Сигурно сте чували поговорката „По една
ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“... И това е истина – този плод е изключително богат на витамини и жизненоважни елементи.
Тя произхожда от Средна Азия и се отглежда повече от 3000 години, като в течение на времето се разпространява по всички континенти.
Яжте по една органична ябълка на ден, за да не ходите по доктори
Ябълката е богата на витамини А, Е, С, витамини от група В и на пектин (до 30%). Пектинът е под форма на разтворими фибри, които спомагат за доброто здраве на сърцето, понижават на нивата на холестерола, на липидите в кръвта и подобряват перисталтиката на червата. При
констипация (запек) се препоръчва да се консумира варена
ябълка, докато при диария плодът трябва да е в прясно състояние.
Ябълчната киселина, която се съдържа в
ябълката, намалява нивото на пикочната киселина в кръвта и помага при подагра и ревматизъм.
Ябълките също допринасят за укрепване на костите, особено в периода на
менопаузата при жените, тъй като намаляват възпалението и производството на свободни радикали.
Фруктозата и антиоксидантните полифеноли в
ябълките подобряват метаболитния баланс и забавят скоростта, с която захарта се абсорбира в организма, което е особено полезно за
диабетиците.
Интересното за
ябълките е че съумяват да почистват
зъбите, чрез съдържанието на вода и фибри. Ябълчената киселина засилва производството на слюнка, което подпомага за премахването на бактериите от устата, а влакнестата структура на
ябълката помага за тонизирането на венците.
Ако искате да повишите защитните функции на организма си, включете в менюто си
червени ябълки, тъй като те съдържат флавоноида
кверцетин, който има антиоксидантно и имуностимулиращо действие. А при нужда от стимулиране на черния дроб да се справи с натрупаните токсини в организма, специалистите препоръчват да се наблегне на
ябълките в детокс режима.
Кверцетинът помага при лечение на вирусни инфекции
Да се хапва поне по
ябълка на ден със сигурност е чудесно и здравословно. Всяка част от
ябълката е годна за консумация. Не забравяйте да ги измивате добре преди това, тъй като често
ябълките, които се предлагат в супермаркета, са покрити с восък, за да изглеждат лъскави. Ако решите да обелите кората, имайте предвид, че така се лишавате от значителна част от фибрите на плода,
витамин С и желязото, така че се опитайте да консумирате
ябълките без да ги белите.