехидът е химично съединение, което се използва в много продукти от бита, в строителни материали, както и като консервант в шампоаните. Доказано е, че формалдехидът предизвиква дерматит, ако вече имате екзема или алергичен дерматит, те със сигурност ще се повлияят негативно. Установено е също, че формалдехидът има канцерогенно действие при човека и при високи нива на това съединение може да причини миелоидна левкемия, както и рак на синусите и гърлото.

Шампоанът Ви не бива да съдържа парабени, които представляват химически консерванти, които се използват в козметичните продукти за увеличаване на срока им на годност. Те могат да се абсорбират през кожата и да проникнат в тялото, което може да причини алергичен контактен дерматит, зачервяване, дразнене, сърбеж по кожата, лющене и уртикария.

Хексахлорофенът е антисептично средство, което влиза в състава на много козметични продукти заради своите антибактериални качества. Обаче това съединение също може да причини дразнене на очите и кожата, а при поглъщане - гадене, повръщане, коремни спазми и диария.

Другите вещества, които се определят като токсични и вредни за човешкия организъм, е дибутил фталатите. Това са група химикали, които обикновено се използват в производството на пластмаса и и придават гъвкавост. В козметичните продукти, включително и в шампоаните, се играят роля на свързващо средство. Дибутил фталатите могат да попаднат в тялото ни през кожата. Доказано е че влияят отрицателно върху хормоналните функции и могат да доведат до трудности при зачеване. Също фталатите могат да причинят проблеми и на бъбреците, на щитовидната жлеза, на имунната система и на черния дроб.

Зелен чай за красива и здрава коса, и против косопад

Ето защо следващият път, когато си купувате шампоан или друг козметичен продукт, прочетете състава му и си изберете такъв, който не съдържа тези съединения.

Снимка: Jcomp on freepik.com
Магнезий с В-комплекс – защо да ги приемаме заедно? Магнезий с В-комплекс – защо да ги приемаме заедно? Какво би станало, ако приемаме комбинация от Магнезий с В-комплекс? Дали това е полезно или вредно? Вижте сами... Подробно
10 причини да си вземете рибки за домашен любимец 10 причини да си вземете рибки за домашен любимец Ако възнамерявате да си вземете домашен любимец, но не сте привърженик нито на котки, нито на кучета, вземете си рибки... Подробно
Упражнения за подсилване на имунната система Упражнения за подсилване на имунната система Комплексът е съставен от Силвия Иванова – рехабилитатор и инструктор по Терапевтична гимнастка и йога. Подробно
Как да облекчим възпалението и болките в ставите Как да облекчим възпалението и болките в ставите Натоварваме ставите и сухожилията си все повече, ставният хрущял се износва и често това води до дискомфорт и силна болка. Подробно
Дюлята – неповторим вкус, съчетан с лечебни свойства Дюлята –  неповторим вкус, съчетан с лечебни свойства Макар не толкова предпочитани като ябълките и крушите, дюлите също имат редица достойни лечебни свойства... Подробно
Любопитни факти за мъжете, които не сте знаели до сега Любопитни факти за мъжете, които не сте знаели до сега Жени, познавате ли добре силния пол? Вероятно понякога Ви се струва, че сякаш са от друга планета... Ето доказателства... Подробно