До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Помогнете на тялото си да се пребори с инфекциите

Помогнете на тялото си да се пребори с инфекциите
Лимфната система е една от най-сложните в човешкия организъм и играе съществена роля за доброто здравословно състояние на човек. Функцията на лимфата е да отмива от тъканите вредни вещества и токсини, образувани при метаболизма и проникнали в организма, причинители на инфекции. Също така тя пренася хранителните вещества, които са всмукани от стените на червата. И една от най-важните и функции е хомеостатичната – лимфата отвежда излишната течност в междуклетъчното пространство, както и отпадните продукти от обменните процеси, отровите и болестотворните агенти.

Ако Ви боли глава, направете си масаж на ухото

В тялото ни за едно денонощие се образува около 2,5 л лимфа като междуклетъчната течност навлиза в крайните лимфни съдове. Те преминават през лимфни възли, които са кръгли малки телца с размери от лещено до грахово зърно и се намират по хода на лимфните съдове. Лимфните възли са разположени главно в областта на шията, под мишниците и в слабините. В тях се образуват лимфоцитите (бели кръвни клетки), които се борят с инфекциите.

Лимфата, за разлика от кръвта ни, се движи само в една посока от периферията на тялото към сърцето, благодарение на съкращаването на мускулите. По тази причина при слаба физическа активност, натрупване на токсини в тялото, стрес и прекомерна консумация на преработени храни, се получава застой на лимфата. Лимфният поток става по-малко ефективен и по-бавен, а лимфните възли се пълнят със собствени отпадъци. Всичко това може да доведе до различни здравословни проблеми, тъй като цялата детоксикация на организма става чрез лимфата.

Добър начин да раздвижите лимфата е чрез специфичен тип масаж, наречен лимфодренажен масаж или лимфен дренаж. Лимфодренажният масаж се изпълнява с плавни движения по посока на движение на лимфата. Освен че ще стимулира лимфната ви система, масажът ще ви донесе и редица ползи:

• Ще разблокира капилярите, отговорни за застоя на течностите и ще стимулира обменните процеси в тялото.
• Ще увеличи лимфния поток, позволявайки на лимфата да обработва до 10 пъти повече течност от нормалното.
• Ще помагне на лимфните възли да филтрират отпадъчните продукти, мъртвите клетки, излишните протеини и токсини от тъканите.
• Ще усили производството на лимфоцити, като по този начин ще се подобри способността на организма да се бори с инфекциите.
• Ще предизвика релаксиращ ефект в цялото тяло.

Най-добре е поне два пъти годишно да правите цялостен лимфодренажен масаж при специалисти с необходимия опит. Ако това ви се струва непосилно или имате други притеснения, можете да започнете със самомасаж още след следващия душ, който ще си вземете.

Когато се подсушавате с хавлиената кърпа, започнете да обтривате леко тялото по посока от периферията към сърцето. Избършете краката (отпред и отзад), използвайте лек натиск и преминете по тялото нагоре към сърцето. След това подсушете ръцете, шията и торса (отпред и отзад) като отново движите кърпата в посока към сърцето. Направете същите движения, когато нанасяте мляко или масло за тяло. Важното е да не забравяте - колкото по-леко е докосването, толкова по-мощен е ефектът върху лимфната система.

Есенният детокс – мода или здравословна необходимост

Друг самомасаж, който можете да си направите, е на лицето и шията, както и под мишниците. Точно на тези леснодостижими места са разположени много от лимфните възли в нашето тяло. С нежни, леки масажни движения можете да почистите основните лимфни възли само за 15 минути в края на деня. Спазвайте отново правилото за посоката – от периферията по посока към сърцето. Бъдете внимателни да не травмирате лимфните възли с прекалено силен натиск. Като резултат ще получите релаксация, детоксикация и лечение на много нива.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД