До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Имате косопад?! Възможно е да имате хормонален дисбаланс

Имате косопад?! Възможно е да имате хормонален дисбаланс
Ако в последно време косата ви пада обилно, добре е да потърсите каква е причината за това. Ежедневно от главата ни е нормално да падат от 50 до 100 косъма. Когато падналите без усилие косми от скалпа са значително повече, това означава, че имате косопад. Появата му може да се дължи на различни причини – смяна на сезоните, стрес, наследствен фактор, автоимунно заболяване, хормонален дисбаланс и др.

Обещаваща нова технология лекува косопада с електрически импулси

Ето в кои случаи косопадът ви може да намалее при промяна в нивата на хормоните:

При проблеми с щитовидната жлеза

Ако имате нарушения на функцията на щитовидната жлеза, много вероятно е това да влияе на състоянието на косата ви. Дисбалансът на хормоните на щитовидната жлеза оказва влияние на обмяната на веществата, на растежа, на костите, състоянието на косата, на усвояването на въглехидратите и др.

При диабет

Често при диабетиците се наблюдават нарушения на периферното артериално налягане, студени крайници, нисък пулс и косопад. Можете да подобрите циркулацията като увеличите физическата си активност – така ще въздействате върху нивата на хормоните си.

При дисбаланс на половите хормони

Подобен дисбаланс се наблюдава при жените, които наскоро са родили или са влезли в период на менопауза, когато има колебания в нивата на естрогена. За да балансирате този хормон се препоръчва да намалите консумацията на алкохол, кофеин и ако е възможно да откажите цигарите. Освен това може да включите в менюто си повече храни богати на фибри, например плодове и ленено семе.

Ако мъжкият хормон тестостерон е извън нормата, той също може да е причина за косопада. Тестостерона и андрогена отговарят за окосмяването. При жените когато тестерона е в излишък, това може да доведе до увеличение окосмяването по лицето, като едновременно с това се наблюдава окапване или изтъняване на косата.

При желязодефицитна анемия

При ниски нива на желязо в организма се появява желязодефицитна анемия. Характерните симптоми са бледа кожа, умора, главоболие, световъртеж, студени крайници и като добавка на всичко това е възможно също да се увеличи косопада.

При прекомерен стрес

Без значение от какво естество е стресът, който преживявате – емоционален проблем, важни житейски промени, проблеми в работата и др. – всичко това е възможно да се отрази на състоянието не само на косата ви, а и на цялостното ви здравословно състояние. Засилването на косопада при стрес се наблюдава поради хормоналния дисбаланс, който се получава в организма, тъй като при прекомерен или постоянен стрес в тялото на човек се отделят редица хормони като тестостерон, кортизол, адреналин, норадреналин и др.

Естествени средства за борба с косопада

Независимо дали сте разпознали причината, поради която имате засилен косопад, желателно е да не правите самолечения, а да се консултирате с дерматолог, който ще ви назначи необходимите изследвания и ще проведе най-подходящо лечение за вашия случай.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД