Казват, че доброто здраве е възможно само ако човек живее в
хармония с природата. При смяна на сезоните промените в природата като понижаване на температурите, дъждове, мъгли, вятър, по-малко количество слънчева светлина, всичко това се отразява на човешкия организъм.
Няколко начина да се справим с депресията през есента
В емоционален план много хора усещат тъга, настроението им е понижено и са по-склонни към
депресивни състояния. Наред с емоционалните промени, с настъпването на по-студено време се обострят дихателните проблеми и
сърдечно-съдовите заболявания.
Според традиционния китайски календар точно сега е началото на мини сезона
Ханлу или
Студена роса. Той започва на 8-9 октомври и приключва след 15 дни, когато падат първите слани. През този период времето постепенно се захлажда и природата започва да затихва. В началото си есента се характеризира със сухота в климата, която намалява влажността и в
човешкия организъм. Появява се усещане за сухота в устата, гърлото или носа, жажда,
суха кожа и косата загубва блясъка си. В края на
есента тази климатична сухота е комбинирана и със студ. По тази причина е препоръчително да
подготвим организма си за настъпващите промени.
На първо място е добре
да се погрижим стъпалата ни да са винаги топли. Когато краката ни се простудят, се нарушава кръвообръщението и това води до
настинка и други заболявания на дихателната система. Опитайте се да укрепнете мускулите и сухожилията си чрез масаж и топли бани на стъпалата вечер.
За преодоляване на
сухотата в организма, древните лечители съветват да се пие повече
билков чай, както и известният в Азия чай от жълти или бели хризантеми, който се използва при грипни състояния. Още повече, че в момента според китайците сме в
Месеца на хризантемите, получил името си от това, че сега е периодът, когато цъфтят тези красиви цветя. За приготвянето на чая се използва специален сорт хризантеми (Flos Chrysanthemi), чийто цветове са богати както на
минерали (калий, магний, селен, цинк), така и на
витамините С и Е.
Като храни е добре да включите в менюто си повече сусам, лепкав ориз, мед, млечни и други леки продукти. Полезно е да се яде повече птиче месо, телешко, свински черен дроб, риба, скариди. Желателно е да се избягват лютите продукти и подправки (джинджифил, лук, чесън, черен пипер), тъй като те носят сухота и загряват.
Препоръчително е
през есента да се хапват повече сладки плодове (круши, грозде, фурми, нар, мандарини, хинап), орехи и семена. Погрижете се също така да приемате
топла храна, особено на закуска, например каша от зърнени храни (ориз, овесени ядки, просо, елда), което ще се отрази благоприятно на Вашето
храносмилане.
Чаят – напитката с лимон за здраве през всички сезони
И накрая, не забравяйте да се придържате към
балансиран режим на сън - рано си лягайте и ставайте рано, за да може да си осигурите достатъчно сън и да се чувствате във форма. Ако имате възможност, разхождайте се сред
природата, насладете се на есенните багри, дишайте чист въздух, за да укрепите
белите дробове и да подобрите
сърдечния ритъм.
По материали от Академия Ханлин; Снимка: József Kincsea – Pixabay.com