За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Кои съставки да избягваме, когато си избираме шампоан

Кои съставки да избягваме, когато си избираме шампоан
Всеки от нас най-вероятно си има предпочитания както към определена марка, така и към определен вид шампоан, в зависимост от типа на косата. Съществува огромно изобилие от разнообразни видове шампоани за коса. За обем, за блясък, за хидратация, за подхранване, за суха, за мазна, за нормална коса и т.н.

Лошите навици, които съсипват косата ни

Това го пише отпред на опаковките. Обръщали ли сте внимание какъв е състава на любимия Ви шампоан? Може би някои от съставките ще Ви се сторят със сложни имена и вероятно няма да значат нищо за Вас. Но пък е добре да сте запознати с някои от съставките, които трябва да избягвате, ако ги откриете в състава на шампоана си, тъй като те могат да причинят дразнене на скалпа или да повлияят негативно на някои съществуващи заболявания.

Това, което най-вероятно вече знаете, че повечето шампоани съдържат между 10 и 30 съставки. Разбира се, всеки шампоан трябва да съдържа детергент или почистващ агент, който отстранява от скалпа натрупаните мазнини, мръсотия и излишен себум.

Съставките в шампоана, които трябва да избягваме, включват сулфати, формалдехид, парабени, хексахлорофен и дибутил фталати.

Сулфатите са химикали, използвани като почистващи агенти в шампоана. Най-често срещаните са натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат. Това е тази съставка, на основата на която шампоанът образува пяна. Сулфатите могат да причинят дразнене при по-чувствителна кожа, както и да нарушат естественото производство на себум.

Формалдехидът е химично съединение, което се използва в много продукти от бита, в строителни материали, както и като консервант в шампоаните. Доказано е, че формалдехидът предизвиква дерматит, ако вече имате екзема или алергичен дерматит, те със сигурност ще се повлияят негативно. Установено е също, че формалдехидът има канцерогенно действие при човека и при високи нива на това съединение може да причини миелоидна левкемия, както и рак на синусите и гърлото.

Шампоанът Ви не бива да съдържа парабени, които представляват химически консерванти, които се използват в козметичните продукти за увеличаване на срока им на годност. Те могат да се абсорбират през кожата и да проникнат в тялото, което може да причини алергичен контактен дерматит, зачервяване, дразнене, сърбеж по кожата, лющене и уртикария.

Хексахлорофенът е антисептично средство, което влиза в състава на много козметични продукти заради своите антибактериални качества. Обаче това съединение също може да причини дразнене на очите и кожата, а при поглъщане - гадене, повръщане, коремни спазми и диария.

Другите вещества, които се определят като токсични и вредни за човешкия организъм, е дибутил фталатите. Това са група химикали, които обикновено се използват в производството на пластмаса и и придават гъвкавост. В козметичните продукти, включително и в шампоаните, се играят роля на свързващо средство. Дибутил фталатите могат да попаднат в тялото ни през кожата. Доказано е че влияят отрицателно върху хормоналните функции и могат да доведат до трудности при зачеване. Също фталатите могат да причинят проблеми и на бъбреците, на щитовидната жлеза, на имунната система и на черния дроб.

Зелен чай за красива и здрава коса, и против косопад

Ето защо следващият път, когато си купувате шампоан или друг козметичен продукт, прочетете състава му и си изберете такъв, който не съдържа тези съединения.

Снимка: Jcomp on freepik.com
Гергьовден е - ето какви са традициите и обичаите днес Гергьовден е - ето какви са традициите и обичаите днес С пожелание за здраве и късмет към всички празнуващи, ще ви припомним какви са традициите на Гергьовден Подробно
Луна без курс през Май 2021 - кои дни са по-критични за зодиите Луна без курс през Май 2021 - кои дни са по-критични за зодиите Вижте кои са неблагоприятните дни през Май за вземане на важни решения и за започване на нови начинания Подробно
Защо боядисваме първото Великденско яйце в червено Защо боядисваме първото Великденско яйце в червено Знаете ли защо първото яйце за Великден се боядисва в червено? На Велики Четвъртък ще ви разкажем повече за тази традиция Подробно
Хороскоп за месец Май 2020 от Марги Паскалева Хороскоп за месец Май 2020 от Марги Паскалева Месец Май настъпва с ухание на люляк и пролетни цветя... Вижте какво да очакват различните зодии през този месец Подробно
Кога емоциите ни помагат да оцелеем и да се развиваме Кога емоциите ни помагат да оцелеем и да се развиваме Вероятно си задавате въпроса защо изобщо изпитваме емоции и каква е тяхната роля? Ето каква е ползата от тях Подробно
Необичайни симптоми при алергия към мляко Необичайни симптоми при алергия към мляко Случвало ли ви се без причина да получите обрив или акне? А знаете ли, че това е един от симптомите на алергия? Вижте повече... Подробно