За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Как да се преборим с липсата на достатъчно време

Как да се преборим с липсата на достатъчно време
Всеки ден осъзнаваме, че все повече времето не достига и отлагаме някои от задачите, които сме искали да свършим. Или пък се страхуваме да предприемем нещо ново, тъй като се опасяваме, че няма да намерим време за ново занимание между ежедневните ангажименти.

Облекчете стреса с това лесно дихателно упражнение

Ако често си мислите, че нямате достатъчно време, може да опитате няколко хитрини, с които да си помогнете.

Първата стъпка към по-пълноценно управление на времето е като си водите дневник, в който да записвате какво правите и къде ходите в продължение на седмица – две. Когато този период приключи, можете да направите анализ на данните и да определите задачите, които ви отнемат най-много време. Тези задачи ги насрочете в дните, когато се чувствате най-продуктивни и енергични.

Когато имате твърде много задачи, добре е да си изготвяте ежедневно списък и да се научите да работите по приоритети. Това означава да отхвърлите първо най-важните и неотложни задачи, а тези, които можете да отложите за по-късно през деня, да ги оставите за най-накрая.

Ако имате навика да отлагате неприятните или трудните задачи и после да се презатрупвате и да не можете да спазите важни крайни срокове. В този случай е най-добре да се заемете първо с тези задачи, които са ви неприятни, което ще ви спести безпокойството от неспазени срокове. Също така избягвайте да се разсейвате по време на работа – например гледане на телевизия, да се ровите в смартфона си или да водите лични разговори. Когато приключите с най-важните или неприятни задачи, направете си кратка почивка за награда.

Ако задачите ви са твърде големи, трудоемки или изпълнението им ще продължи много часове или дни, можете да ги разделите на етапи. Това ще ви улесни и ще можете по-неусетно да ги изпълнявате етап по етап.

Когато имате многобройни задачи, които трябва да свършите в рамките на определен период от време, не се опитвайте да ги вършите паралелно, а ги изпълнявайте една по една. Така работата ви ще бъде значително по-ефективна и по-бърза, макар и да не ви изглежда така.

Научете се да делегирате задачи, когато се окаже, че ви е трудно да се справите с всички задачи сами. За да получите по-добри и по-бързи резултати, потърсете помощ като възложите задачите на някой, който е най-подходящ за изпълнението на тази конкретна задача.

Когато възлагате задача на друг човек, бъдете възможно най-конкретни в обясненията си как очаквате да се изпълни задачата и в какъв срок. При такава ситуация вие сте в пълното си право да проверявате на определен период как този човек изпълнява възложената му задача. Когато задачата е изпълнена, ще направите добро впечатление, ако върнете обратна информация дали според вас работата е свършена добре.

Как да не се разсейваме по време на учене

И не забравяйте да отделяте време и за себе си, за да можете да си починете. Наистина е чудесно, ако бизнесът ви просперира, но тялото и съзнанието ви също имат нужда да си отдъхнат и да се заредят с нови сили.

Снимка: Aron Visuals on Unsplash
Магнезий с В-комплекс – защо да ги приемаме заедно? Магнезий с В-комплекс – защо да ги приемаме заедно? Какво би станало, ако приемаме комбинация от Магнезий с В-комплекс? Дали това е полезно или вредно? Вижте сами... Подробно
10 причини да си вземете рибки за домашен любимец 10 причини да си вземете рибки за домашен любимец Ако възнамерявате да си вземете домашен любимец, но не сте привърженик нито на котки, нито на кучета, вземете си рибки... Подробно
Упражнения за подсилване на имунната система Упражнения за подсилване на имунната система Комплексът е съставен от Силвия Иванова – рехабилитатор и инструктор по Терапевтична гимнастка и йога. Подробно
Как да облекчим възпалението и болките в ставите Как да облекчим възпалението и болките в ставите Натоварваме ставите и сухожилията си все повече, ставният хрущял се износва и често това води до дискомфорт и силна болка. Подробно
Кои съставки да избягваме, когато си избираме шампоан Кои съставки да избягваме, когато си избираме шампоан Шампоанът е един от продуктите, които са част от нашата хигиена. Когато си купувате шампоан четете ли съставките му? Подробно
Дюлята – неповторим вкус, съчетан с лечебни свойства Дюлята –  неповторим вкус, съчетан с лечебни свойства Макар не толкова предпочитани като ябълките и крушите, дюлите също имат редица достойни лечебни свойства... Подробно