За Въпроси:  sales@afya-pharmacy.bg
Да се опитваме ли сами да преодолеем фобията си

Да се опитваме ли сами да преодолеем фобията си
Винаги е възможно да попаднете в страшна ситуация. Как ще реагирате на тази конфронтация обаче зависи от много фактори. Много по-трудно е да се противопоставим на тежката, дълбоко вкоренена и дълготрайна фобия, отколкото на лека фобия, която е развита наскоро.

Какво ни кара да се страхуваме от тъмното и каква е причината?

Реакциите ни при фобиите могат да бъдат толкова различни, колкото и нещата, които ги предизвикват. Някои хора бягат. Други плачат. Някои хора стават ядосани и враждебни. Някои замръзват на място.

Помислете за моментите, в които случайно сте попаднали в ситуация, отключила вашата фобия. Умишленото поставяне в опасната ситуация вероятно ще предизвика подобна реакция.

Някои хора откриват, че когато умишлено се изправят срещу факторите, задействащи фобията им, изпитват чувство за контрол, което намалява реакциите им. Това обаче не винаги е така.

Съществува техника от психотерапията, при която човек, който страда от фобия, е потопен в отключваща ситуация. Техниката се прилага по време на терапия и се ръководи от обучени специалисти психотерапевти, понякога заедно с други техники като упражнения за дишане и визуализация. Обаче ако се опитате да практикувате тази техника самостоятелно, това може да ви накара да изпаднете в паника или да проявите неконтролируемо поведение, а също и може да влоши фобията ви.

Трудно е да се направи разлика между страха и фобията. Ако страхът ви е постоянен и ирационален, по-скоро може да е фобия. Ако откриете, че избягвате някоя конкретна ситуация или ви идва да избягате, треперите или плачите, най-вероятно това е повече от обикновен страх.

Фобиите понякога определено могат да доведат до опасно поведение. Ако имате страх от височини и решите да преодолеете вашата фобия, вървейки по края на покрива, това може да завърши трагично. Ако пък имате клоустрофобия и се окажете на някое събитие в плътно претъпкана стая, това също може да ви причини проблеми.

Най-добре е да се консултирате с психотерапевт относно всеки страх, който ви изглежда притеснителен или нарушава нормалното ви ежедневие. Много фобии могат да бъдат лекувани само за няколко терапевтични сесии, като се използват комбинация от техники, които понякога се комбинират с лекарства. По време на тези терапии психотерапевтът ще помогне да научите техники и стратегии за справяне със страховете.

Освободи страха, за да промениш своята реалност

Въпреки че е изкушаващо да се опитате сами да се справите с фобия, професионалната помощ може да увеличи шансовете ви за успех и да гарантира, че неволно няма да влошите нещата. Така че е по-добре да не се вслушвате в приятелските съвети да преодолявате сами фобиите си, а да подходите към проблема по отговорен начин и да потърсите помощта на психотерапевт.

По материали от verywellmind.com
Магнезий с В-комплекс – защо да ги приемаме заедно? Магнезий с В-комплекс – защо да ги приемаме заедно? Какво би станало, ако приемаме комбинация от Магнезий с В-комплекс? Дали това е полезно или вредно? Вижте сами... Подробно
10 причини да си вземете рибки за домашен любимец 10 причини да си вземете рибки за домашен любимец Ако възнамерявате да си вземете домашен любимец, но не сте привърженик нито на котки, нито на кучета, вземете си рибки... Подробно
Упражнения за подсилване на имунната система Упражнения за подсилване на имунната система Комплексът е съставен от Силвия Иванова – рехабилитатор и инструктор по Терапевтична гимнастка и йога. Подробно
Как да облекчим възпалението и болките в ставите Как да облекчим възпалението и болките в ставите Натоварваме ставите и сухожилията си все повече, ставният хрущял се износва и често това води до дискомфорт и силна болка. Подробно
Кои съставки да избягваме, когато си избираме шампоан Кои съставки да избягваме, когато си избираме шампоан Шампоанът е един от продуктите, които са част от нашата хигиена. Когато си купувате шампоан четете ли съставките му? Подробно
Дюлята – неповторим вкус, съчетан с лечебни свойства Дюлята –  неповторим вкус, съчетан с лечебни свойства Макар не толкова предпочитани като ябълките и крушите, дюлите също имат редица достойни лечебни свойства... Подробно