До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Как влияят витамин D и цинк в борбата с COVID-19

Как влияят витамин D и цинк в борбата с COVID-19
Проучвания анализират въздействието на витамин D и цинка върху COVID-19. Едно от тях показва, че хората с дефицит на витамин D са по-склонни да дадат положителен тест за вируса. А друго проучване установява, че от 50 души приети в болницата с COVID-19, само един се нуждае от интензивно лечение, след като е получил високи дози витамин D. Един от пациентите с коронавирус, който е приемал витамин D и цинк, заедно с редица други експериментални лекарства, е американският президент Доналд Тръмп.

Кверцетинът помага при лечение на вирусни инфекции

От гледна точка на предполагаемите ползи, наличност и евтини разходи, здравните организации биха се радвали да открият нещо толкова елементарно, което може да излекува или предотврати коронавирус, но истината е, че все още няма категорични доказателства за това.

Диетологът Ерин Гуслър обяснява възможните ползи на витамин D и цинк, които спомагат имунната система да идентифицира патогени в организма, като по този начин и помагат да разпознае вируса в тялото. Освен това те са част от имунитета и участват в механизма, който блокира вирусите като не му позволява да навлезе в клетките.

Тъй като не винаги човек може да си набави достатъчно витамин D, тъй като не се излага толкова много на слънце, затове е необходимо да консумира повече храни, богати на витамин D като черен дроб, яйца, масло, риба, както съветва диетологът Гуслър.

Най-добре е да се консултирате се с Вашия лекар, за да Ви назначи кръвни изследвания, показващи нивото на витамин D в организма Ви, след което той ще определи какво количество е добре да приемате под форма на хранителни добавки, в случай, че е необходимо.

Недостигът на витамин D е често срещан при по-възрастните хора, както и при тези, които са с наднормено тегло или имат високо кръвно налягане. Както вече знаем, тези фактори увеличават риска да се прояви по-тежка симптоматика при COVID-19.

Според Гуслър изследванията също показват, че добавките с цинк намаляват тежестта, честотата и продължителността на обикновената настинка. Макар че изследването не е съвсем ясно за Ковид, може да се каже, че цинкът носи много ползи за имунитета.

Ако сте болни, вероятно ще забележите, че ако увеличите приема на цинк, това може да ви помогне да се почувствате по-добре. Също така както цинкът, така и витамин D участват в състава на много лекарства за настинка, които се продават без рецепта.

Ако не сте болни, диетологът препоръчва да приемате цинк само като мултивитамини, които обикновено съдържат не големи количества цинк. Известно е, че повишеният прием на цинк може да наруши усвояването на мед и желязо от организма, което може да доведе до анемия при някои хора.

Коронавирус - някои от най-лудите конспиративни теории

Храните, които съдържат цинк (месо, ракообразни, нахут, леща, боб, ядки и семена) също съдържат и мед, което помага да се балансират помежду си по естествен начин.

По материали от www.click2houston.com   
Снимка: Whatwolf on freepik.com
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД